Όφελος στο τελικό ύψος της σύνταξης αναμένεται να δουν οι εργαζόμενοι με παράλληλη απασχόληση, όπως σχεδιάζει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.Advertisement   Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης του ... Περισσότερα

Υψηλότερη σύνταξη για τους εργαζόμενους με παράλληλη απασχόληση με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Όφελος στο τελικό ύψος της σύνταξης αναμένεται να δουν οι εργαζόμενοι με παράλληλη απασχόληση, όπως σχεδιάζει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Advertisement
 

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης του νέου εργασιακού νομοσχεδίου, το Υπουργείο εξετάζει να προσμετρώνται στον ασφαλιστικό χρόνο των εργαζομένων που απασχολούνται ταυτόχρονα σε δύο εργοδότες τα ένσημα και από τη δεύτερη δουλειά, κάτι που δεν ισχύει, μέχρι σήμερα.

Έτσι, οι επιπλέον ώρες της παράλληλης απασχόλησης θα έχουν ασφαλιστική ανταπόδοση στον εργαζόμενο και θα του εξασφαλίζουν υψηλότερη σύνταξη, καθώς θα αυξάνεται το ποσοστό αναπλήρωσης, χωρίς, ωστόσο, να αλλάζουν τα απαιτούμενα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

Παράλληλα, με το ασφαλιστικό όφελος που θα αποκομίζουν οι εργαζόμενοι οι οποίοι θα επιλέξουν να έχουν παράλληλη απασχόληση, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης επιδιώκει να καταπολεμήσει την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία.

Υπενθυμίζεται ότι, με διάταξη του εργασιακού νομοσχεδίου, νομιμοποιείται η εργασία σε περισσότερους του ενός εργοδότη, χωρίς, όμως, να θίγεται το υπερεθνικό -ήδη θεσμοθετημένο- πλαίσιο για τα μέγιστα χρονικά όρια εργασίας, τα οποία πρέπει να τηρούνται απαρεγκλίτως.

Σήμερα, στη χώρα μας, επιτρέπεται να εργαστεί κάποιος μόνο σε δύο εργοδότες, εφόσον έχει συνάψει αντίστοιχες συμβάσεις μερικής απασχόλησης. Αντιθέτως, είναι παράνομη η εργασία, αν κάποιος εργάζεται το πρωί σε έναν εργοδότη με πλήρη απασχόληση και το απόγευμα εκτελεί μία εργασία με μερική απασχόληση.

Πλέον, θα επιτρέπεται η δεύτερη δουλειά, αν κάποιος το επιθυμεί, ενώ θα διατηρηθεί ο ελάχιστος χρόνος ανάπαυσης, που είναι 11 ώρες/24ωρο (ΠΔ 88/1999).

Ειδικότερα, η εν λόγω ρύθμιση προβλέπει τα εξής:

  • εντός ενός 24ώρου, χωρά μόνο μία πλήρης απασχόληση και μία μερική απασχόληση κατ’ ανώτατο όριο,
  • δεν θίγεται η 40ωρη/5νθήμερη εργασία και
  • δεν θίγεται το ανώτατο όριο των 48 ωρών, στο οποίο περιλαμβάνεται ο χρόνος υπερεργασίας και υπερωρίας, ως μέσος όρος στους τέσσερις μήνες περιόδου αναφοράς, όπως ορίζεται στο ΠΔ 88/1999. Ταυτόχρονα, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης βρίσκεται στην τελική ευθεία για τη διαμόρφωση της νομοθετικής διάταξης σχετικά με την κατάργηση της παρακράτησης του 30% στη σύνταξη των εργαζόμενων συνταξιούχων, η οποία, στη συνέχεια, θα σταλεί προς έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Στόχος είναι να μειωθεί η επιβάρυνση που υφίστανται όσοι συνταξιούχοι εργάζονται ή θέλουν να εργαστούν. Σύμφωνα με πληροφορίες, με την προωθούμενη ρύθμιση, προβλέπεται ότι οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι θα λαμβάνουν το σύνολο της σύνταξής τους και θα παρακρατείται ένα πολύ μικρό ποσοστό από τον μισθό της εργασίας τους. Αυτό που εξετάζεται, χωρίς, όμως, να έχουν ληφθεί οι οριστικές αποφάσεις, είναι να οριστούν κατώτατο όριο, επί του οποίου δεν θα γίνεται καμία παρακράτηση, και «πλαφόν», προκειμένου η κράτηση να μην υπερβαίνει το ποσό που αντιστοιχεί σήμερα στην παρακράτηση του 30% στις συντάξεις. Τέλος, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης επεξεργάζεται και άλλη νομοθετική ρύθμιση για τους ασφαλισμένους που είναι στο στάδιο της συνταξιοδότησης, αλλά έχουν οφειλές προς τον ΕΦΚΑ. Με βάση όσα έχουν αναφερθεί, το κύριο χαρακτηριστικό της νέας διάταξης είναι ότι θα επιχειρήσει να ξεχωρίσει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, αυτούς, δηλαδή, που έχουν λεφτά και δεν πληρώνουν. Στο πλαίσιο αυτό, θα θεσπιστούν κριτήρια, όπως η περιουσιακή κατάσταση και η άρση του τραπεζικού απορρήτου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είναι ασφαλή τα ελληνικά Μουσεία; Διευθυντές και αρχαιολόγοι απαντούν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

26/10/25 11:30 πμ

Είναι ασφαλή τα ελληνικά Μουσεία; Διευθυντές και αρχαιολόγοι απαντούν

Ο καιρός σε Μακεδονία και Θράκη

26/10/25 11:25 πμ

Ο καιρός σε Μακεδονία και Θράκη

Τρεις νεκροί και 31 τραυματίες, συμπεριλαμβανομένων έξι παιδιών, σε ρωσική επίθεση στο Κίεβο

26/10/25 11:22 πμ

Τρεις νεκροί και 31 τραυματίες, συμπεριλαμβανομένων έξι παιδιών, σε ρωσική επίθεση στο Κίεβο

70 χρόνια «Λατέρνα Φτώχεια και Φιλότιμο»: Το παρασκήνιο της αγαπημένης κλασικής ταινίας και ο ερμηνευτικός θρίαμβος του Αυλωνίτη

26/10/25 11:18 πμ

70 χρόνια «Λατέρνα Φτώχεια και Φιλότιμο»: Το παρασκήνιο της αγαπημένης κλασικής ταινίας και ο ερμηνευτικός θρίαμβος του Αυλωνίτη

Τοιχογραφία της Πάολα Ντελφίν για τα 80 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Μεξικού και Λιβάνου

26/10/25 11:12 πμ

Τοιχογραφία της Πάολα Ντελφίν για τα 80 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Μεξικού και Λιβάνου

Έκθεση για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Σλοβένου δημιουργού κόμικς Μίκι Μούστερ

26/10/25 11:06 πμ

Έκθεση για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Σλοβένου δημιουργού κόμικς Μίκι Μούστερ

ΚΜΟΠ: Επτά οδηγοί τσέπης για την έγκαιρη αναγνώριση και τη διαχείριση περιστατικών εμπορίας ανθρώπων-Τι δείχνουν τα στοιχεία για Ευρώπη και Ελλάδα

26/10/25 11:03 πμ

ΚΜΟΠ: Επτά οδηγοί τσέπης για την έγκαιρη αναγνώριση και τη διαχείριση περιστατικών εμπορίας ανθρώπων-Τι δείχνουν τα στοιχεία για Ευρώπη και Ελλάδα

«Πλόες- Χαρτογραφώντας 40 χρόνια σε δημοσιογραφική ρότα» - Ένα βιβλίο-ταξίδι στο χρόνο, με συγγραφέα και συνταξιδιώτη τον δημοσιογράφο Γιώργο Μυσιρλάκη

26/10/25 10:59 πμ

«Πλόες- Χαρτογραφώντας 40 χρόνια σε δημοσιογραφική ρότα» – Ένα βιβλίο-ταξίδι στο χρόνο, με συγγραφέα και συνταξιδιώτη τον δημοσιογράφο Γιώργο Μυσιρλάκη

Λαχανοντολμάς σε φόρμα του κέικ

26/10/25 10:55 πμ

Λαχανοντολμάς σε φόρμα του κέικ

Στάγδην άρδευση ως «όπλο» για τα φασόλια των Πρεσπών απέναντι στην κλιματική αλλαγή

26/10/25 10:54 πμ

Στάγδην άρδευση ως «όπλο» για τα φασόλια των Πρεσπών απέναντι στην κλιματική αλλαγή

Νέα τάση αλλά και ευρωπαϊκή νόρμα η επιστροφή της φύσης στις πόλεις

26/10/25 10:49 πμ

Νέα τάση αλλά και ευρωπαϊκή νόρμα η επιστροφή της φύσης στις πόλεις

Ναυάγια πολέμου, στο ναρκοθετημένο δίαυλο του Μεσολογγίου - Τα απομεινάρια των πλοίων και οι τραγικές ιστορίες τους

26/10/25 10:41 πμ

Ναυάγια πολέμου, στο ναρκοθετημένο δίαυλο του Μεσολογγίου – Τα απομεινάρια των πλοίων και οι τραγικές ιστορίες τους