Το υπουργείο Πολιτισμού προχωρεί στον εκσυγχρονισμό και την επανέκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Κομοτηνής, με προϋπολογισμό 8.000.000 ευρώ από πόρους του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπως πληροφορεί ανακοίνωση ... Περισσότερα

ΥΠΠΟ: Οκτώ εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του Αρχαιολογικού Μουσείου Κομοτηνής

Epilogestv

Epilogestv

Το υπουργείο Πολιτισμού προχωρεί στον εκσυγχρονισμό και την επανέκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Κομοτηνής, με προϋπολογισμό 8.000.000 ευρώ από πόρους του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπως πληροφορεί ανακοίνωση του ΥΠΠΟ. Το Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο σχεδιάστηκε από τον ‘Αρη Κωνσταντινίδη και λειτουργεί ήδη από το 1976, αποτελείται από δυο ισόγειους κτηριακούς όγκους με διάταξη σε σχήμα Γ, οι οποίοι βρίσκονται σε μεταξύ τους επαφή, και των οποίων η συνολική επιφάνεια ανέρχεται στα 1.714 τ.μ. Στην επανέκθεση παρουσιάζονται όψεις του πολιτισμού των ανθρώπων που έζησαν στην περιοχή της Αιγαιακής Θράκης -με έμφαση στη Ροδόπη- από την προϊστορική εποχή μέχρι τους βυζαντινούς χρόνους, χωρίς να λείπουν αναφορές σε μεταγενέστερες χρονικά περιόδους.
Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε: «Με τον εκσυγχρονισμό και την επανέκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Κομοτηνής, στόχος μας είναι να αναδείξουμε και να προβάλλουμε τον διαχρονικό ρόλο της Θράκης, ως σταυροδρόμι πολιτισμών. Η κτηριακή αποκατάσταση του Μουσείου γίνεται με απόλυτο σεβασμό στις αρχιτεκτονικές αξίες και αρχές του ‘Αρη Κωνσταντινίδη, αλλά και με τρόπο που να ανταποκρίνεται στις αρχές της σύγχρονης μουσειολογικής και μουσειογραφικής προσέγγισης. Στο πλήρως εκσυγχρονισμένο μουσείο, η αναβάθμιση των εκθεσιακών και βοηθητικών χώρων γίνεται με έμφαση στη βέλτιστη εξυπηρέτηση των επισκεπτών, προκειμένου να πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις του Ελληνικού Συστήματος Πιστοποίησης των Δημοσίων Μουσείων, την μεταρρύθμιση-πρότυπο, που εφαρμόζει τα τελευταία χρόνια το υπουργείο Πολιτισμού. Η νέα έκθεση αναδεικνύει τον αρχαιολογικό πλούτο της Ροδόπης και της ευρύτερης περιοχής της Θράκης, δίνοντας έμφαση στη βιωματική εμπειρία του επισκέπτη και προτεραιότητα στην απρόσκοπτη πρόσβαση -φυσική και εικονική- σε όλες ανεξαρτήτως τις κατηγορίες επισκεπτών. Συγχρόνως, λαμβάνει υπόψη τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της Θράκης ως διαχρονικού σημείου επαφής διαφορετικών πληθυσμών, ενώ επιχειρεί να ανασύρει, από την μουσειακή αφάνεια, αθέατες κατηγορίες ανθρώπων, όπως γυναίκες, παιδιά, δούλους, με έμφαση στους αρχαίους Θράκες, μια ιδιαίτερη φυλετική και εθνοτική ομάδα, για την οποία απουσιάζουν αναφορές σε άλλα μουσεία του ελλαδικού χώρου. Με τις δρομολογούμενες επεμβάσεις θα καταστήσουμε το Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής καθολικά προσβάσιμο, σημείο αναφοράς για την τοπική κοινωνία και την ευρύτερη περιοχή. Ευχαριστώ θερμά τον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χριστόδουλο Τοψίδη για την εξαιρετική και αποτελεσματική συνεργασία, την αμεσότητα και τη σύμπνοια στην ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής».

Advertisement
 

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση με το μικρό άλσος που φιλοξενεί το παλαιό ηρώο της πόλης. Το κτήριο που στεγάζει το Μουσείο έχει σχεδιαστεί βάσει της μελέτης του αρχιτέκτονα ‘Αρη Κωνσταντινίδη, η οποία απέσπασε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό της Υπηρεσίας Αρχαιοτήτων και Αναστηλώσεως. Το Μουσείο είναι πλήρως ενταγμένο στον περιβάλλοντα χώρο του, ενώ βρίσκεται σε αρμονικό αρχιτεκτονικό διάλογο με ένα άλλο δείγμα νεωτερικής αρχιτεκτονικής, το παράρτημα του 1ου Γυμνάσιου, έργο του Πάτροκλου Καραντινού. Το Αρχαιολογικό Μουσείο αποτελείται από δυο ισόγειους κτηριακούς όγκους με διάταξη σε σχήμα Γ, οι οποίοι βρίσκονται σε μεταξύ τους επαφή, και των οποίων η συνολική επιφάνεια ανέρχεται στα 1.714 τ.μ. Εκτός από τους εκθεσιακούς χώρους, το Μουσείο διαθέτει χώρους διοίκησης, βιβλιοθήκη, εργαστήρια συντήρησης και αποθήκες αρχαιοτήτων. Οι κοινόχρηστοι χώροι περιλαμβάνουν χώρο υποδοχής επισκεπτών, γραφείο υποδοχής / πωλητήριο και χώρους υγιεινής προσωπικού και επισκεπτών.

Η έκθεση περιλαμβάνει 1.851 αντικείμενα, μαρμάρινα -αρχιτεκτονικά γλυπτά, επιτύμβιες στήλες, επιγραφές-, μεταλλικά -οπλισμό, κοσμήματα, εργαλεία, μικροτεχνία-, πήλινα -αγγεία, σκεύη, ειδώλια-, οστέινα και γυάλινα αντικείμενα, καθώς και νομίσματα. Τα εκθέματα προέρχονται από το υφιστάμενο Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο θα εμπλουτιστεί με πρόσφατα ευρήματα από ανασκαφές που διενεργούνται στη Θράκη, κυρίως στη Ροδόπη, αλλά και από δωρεές και δανεισμούς. Τα εκθέματα χρονολογούνται από την προϊστορική εποχή έως τους βυζαντινούς χρόνους. Στη νέα έκθεση περιλαμβάνονται αντικείμενα και μεταγενέστερων περιόδων, χρονολογούμενα από τους οθωμανικούς χρόνους έως τον 20ό αιώνα π.Χ. Η πορεία της έκθεσης σχεδιάστηκε για να είναι κοινή και προσβάσιμη σε όλους.

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ
φωτογραφία: ΥΠΠΟ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 3 Δεκεμβρίου

02/12/25 11:50 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 3 Δεκεμβρίου

Στην Ουάσινγκτον ο Σταύρος Παπασταύρου – Στο επίκεντρο η ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ

02/12/25 11:05 μμ

Στην Ουάσινγκτον ο Σταύρος Παπασταύρου – Στο επίκεντρο η ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ

Συνεδρίαση του Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π Δήμου Σερρών ενόψει της χειμερινής περιόδου

02/12/25 11:00 μμ

Συνεδρίαση του Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π Δήμου Σερρών ενόψει της χειμερινής περιόδου

Πάνω από 1.000 παραβάσεις βεβαιώθηκαν την 22η εβδομάδα της εκστρατείας «Μηδενική ανοχή στη μη χρήση κράνους»

02/12/25 11:48 μμ

Πάνω από 1.000 παραβάσεις βεβαιώθηκαν την 22η εβδομάδα της εκστρατείας «Μηδενική ανοχή στη μη χρήση κράνους»

Η οδήγηση με μπουφάν μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό ακόμη και με λίγα χιλιόμετρα

02/12/25 11:47 μμ

Η οδήγηση με μπουφάν μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό ακόμη και με λίγα χιλιόμετρα

Τα παιδιά του ΚΔΑΠ ΜΕΑ Δήμου Σερρών στόλισαν τα χριστουγεννιάτικα δέντρα στο Δημαρχείο

02/12/25 10:50 μμ

Τα παιδιά του ΚΔΑΠ ΜΕΑ Δήμου Σερρών στόλισαν τα χριστουγεννιάτικα δέντρα στο Δημαρχείο

Αρθρίτιδα – Ποια είναι η καλύτερη διατροφή για υγιείς αρθρώσεις;

02/12/25 11:42 μμ

Αρθρίτιδα – Ποια είναι η καλύτερη διατροφή για υγιείς αρθρώσεις;

Χατζηβασιλείου: Πού είναι τώρα η αντιπολίτευση που αποκαλούσε δήθεν «ενδοτική» την κυβέρνηση απέναντι στην Τουρκία;

02/12/25 10:39 μμ

Χατζηβασιλείου: Πού είναι τώρα η αντιπολίτευση που αποκαλούσε δήθεν «ενδοτική» την κυβέρνηση απέναντι στην Τουρκία;

Συντονισμός αγροτικών κινητοποιήσεων στη Δυτική Μακεδονία – Αποφάσεις για τελωνείο Νίκης και Σιάτιστα

02/12/25 11:40 μμ

Συντονισμός αγροτικών κινητοποιήσεων στη Δυτική Μακεδονία – Αποφάσεις για τελωνείο Νίκης και Σιάτιστα

Μαθητές κατά των τριπλών πανελλαδικών που θέλει η κυβέρνηση - Συντονισμός στις 13 Δεκεμβρίου

02/12/25 11:39 μμ

Μαθητές κατά των τριπλών πανελλαδικών που θέλει η κυβέρνηση – Συντονισμός στις 13 Δεκεμβρίου

Μοσχαρίσιο φιλέτο σε σάλτσα κρασιού με σπανάκι

02/12/25 11:37 μμ

Μοσχαρίσιο φιλέτο σε σάλτσα κρασιού με σπανάκι

Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ-Ι. Καραποστολάκης μέλος Ορκωτών Λογιστών ΟΠΕΚΕΠΕ: Το ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ μπήκε σε επιτήρηση δείχνει ότι κάναμε δουλειά. Καμία πολιτική παρέμβαση ή πίεση δεν είχα στο έργο μου

02/12/25 11:35 μμ

Εξεταστική-Ι. Καραποστολάκης: Το ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ μπήκε σε επιτήρηση δείχνει ότι κάναμε δουλειά. Καμία πολιτική παρέμβαση ή πίεση δεν είχα στο έργο μου