Την ανάγκη ενός νέου σχεδίου Μάρσαλ για τη Θεσσαλονίκη, ακόμη και για τη χώρα, επισήμανε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, εφόσον συνεχιστεί η επιδείνωση της εικόνας της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Την ανάγκη ενός νέου σχεδίου Μάρσαλ για τη Θεσσαλονίκη, ακόμη και για τη χώρα, επισήμανε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, εφόσον συνεχιστεί η επιδείνωση της εικόνας της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη και την Ελλάδα.

«Σε αυτές τις συνθήκες προφανώς δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς», σημείωσε ο Κ. Ζέρβας κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου μέσω τηλεδιάσκεψης.

«Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη μετά το πραγματικό πρόβλημα που έχει ο τουρισμός, μετά την ακύρωση της ΔΕΘ, αν συνεχιστεί αυτό, αν χαθεί και η περίοδος των Χριστουγέννων, πιθανότατα θα χρειάζεται ένα σχέδιο Μάρσαλ, ένα σχέδιο ενίσχυσης της οικονομίας της πόλης, της χώρας», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος, διαμηνύοντας ακολούθως ότι «υπό αυτές τις συνθήκες θα βρισκόμαστε πάνω σε οικονομικά ερείπια».
Προηγουμένως ο κ. Ζέρβας αναφέρθηκε στην επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη, ενημερώνοντας το Σώμα ότι τα κλιμάκια του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας είχαν πραγματοποιήσει, περίπου, 3.500 γρήγορα τεστ κορονοϊού από το πρωί μέχρι σήμερα το απόγευμα, Πέμπτη.
Υπό το βάρος των εξελίξεων και του επικείμενου lockdown στη Θεσσαλονίκη, ο δήμαρχος της πόλης απηύθυνε έκκληση στους πολίτες «να δείξουμε όλοι μαζί ξανά αυτή τη μοναδική αίσθηση ευθύνης που ξέρω ότι διαθέτουμε. Αυτό το πλεόνασμα σοβαρότητας και υπευθυνότητας, υπομονής και επιμονής, ώστε στο τέλος αυτής της παγκόσμιας περιπέτειας να βρεθούμε και πάλι όλοι μαζί στους δρόμους της πόλης μας».
Ακολούθως αναφέρθηκε στη συνδρομή του δήμου στα μέτρα της Πολιτείας, ώστε να περιορίσει την εξάπλωση της πανδημίας στην πόλη τις τελευταίες ημέρες, υποστηρίζοντας ότι η δημοτική αστυνομία είναι μία από τις πιο αποτελεσματικές και ενεργές στη χώρα πραγματοποιώντας ελέγχους, παροτρύνσεις στους συνωστισμένους πολίτες. Επίσης, ο κ. Ζέβρας ανέφερε ότι πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις στο πράσινο, στον αστικό εξοπλισμό «με στόχο να περιορίσουμε το πρόβλημα».
Στο ίδιο πλαίσιο απολυμάνθηκαν 48 σχολεία και «θα συνεχίσουμε με αμείωτο ρυθμό», διαβεβαίωσε ο ίδιος, σημειώνοντας πως στόχος είναι τα σχολεία να λειτουργήσουν παρά τους περιορισμούς και το καθεστώς συναγερμού-επίπεδο 4 του επιδημιολογικού κυβερνητικού χάρτη, στο οποίο εισήλθε επισήμως η Θεσσαλονίκη.
Στη συνέχεια ο δήμαρχος έκανε ειδική μνεία στην ψηφιοποίηση δημοτικών υπηρεσιών που προηγήθηκαν από την άνοιξη μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα να έχει περιοριστεί η προσέλευση του κοινού στις δημοτικές υπηρεσίες.
Ταυτόχρονα, «μειώσαμε τα δημοτικά τέλη 12,5% πέρσι και το ίδιο εισηγούμαστε και φέτος» φτάνοντας σε μία αθροιστική μείωση 25%, τόνισε ο Κ. Ζέρβα και παρατηρώντας ότι «κανένας άλλος δήμος στην Ελλάδα δεν το έχει κάνει αυτό». Σύμφωνα με τον ίδιο η μείωση των δημοτικών τελών πέραν του ότι αποτελεί προεκλογική δέσμευση του ίδιου, γίνεται καθώς «συναισθανόμαστε τις δυσκολίες της εποχής», ενώ διαβεβαίωσε πως η μείωση γίνεται σε ρεαλιστική βάση. «Τα ανταποδοτικά τέλη πρέπει να είναι αυτό που λέει η λέξη» και συνεπώς «δεν έχει κανένα νόημα όταν αυτό δεν συμβαίνει», συνέχισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκη και ισχυρίστηκε πως «όλα αυτά δεν γίνονται με εκπτώσεις στην καθαριότητα και στον ηλεκτροφωτισμό».
Σχολιάζοντας την κριτική που ασκήθηκε από στελέχη της αντιπολίτευσης για την παραχώρηση απορριμματοφόρων του δήμου στον δήμο Ηρωικής Πόλης Νάουσας, δήλωσε πως αυτά δεν ήταν απαραίτητα στον δήμο Θεσσαλονίκης, δεδομένων και των νέων απορριμματοφόρων που παρήγγειλε ο δήμος.
 
πηγή makthes.gr

Advertisement


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σ. Νησιούδη: "Οι τράπεζες δεν μπορούν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία για το σύστημα πληρωμών IRIS"

24/10/25 8:03 μμ

Σ. Νησιούδη: “Οι τράπεζες δεν μπορούν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία για το σύστημα πληρωμών IRIS”

Εξοικονομώ 2026: Έρχεται νέο πρόγραμμα με σημαντικές αλλαγές και στήριξη στα ευάλωτα νοικοκυριά

24/10/25 7:54 μμ

Εξοικονομώ 2026: Έρχεται νέο πρόγραμμα με σημαντικές αλλαγές και στήριξη στα ευάλωτα νοικοκυριά

ΥΠΑΑΤ: Ακατάσχετες οι ενισχύσεις για ζωοτροφές και φερτά υλικά για Daniel

24/10/25 7:45 μμ

ΥΠΑΑΤ: Ακατάσχετες οι ενισχύσεις για ζωοτροφές και φερτά υλικά για Daniel

Ποινή 10ετούς κάθειρξης σε 25χρονη που έβαζε την ανήλικη κόρη της να ζητιανεύει ολημερίς

24/10/25 7:32 μμ

Ποινή 10ετούς κάθειρξης σε 25χρονη που έβαζε την ανήλικη κόρη της να ζητιανεύει ολημερίς

Kυκλοφοριακές ρυθμίσεις το Σάββατο στην Αθήνα, λόγω της κηδείας του Διονύση Σαββόπουλου

24/10/25 7:29 μμ

Kυκλοφοριακές ρυθμίσεις το Σάββατο στην Αθήνα, λόγω της κηδείας του Διονύση Σαββόπουλου

Χατζηβασιλείου: Θεσμικές ακροβασίες του κ. Δούκα για τον Άγνωστο Στρατιώτη - Οι Αθηναίοι θα κάνουν σ’ εκείνον αγωγή για ελλιπή καθαριότητα

24/10/25 7:24 μμ

Χατζηβασιλείου: Θεσμικές ακροβασίες του κ. Δούκα για τον Άγνωστο Στρατιώτη – Οι Αθηναίοι θα κάνουν σ’ εκείνον αγωγή για ελλιπή καθαριότητα

Οι παλαιστινιακές οργανώσεις συμφώνησαν να αναλάβει τη διακυβέρνηση της Γάζας μια προσωρινή, ανεξάρτητη επιτροπή

24/10/25 7:21 μμ

Οι παλαιστινιακές οργανώσεις συμφώνησαν να αναλάβει τη διακυβέρνηση της Γάζας μια προσωρινή, ανεξάρτητη επιτροπή

ΟΑΚΑ - Χαλιορής: «Με τιμή και ευθύνη στην Οργανωτική Επιτροπή του Final Four της EuroLeague»

24/10/25 7:18 μμ

ΟΑΚΑ – Χαλιορής: «Με τιμή και ευθύνη στην Οργανωτική Επιτροπή του Final Four της EuroLeague»

Νέες επιδοτήσεις 1.392 δικαιούχων στο «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙΙ»

24/10/25 7:11 μμ

Νέες επιδοτήσεις 1.392 δικαιούχων στο «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙΙ»

Στ. Καλαφάτης: Η ΔΙΜΕΑ έχει επιβάλει πρόστιμα περίπου 20 εκατ. ευρώ τα τελευταία χρόνια, για παραβιάσεις του πλαφόν κέρδους- Όπου μπορούμε να κάνουμε παρεμβάσεις εξαντλούμε όλα τα μέσα

24/10/25 6:58 μμ

Στ. Καλαφάτης: Η ΔΙΜΕΑ έχει επιβάλει πρόστιμα περίπου 20 εκατ. ευρώ τα τελευταία χρόνια, για παραβιάσεις του πλαφόν κέρδους- Όπου μπορούμε να κάνουμε παρεμβάσεις εξαντλούμε όλα τα μέσα

Η ινδική εταιρεία Reliance, ο μεγαλύτερος πελάτης της Ρωσίας, ανακοίνωσε ότι θα συμμορφωθεί με τις δυτικές κυρώσεις

24/10/25 6:52 μμ

Η ινδική εταιρεία Reliance, ο μεγαλύτερος πελάτης της Ρωσίας, ανακοίνωσε ότι θα συμμορφωθεί με τις δυτικές κυρώσεις

Σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον Κυρ. Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας

24/10/25 6:50 μμ

Σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον Κυρ. Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας