Ανησυχητικά ευρήματα νέας μελέτης. Γιατί δεν λαμβάνουν όλοι οι ασθενείς τις σωτήριες θεραπείες.Advertisement   Χιλιάδες άνθρωποι παθαίνουν αναίτια έμφραγμα ή εγκεφαλικό κάθε χρόνο, επειδή δεν κάνουν θεραπεία για υψηλή χοληστερόλη, ... Περισσότερα

Υψηλή χοληστερίνη: Χιλιάδες άνθρωποι παθαίνουν έμφραγμα, εγκεφαλικό επειδή δεν κάνουν θεραπεία

Συντάκτης: Epilogestv

Συντάκτης: Epilogestv

Ανησυχητικά ευρήματα νέας μελέτης. Γιατί δεν λαμβάνουν όλοι οι ασθενείς τις σωτήριες θεραπείες.

Advertisement
 

Χιλιάδες άνθρωποι παθαίνουν αναίτια έμφραγμα ή εγκεφαλικό κάθε χρόνο, επειδή δεν κάνουν θεραπεία για υψηλή χοληστερόλη, παρότι πληρούν τα κριτήρια της χορήγησης φαρμακευτικής αγωγής, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, με βάση τις ισχύουσας κατευθυντήριες οδηγίες σε Ευρώπη και ΗΠΑ, τουλάχιστον οι μισοί ενήλικες (το 47%) χωρίς ιστορικό εμφράγματος ή εγκεφαλικού είναι κατάλληλοι υποψήφιοι για να πάρουν στατίνες ή άλλα φάρμακα για τη χοληστερόλη τους.

Ωστόσο σε λιγότερο από το ένα τέταρτο εξ αυτών (το μόλις 23%) συνταγογραφούνται οι σωτήριες θεραπείες. Αν όμως έκαναν θεραπεία, θα μειωνόταν η χοληστερόλη τους στα επιθυμητά επίπεδα. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί κατά 21% έως 27% ο κίνδυνος σοβαρού καρδιαγγειακού επεισοδίου.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Journal of General Internal Medicine. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Τζωνς Χόπκινς, στη Βαλτιμόρη, εξέτασαν στοιχεία της περιόδου 2013-2020 που αφορούσαν 4.980 εθελοντές. Κατά την έναρξη της μελέτης οι εθελοντές είχαν ηλικία 40-75 ετών.

Οι ερευνητές ανέλυσαν το ιατρικό ιστορικό, τον τρόπο ζωής και τα ευρήματα των αιματολογικών εξετάσεών τους. Στόχος τους ήταν να εξακριβώσουν εάν πληρούσαν τα κριτήρια της λήψης αντιλιπιδαιμικής θεραπείας, όπως αυτά ορίζονται στις ευρωπαϊκές και τις αμερικανικές κατευθυντήριες οδηγίες.

Εξέτασαν επίσης πόσοι από αυτούς έπαιρναν αντιλιπιδαιμική αγωγή, δηλαδή φάρμακα για τη χοληστερόλη τους. Το δείγμα των εθελοντών ήταν αντιπροσωπευτικό και κάλυπτε το ένα τρίτο του αμερικανικού πληθυσμού.

Τα ευρήματα

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, το 23% των συμμετεχόντων έπαιρναν φάρμακα για τη χοληστερόλη. Ωστόσο θα έπρεπε να τα παίρνει το 47%, σύμφωνα με τις αμερικανικές οδηγίες. Σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές, όμως, θα έπρεπε να τα παίρνει το 87%!

Η λήψη των φαρμάκων ήταν πολύ χαμηλότερη από την ενδεικνυόμενη σε όλες τις κατηγορίες φαρμάκων. Στατίνες, π.χ., που είναι τα συχνότερα χορηγούμενα φάρμακα έπαιρνε το 66% όσων είχαν ένδειξη για τη λήψη τους. Αντίστοιχα, το φάρμακο εζετιμίμπη (ezetimibe) έπαιρνε το 4% αντί για το 31-74% που ήταν ενδεικνυόμενο. Και κάποιον αναστολέα PCSK9i έπαιρνε λιγότερο από το 0,5% έναντι του 11-53% που είχαν ένδειξη!

Το ακριβές ποσοστό των ατόμων που είχε ένδειξη λήψης κάθε φαρμάκου είναι διαφορετικό, αναλόγως με τις κατευθυντήριες οδηγίες.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι αν όλοι όσοι είχαν ένδειξη έπαιρναν φάρμακα για την υψηλή χοληστερόλη τους, θα επιτυγχανόταν μείωση κατά 37 έως σχεδόν 47 mg/ml, κατά μέσον όρο, στην LDL χοληστερόλη τους.

Advertisement
Family Kitchen

Πόσες ζωές θα σώζονταν

Οι μειώσεις αυτές είναι που θα ελάττωναν κατά 21-27% τον κίνδυνο σοβαρών καρδιαγγειακών επεισοδίων, όπως το έμφραγμα και το εγκεφαλικό.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μόνο στις ΗΠΑ θα σώζονταν κάθε χρόνο πάνω από 39.000 άνθρωποι που παθαίνουν έμφραγμα ή εγκεφαλικό. Άλλοι 100.000 δεν θα πάθαιναν μη-μοιραίο έμφραγμα, ενώ άλλοι 65.000 δεν θα πάθαιναν εγκεφαλικό.

Επιπλέον, 88.000 ασθενείς θα γλίτωναν κάθε χρόνο τις εγχειρήσεις στεφανιαίας παράκαμψης (μπάι πας) ή τις άλλες θεραπείες για διάνοιξη των στεφανιαίων αρτηριών τους.

Advertisement

Η LDL χοληστερόλη είναι γνωστή και ως «κακή» χοληστερόλη. Είναι η μορφή της που προκαλεί στενώσεις στις αρτηρίες, συμβάλλοντας στη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας.

Ακόμα και ασθενείς που ήδη είχαν πάθει έμφραγμα ή εγκεφαλικό δεν λαμβάνουν πάντοτε φάρμακα για τη χοληστερόλη, είπαν οι ερευνητές. Και αυτό παρότι διατρέχουν πολύ αυξημένο κίνδυνο νέου επεισοδίου.

Από τους ασθενείς αυτούς, μόνον τα δύο τρίτα (το 68%) έπαιρναν αντιλιπιδαιμικά φάρμακα, έδειξε η μελέτη.

Γιατί μένουν χωρίς θεραπεία

Τα ευρήματα αυτά προστίθενται σε εκείνα που δείχνουν ότι υπάρχουν σοβαρά ελλείμματα στην ποιότητα φροντίδας των καρδιαγγειακών ασθενών, σχολίασε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. G. Caleb Alexander, καθηγητής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Τζωνς Χόπκινς.

Τα κενά αυτά οφείλονται σε πολλούς παράγοντες, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται:

  • Οι διαφορές στην επιστημονική κατάρτιση των γιατρών
  • Οι προτιμήσεις των ασθενών
  • Τα εμπόδια στην πρόσβαση στις θεραπείες για την υψηλή χοληστερόλη
  • Τα οικονομικά προβλήματα
  • Οι δυσκολίες στην εφαρμογή των κατευθυντήριων οδηγιών στην καθημερινή κλινική πρακτική

πηγή iatropedia.gr

Φωτογραφία: iStock


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 24 Οκτωβρίου

24/10/25 12:16 πμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 24 Οκτωβρίου

Δήμος Σερρών: Εξοπλισμό για την Κοινωνική κουζίνα δώρισε ο Σύλλογος Σερραίων Θεσσαλονίκης

24/10/25 12:02 πμ

Δήμος Σερρών: Εξοπλισμό για την Κοινωνική κουζίνα δώρισε ο Σύλλογος Σερραίων Θεσσαλονίκης

Ακρίβεια και παραπλάνηση: Άλλη τιμή στο ράφι, άλλη στο ταμείο - Άλλη η πραγματικότητα για τον καταναλωτή - video

23/10/25 11:53 μμ

Ακρίβεια και παραπλάνηση: Άλλη τιμή στο ράφι, άλλη στο ταμείο – Άλλη η πραγματικότητα για τον καταναλωτή – video

Στη Βουλή η δικογραφία από την Εισαγγελία Σερρών για τον αυτοκινητόδρομο Δερβένι - Προμαχώνας

23/10/25 11:06 μμ

Στη Βουλή η δικογραφία από την Εισαγγελία Σερρών για τον αυτοκινητόδρομο Δερβένι – Προμαχώνας

Ολοκληρώθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία ο πρώτος κύκλος του“Piraeus Startup Accelerator”

23/10/25 10:58 μμ

Ολοκληρώθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία ο πρώτος κύκλος του“Piraeus Startup Accelerator”

Το 66ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με την ενέργεια της ΔΕΗ

23/10/25 10:53 μμ

Το 66ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με την ενέργεια της ΔΕΗ

Μυτιληναίος στο BBC: Το Χρηματιστήριο του Λονδίνου ανακάμπτει, λέει ο επικεφαλής της METLEN

23/10/25 10:45 μμ

Μυτιληναίος στο BBC: Το Χρηματιστήριο του Λονδίνου ανακάμπτει, λέει ο επικεφαλής της METLEN

Οι επενδύσεις των VC στην Τεχνητή Νοημοσύνη, οι startups και το Github Copilot

23/10/25 10:19 μμ

Οι επενδύσεις των VC στην Τεχνητή Νοημοσύνη, οι startups και το Github Copilot

Εκτός ο Τάσος Μπακασέτας με ενόχληση στο δικέφαλο μηριαίο μυ

23/10/25 10:13 μμ

Εκτός ο Τάσος Μπακασέτας με ενόχληση στο δικέφαλο μηριαίο μυ

Κίνα: Ετήσια αύξηση 18% στα ταξίδια εσωτερικού τουρισμού την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2025

23/10/25 10:10 μμ

Κίνα: Ετήσια αύξηση 18% στα ταξίδια εσωτερικού τουρισμού την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2025

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Με προσέγγιση 360 μοιρών το σχέδιο για την ενίσχυση της αμυντικής ετοιμότητας της Ευρώπης

23/10/25 10:06 μμ

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Με προσέγγιση 360 μοιρών το σχέδιο για την ενίσχυση της αμυντικής ετοιμότητας της Ευρώπης

Conference League: Στην κορυφή η Φιορεντίνα

23/10/25 10:03 μμ

Conference League: Στην κορυφή η Φιορεντίνα