ΥΠΕΝ: Το νέο «πακέτο» μέτρων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

Στοχευμένες επιδοτήσεις, καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών για τις τιμές του ρεύματος, μέτρα για τις ρευματοκλοπές και τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, καθώς και ειδικό τιμολόγιο πολυτέκνων περιλαμβάνουν οι παρεμβάσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που αναμένεται να ανακοινώσει την ερχόμενη εβδομάδα ο υπουργός Θόδωρος Σκυλακάκης.

Το πλαίσιο των οριζόντιων επιδοτήσεων (σε όλους τους καταναλωτές) που εφαρμόζεται από πέρυσι θα διατηρηθεί έως το τέλος του χρόνου, αλλά στη συνέχεια (ύστερα από “ισχυρή σύσταση” των ευρωπαϊκών θεσμών και δεδομένου ότι οι τιμές της ενέργειας έχουν υποχωρήσει από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα του 2022) θα αντικατασταθεί από στοχευμένες επιδοτήσεις οι οποίες – σύμφωνα με το ΥΠΕΝ – θα έχουν σχετικά ευρύ πεδίο εφαρμογής. Πιθανότατα δε, θα λαμβάνεται υπόψη όχι μόνο η οικονομική κατάσταση των καταναλωτών αλλά και οι ενεργειακές ανάγκες, οι οποίες διαφοροποιούνται ανά περιοχή, σε αναλογία με τα ισχύοντα για το επίδομα θέρμανσης. Σε κάθε περίπτωση όπως αναφέρεται από το ΥΠΕΝ, αν υπάρξει διεθνής κρίση τιμών διαρκείας το πλαίσιο των επιδοτήσεων θα επανεξεταστεί.

Advertisement

Σε σχέση με την ενημέρωση των καταναλωτών, το ΥΠΕΝ προχωρά με σχετική νομοθετική ρύθμιση σε υποχρέωση των προμηθευτών να προσφέρουν στους πελάτες τους – πέρα από οποιαδήποτε άλλα τιμολόγια διαθέτουν – ένα ενιαίο τιμολόγιο, το ύψος του οποίου θα ανακοινώνεται εκ των προτέρων κάθε μήνα και θα προκύπτει με βάση ενιαία φόρμουλα (μαθηματικό τύπο) που θα εφαρμόζεται από όλους τους προμηθευτές. Συνεπώς η διαφοροποίηση ανά προμηθευτή θα σχετίζεται με το περιθώριο κέρδους που θα προσθέτει στη βασική τιμή κάθε εταιρεία, διευκολύνοντας έτσι τη σύγκριση από την πλευρά των καταναλωτών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν γίνει γνωστές, το νέο τιμολόγιο θα εφαρμοστεί στο σύνολο των καταναλωτών με εξαίρεση όσους έχουν συμβόλαια με σταθερή τιμή. Για τους υπόλοιπους, με κυμαινόμενα συμβόλαια, που είναι η πλειονότητα, δεν έχει διευκρινιστεί αν θα καλύψει υποχρεωτικά και όσους έχουν συμβάσεις σε ισχύ ή μόνο εκείνους που δεν έχουν πλέον συμβόλαιο (έχει λήξει).

Το νέο καθεστώς διαδέχεται το έκτακτο πλαίσιο που ίσχυσε από πέρυσι λόγω της ενεργειακής κρίσης το οποίο περιελάμβανε πλαφόν στις τιμές αποζημίωσης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής και ανακοίνωση των τιμών λιανικής που ισχύουν κάθε μήνα έως τις 20 του προηγούμενου μήνα. Ενστάσεις για το νέο πλαίσιο εκφράζουν εκπρόσωποι προμηθευτών υποστηρίζοντας ότι οδηγεί πρακτικά σε ενιαίο τιμολόγιο και περιορισμό του ανταγωνισμού.

Advertisement
ΔΕΗ

Σε σχέση με τις ρευματοκλοπές, η ριζική λύση είναι η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών η οποία όμως είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο (ο σχετικός διαγωνισμός του ΔΕΔΔΗΕ είναι σε εξέλιξη). Κατά τις πληροφορίες εξετάζεται η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών κατά προτεραιότητα σε καταναλωτές στους οποίους στο παρελθόν είχε εντοπιστεί ρευματοκλοπή ή επίσης κεντρικά, σε υποσταθμούς σε περιοχές όπου υπήρχαν αυξημένα κρούσματα στο παρελθόν. Έτσι, αν η ενέργεια που καταναλώνεται είναι συστηματικά περισσότερη από εκείνη που καταγράφεται στο μετρητή και τιμολογείται, τότε θα γίνονται πιο στοχευμένοι έλεγχοι. Σημειώνεται ότι το κόστος των ρευματοκλοπών καλύπτεται από τους υπόλοιπους καταναλωτές αφού η ενέργεια που δεν καταγράφεται, τιμολογείται στο σύνολο της κατανάλωσης επιβαρύνοντας κάθε λογαριασμό κατά μέσο όρο κατά 4 % .

Για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές προωθούνται ευρείες διασταυρώσεις ως προς την εισοδηματική και περιουσιακή τους κατάσταση, ώστε να εντοπιστούν εκείνοι που δεν εξοφλούν τους λογαριασμούς ενώ έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν.

Τέλος, για τους πολύτεκνους προωθείται η επαναφορά του ειδικού μειωμένου τιμολογίου που ίσχυε ως το 2018, με εισοδηματικά κριτήρια και διευρυμένα όρια κατανάλωσης σε σχέση με αυτά που εφαρμόζονται για τα τιμολόγια των ευάλωτων καταναλωτών.

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Καταστροφές από χαλάζι σε μηλοκαλλιέργειες στην Καστοριά

04/08/25 5:55 μμ

Καταστροφές από χαλάζι σε μηλοκαλλιέργειες στην Καστοριά

Το ΚΚΕ «για την αντιπαράθεση σχετικά με τις απαράδεκτες δηλώσεις του Ισραηλινού πρέσβη στην Αθήνα»

04/08/25 5:48 μμ

Το ΚΚΕ «για την αντιπαράθεση σχετικά με τις απαράδεκτες δηλώσεις του Ισραηλινού πρέσβη στην Αθήνα»

Ο Αντετοκούνμπο από σήμερα στην προετοιμασία της εθνικής για το EuroBasket 2025

04/08/25 5:42 μμ

Ο Αντετοκούνμπο από σήμερα στην προετοιμασία της εθνικής για το EuroBasket 2025

Βρετανία: Ξεκινά η διάθεση εμβολίου κατά της γονόρροιας

04/08/25 5:36 μμ

Βρετανία: Ξεκινά η διάθεση εμβολίου κατά της γονόρροιας

Ρεύμα: Τι είναι το κόκκινο τιμολόγιο που έρχεται

04/08/25 5:36 μμ

Ρεύμα: Τι είναι το κόκκινο τιμολόγιο που έρχεται

Νεκρός 81χρονος στην παραλία της Επανομής

04/08/25 5:37 μμ

Νεκρός 81χρονος στην παραλία της Επανομής

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ενώ ο πλανήτης καίγεται, ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να κάψει και τα σκουπίδια για να κερδοσκοπούν λίγοι εργολάβοι

04/08/25 5:37 μμ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ενώ ο πλανήτης καίγεται, ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να κάψει και τα σκουπίδια για να κερδοσκοπούν λίγοι εργολάβοι

Λίβανος: Πέντε χρόνια μετά την καταστροφική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού, ο πρόεδρος της χώρας υπόσχεται δικαιοσύνη

04/08/25 5:08 μμ

Λίβανος: Πέντε χρόνια μετά την καταστροφική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού, ο πρόεδρος της χώρας υπόσχεται δικαιοσύνη

Δικογραφία σε βάρος πέντε Ρομά για εκβίαση – Ζήτησαν 10.000 ευρώ επειδή το θύμα χώρισε την αδερφή του δράστη

04/08/25 5:05 μμ

Δικογραφία σε βάρος πέντε Ρομά για εκβίαση – Ζήτησαν 10.000 ευρώ επειδή το θύμα χώρισε την αδερφή του δράστη

Nelly’s- Η Σαντορίνη του μεσοπολέμου - Φωτογραφική έκθεση στο Κέντρο Φωτογραφίας Καστελάνα, στο Καστέλι Πύργου Σαντορίνης

04/08/25 4:59 μμ

Nelly’s- Η Σαντορίνη του μεσοπολέμου – Φωτογραφική έκθεση στο Κέντρο Φωτογραφίας Καστελάνα, στο Καστέλι Πύργου Σαντορίνης

Σέρρες: Θρήνος στον Δραβήσκο για τον χαμό του 19χρονου σε τροχαίο

04/08/25 4:51 μμ

Σέρρες: Θρήνος στον Δραβήσκο για τον χαμό του 19χρονου σε τροχαίο

Παραλία Οφρυνίου: Πυκνώνει το μυστήριο για την 59χρονη Βρετανίδα που εξαφανίστηκε ενώ ο σύζυγός της κοιμόταν

04/08/25 4:39 μμ

Παραλία Οφρυνίου: Πυκνώνει το μυστήριο για την 59χρονη Βρετανίδα που εξαφανίστηκε