Σε μια επίσημη τελετή, στο γεμάτο από μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικούς στούντιο Β του Ραδιομεγάρου της ΕΡΤ, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2019,   η Τελετή Απονομής των Βραβείων του ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Σε μια επίσημη τελετή, στο γεμάτο από μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικούς στούντιο Β του Ραδιομεγάρου της ΕΡΤ, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2019,

Advertisement
 

 

η Τελετή Απονομής των Βραβείων του 1ου Διεθνούς Μαθητικού Διαγωνισμού Οπτικοακουστικής Δημιουργίας με τίτλο «Τα σχολεία εκπέμπουν στην ΕΡΤ», που συνδιοργάνωσαν το Αρχείο της ΕΡΤ και η Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

 

 

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, ο Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Ψηφιακής Στρατηγικής του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γρηγόρης Ζαριφόπουλος, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΡΤ Κωνσταντίνος Ζούλας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ Γιώργος Γαμπρίτσος, καθώς και μαθητές και εκπαιδευτικοί των σχολείων από όλη την Ελλάδα που συμμετείχαν στον διαγωνισμό.

 

Στόχος του διαγωνισμού ήταν η αξιοποίηση και χρήση των τεκμηρίων του Αρχείου της ΕΡΤ στη δημιουργία μαθητικών ταινιών, ώστε να αναδειχθεί η οπτικοακουστική μας κληρονομιά μέσα από τη ματιά των νεότερων γενεών.

 

Πριν την τελετή στελέχη της ΕΡΤ ξενάγησαν τους βραβευθέντες και τους καλεσμένους της τελετής στα στούντιο και στα αρχεία του Μεγάρου προσφέροντάς τους μια πραγματικά εντυπωσιακή εμπειρία.

Στη συνέχεια ξεκίνησε η τελετή απονομής βραβείων του διαγωνισμού, στην οποία εκπροσωπήθηκε και το σχολείο μας, καθώς ταξίδεψαν στην Αθήνα η δασκάλα, υποδιευθύντριά μας και δημιουργός της βραβευθείσας ταινίας Βασιλική Ντικμπασάνη και ο μαθητής και πρωταγωνιστής της ταινίας Πέτρος Παππούλιας.

 

 

Πριν φτάσουμε όμως στην πολύ τιμητική απονομή του 2ου βραβείου για το σχολείο μας, ας θυμηθούμε πώς εξελίχθηκαν τα γεγονότα.

Η Βασιλική Ντικμπασάνη μαζί με 18 παιδιά της ΣΤ΄ τάξης του σχολικού έτους 2018-19 δήλωσαν συμμετοχή στον διαγωνισμό με την κινηματογραφική δημιουργία μικρού μήκους «Μέσα από τα μάτια του Πέτρου», βασισμένη στο ιστορικό μυθιστόρημα της Γαλάτειας Γρηγοριάδου Σουρέλη «Ο μικρός μπουρλοτιέρης».

Η ταινία παρουσιάζει ιστορικά πρόσωπα και γεγονότα του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων του 1821 στη θάλασσα.

 

Πέρα από την ιστορικά έγκυρη και γοητευτική αφήγηση με την οποία ανακαλούνται οι μνήμες της επανάστασης, τον θεατή κερδίζουν τα πολύ πετυχημένα κοστούμια εποχής καθώς και οι κατάλληλα επιλεγμένοι χώροι. Παρότι η ταινία αναφέρεται στη θάλασσα, τα γυρίσματα έγιναν αποκλειστικά στον ηπειρωτικό Δήμο Σιντικής και τα περιορισμένων δυνατοτήτων κινηματογραφικά μέσα του δημοτικού μας σχολείου, η δημιουργός κατάφερε να ανταποκριθεί απόλυτα στις απαιτήσεις του σεναρίου.

 

                         

Επίσης, η χρήση μουσειακών ειδών όπως ο αργαλειός, διάφορα σκεύη εποχής, παλιά όπλα και οι γνωστές παραδοσιακές βάρκες της λίμνης Κερκίνης μεταφέρουν τον θεατή εκατοντάδες χρόνια πίσω, στην ατμόσφαιρα της εποχής, με μεγάλη επιτυχία.

 

Δεν ήταν όμως επιτυχείς μόνο οι παραπομπές στο παρελθόν.

Η ταινία μέσα από την παρουσίαση των γεγονότων του χθες καταφέρνει να γίνει ο καλύτερος διαφημιστής της Σιντικής του σήμερα. Εξαιρετικές τοποθεσίες και αξιοθέατα του σύγχρονου Δήμου περνούν μέσα από την κάμερα και αναδεικνύονται: η παλαιά (χρονολογείται από το 1660) εκκλησία των Ταξιαρχών στο Αχλαδοχώρι, το Βυζαντινό Κάστρο Σιδηροκάστρου, παραδοσιακά μακεδονικά σπίτια στο Βαμβακόφυτο, η πανέμορφη τοποθεσία των καταρρακτών στα Ζεστά Νερά, παλαιά τοξωτά γεφύρια της κοιλάδας Κρουσοβίτη και, φυσικά, οι πανέμορφες παραλίες στις όχθες της λίμνης Κερκίνης ομορφαίνουν το σκηνικό της δράσης και τη φωτογραφία της ταινίας.

 

Advertisement

 

Πρόκειται για μια πραγματικά σπουδαία δημιουργία και δεν είναι καθόλου τυχαίο που η επιτροπή αξιολόγησης της ΕΡΤ της έδωσε το 2ο βραβείο ανάμεσα σε εκατοντάδες άλλες αξιόλογες δημιουργίες από την Ελλάδα, την Κύπρο και την ομογένεια.

 

Οι συμμετέχοντες 18 -γυμνασιόπαιδες πλέον- μαθητές και μαθήτριες ήταν με αλφαβητική σειρά οι:

 

Βλάχος Γεώργιος, Βλάχος Ιωάννης, Κασίδας Κωνσταντίνος, Κουμπατίδου Γεωργία, Ματσακίδου Μαρία, Μελαδίνης Σπύρος, Μπέλτσου Σταυρούλα, Νικολαϊδου Άρτεμις, Παπαδόπουλος Δημήτριος, Παππούλιας Πέτρος, Παρίσης Αντώνιος, Ρεμούνδου Ιωάννα, Ρίζος Μιχάλης, Σαρίδης Γεώργιος, Σιδηρόπουλος Μάριος, Σιδηρόπουλος Δημήτριος, , Τσαβλίδης Κυριάκος, Χιντήρογλου Αλεξία.

 

Γι’αυτήν την υπέροχη κινηματογραφική δημιουργία, την τόσο τιμητική εκπροσώπηση του σχολείου μας, την εξαιρετική διαφήμιση της περιοχής μας και το αξιοζήλευτο βραβείο που κοσμεί ήδη τους τοίχους του σχολείου μας αξίζουν θερμά συγχαρητήρια για ακόμη μια φορά στα 18 παιδιά και στην κ. Βασιλική Ντικμπασάνη, για την οποία θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι η τρίτη της ταινία που βραβεύεται σε διαγωνισμούς με την ίδια μαθητική ομάδα. Μαζί με ένα θερμό ευχαριστώ τους ευχόμαστε να συνεχίσουν να μαθαίνουν, να δημιουργούν και να διακρίνονται!

 

 

2ο Δημοτικό Σιδηροκάστρου


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σέρρες: Εξέγερση στο Κλειδί Σιντικής

12/11/25 6:47 μμ

Σέρρες: Εξέγερση στο Κλειδί Σιντικής

Οι μεγάλες αλλαγές στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2028: Τελικός των 100μ. γυναικών την 1η ημέρα, κολύμβηση τη δεύτερη εβδομάδα (pics)

12/11/25 6:32 μμ

Οι μεγάλες αλλαγές στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2028: Τελικός των 100μ. γυναικών την 1η ημέρα, κολύμβηση τη δεύτερη εβδομάδα (pics)

Κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκαν τα νομοσχέδια του ΥΠΕΘΑ για τις Κυρώσεις Μνημονίου για Συνεργασία Επίγειας Αεράμυνας και της Επιστολής Προσφοράς για τη διαχείριση από τον OCCAR του Προγράμματος της Eυρω-Κορβέτας

12/11/25 6:28 μμ

Κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκαν τα νομοσχέδια του ΥΠΕΘΑ για τις Κυρώσεις Μνημονίου για Συνεργασία Επίγειας Αεράμυνας και της Επιστολής Προσφοράς για τη διαχείριση από τον OCCAR του Προγράμματος της Eυρω-Κορβέτας

ΥΠΕΞ: Απόφαση ιστορικής σημασίας η ανακήρυξη της 9ης Φεβρουαρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας από την UNESCO

12/11/25 6:24 μμ

ΥΠΕΞ: Απόφαση ιστορικής σημασίας η ανακήρυξη της 9ης Φεβρουαρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας από την UNESCO

Περίπου 3.000 αγελάδες παραμένουν πάνω σε ένα πλοίο, στα ανοιχτά των τουρκικών ακτών, από τις 21 Οκτωβρίου

12/11/25 6:21 μμ

Περίπου 3.000 αγελάδες παραμένουν πάνω σε ένα πλοίο, στα ανοιχτά των τουρκικών ακτών, από τις 21 Οκτωβρίου

ΒΕΑ, ΒΕΘ και ΒΕΠ ενώνουν τις δυνάμεις τους και δρομολογούν Πανελλαδικό Βιοτεχνικό Συνέδριο

12/11/25 6:16 μμ

ΒΕΑ, ΒΕΘ και ΒΕΠ ενώνουν τις δυνάμεις τους και δρομολογούν Πανελλαδικό Βιοτεχνικό Συνέδριο

Η SKY express συνδέει τη Θεσσαλονίκη με το Ντίσελντορφ

12/11/25 6:12 μμ

Η SKY express συνδέει τη Θεσσαλονίκη με το Ντίσελντορφ

Κυρ. Μητσοτάκης: Οι νέοι δεν στηρίζονται με λόγια αλλά με πράξεις, γιατί σας θέλουμε πρωταγωνιστές σε μία Ελλάδα που αλλάζει

12/11/25 6:06 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης: Οι νέοι δεν στηρίζονται με λόγια αλλά με πράξεις, γιατί σας θέλουμε πρωταγωνιστές σε μία Ελλάδα που αλλάζει

Champions League: Ο Άλβαρες ξεπέρασε Μέσι και Αγκουέρο (p)

12/11/25 6:55 μμ

Champions League: Ο Άλβαρες ξεπέρασε Μέσι και Αγκουέρο (p)

ΑΑΔΕ: Νέα έκδοση myDATA v1.0.12 - Δεν θα υποβάλλονται στοιχεία τιμολογίων την Πέμπτη 13/11 από 7:00 πμ έως 8:00 πμ λόγω αναβάθμισης

12/11/25 6:55 μμ

ΑΑΔΕ: Νέα έκδοση myDATA v1.0.12 – Δεν θα υποβάλλονται στοιχεία τιμολογίων την Πέμπτη 13/11 από 7:00 πμ έως 8:00 πμ λόγω αναβάθμισης

Κύπρος: Σεισμική δόνηση 5,3 βαθμών με επίκεντρο κοντά στην Πάφο - Δεν αναφέρθηκαν ζημιές

12/11/25 6:54 μμ

Κύπρος: Σεισμική δόνηση 5,3 βαθμών με επίκεντρο κοντά στην Πάφο – Δεν αναφέρθηκαν ζημιές

Αποφυλακίζονται με όρους οι δύο μηχανικοί για τις υπερκοστολογήσεις έργων στην Εγνατία Οδό

12/11/25 6:53 μμ

Αποφυλακίζονται με όρους οι δύο μηχανικοί για τις υπερκοστολογήσεις έργων στην Εγνατία Οδό