Ύπνος: Πώς να διατηρηθείτε ζεστοί τις κρύες νύχτες του χειμώνα
Date:
Τι συνιστούν οι ειδικοί για ήσυχο ύπνο, μεσούσης της βαρυχειμωνιάς που πλησιάζει απειλητικά
Μερικές από τις πιο κρύες νύχτες του χρόνου βρίσκονται προ των πυλών και το μείζον ερώτημα είναι πως θα καταφέρουμε να μείνουμε ζεστοί τη νύχτα, όταν η θερμοκρασία θα παρουσιάσει κατακόρυφη πτώση και τα καλοριφέρ θα σβήσουν.
Το βρετανικό Συμβούλιο Ύπνου (Sleep Council) και ειδικοί σε θέματα ύπνου έχουν μερικές χρήσιμες συμβουλές.
Προσέξτε τη θερμοκρασία στο υπνοδωμάτιό σας
Όταν περιβαλλοντική θερμοκρασία είναι μονοψήφια και πλησιάζει τους 0 βαθμούς Κελσίου, δεν υπάρχει κανένας λόγος να αερίζετε με τις ώρες το υπνοδωμάτιό σας. Λίγη ώρα κάθε πρωί είναι υπεραρκετή.
Η θερμοκρασία του υπνοδωματίου σας τη νύχτα ιδανικά πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 16 και 18 βαθμών Κελσίου, κατά την Dr. Michelle Drerup, από το Κέντρο Διαταραχών Ύπνου της Cleveland Clinic, στο Οχάιο. Αν είναι χαμηλότερη, μπορεί να διαταράξει τον ύπνο σας. Το ίδιο και αν είναι υπερβαίνει τους 20 βαθμούς Κελσίου.
Ο γενικός κανόνας είναι πως το υπνοδωμάτιό πρέπει να είναι δροσερό (όχι παγωμένο), σκοτεινό και ήσυχο, τονίζει.
Κοιμηθείτε πάνω στη ζέστη
Αν δεν έχετε ή δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ηλεκτρικές κουβέρτες ή/και υποστρώματα, δοκιμάστε φανελένια σεντόνια ή σεντόνια από ζέρσεϊ. Και τα δύο είναι πολύ πιο ζεστά από τα απλά βαμβακερά και ενδείκνυνται γι’ αυτή την εποχή.
Εξίσου (αν όχι περισσότερο) ζεστά είναι και τα σεντόνια από συνθετικό υλικό, όπως το fleece. Εναλλακτικά ρίξτε πάνω από το σεντόνι σας μια ζεστή κουβέρτα (π.χ. πάλι από fleece) και ξαπλώστε. Τα υφάσματα αυτά συσσωρεύουν θερμότητα και την κατακρατούν.
Γυρίστε το στρώμα
Αν το στρώμα σας είναι χαλασμένο, θα κάνετε ταραγμένο ύπνο και θα στριφογυρίζετε όλη νύχτα, οπότε μοιραία θα ξεσκεπάζεστε. Αν δεν μπορείτε να αλλάξετε στρώμα, δοκιμάστε να το γυρίσετε (π.χ. το πάνω, κάτω), μήπως και δείτε βελτίωση. Σε πρώτη ευκαιρία, όμως, πρέπει να διευθετήσετε το θέμα.
Φορέστε φανελένιες πιτζάμες
Η επιβίωση στο ψύχος έχει πολλά μυστικά. Το ιδανικό ντύσιμο, λ.χ., δεν αποτελείται από ένα χοντρό ρούχο, αλλά από πολλά, άνετα ενδύματα. Αυτό που ακουμπά στο δέρμα, όμως, πρέπει να «παγιδεύει» τη θερμότητα. Καλό είναι λοιπόν να αποτελείται από συνθετικό ύφασμα ή να είναι φανελένιο. Επομένως, για τον ύπνο φορέστε τις κατάλληλες πιτζάμες, καθώς και κάλτσες, εάν τις χρειάζεστε.
Σκεπαστείτε έξυπνα
Τις κρύες νύχτες του χειμώνα η εγγενής παρόρμηση είναι να μπούμε κάτω από το πιο ζεστό πάπλωμα που έχουμε. Δεν είναι όμως η πιο έξυπνη επιλογή, διότι αν ζεσταθούμε την ώρα που κοιμόμαστε, μπορεί να ξεσκεπαστούμε. Προτιμότερο είναι ένα πιο λεπτό πάπλωμα και από πάνω κάνα δυο λεπτές κουβέρτες, τις οποίες εύκολα θα μπορείτε να αφαιρέσετε τη νύχτα χωρίς να παγώσετε.
Πάρτε δίπλα σας μία θερμοφόρα
Είναι μια παλιά και δοκιμασμένη, ασφαλής λύση. Βεβαιωθείτε μονάχα ότι δεν θα έρθει σε επαφή με το δέρμα σας το καυτό νερό (πρέπει να είναι καυτό, για να μην παγώσει στη μέση της νύχτας).
Να πιείτε ένα ζεστό
Πριν μπείτε στο κρεβάτι σας, πιείτε ένα ζεστό, μη-καφεϊνούχο καταπραϋντικό αφέψημα, για να ζεσταθείτε και να χαλαρώσετε.
Μην αφήσετε αναμμένα κεριά, ξυλόσομπες, τζάκια
Δυστυχώς πολλά ατυχήματα συμβαίνουν τη νύχτα από αναμμένα μέσα θέρμανσης ή/και φωτισμού, όπως τα τζάκια, οι ξυλόσομπες, οι θερμάστρες γκαζιού, τα κεριά κ.λπ.
Οι ειδικοί λένε ότι στους μη-αεριζόμενους χώρους είναι ασφαλή μόνο τα ηλεκτρικά σώματα/καλοριφέρ. Ωστόσο τα φορητά πρέπει να απενεργοποιούνται όταν μπαίνετε για ύπνο. Επιπλέον, πολλά άλλα μέσα θέρμανσης (π.χ. τζάκια, σόμπες) μπορεί να εκλύουν επικίνδυνα αέρια (π.χ. μονοξείδιο του άνθρακα), που δεν γίνονται αντιληπτά. Αν, δε, πέσει κατά λάθος κανένα αναμμένο κερί, μπορεί να λαμπαδιάσει όλο το σπίτι.
Πηγή iatropedia.gr