Φιλέτα σολομού γλασαρισμένα με καστανή ζάχαρη μέλι και μουστάρδα
Date:
Ένα πιάτο που «φωνάζει» Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, σε συνδυασμό με νόστιμες αντιθέσεις γεύσεων. Ο σολομός είναι ένα τρόφιμο, που πρέπει να μπει στη διατροφή μας, για τα οφέλη του και γιατί γίνεται εύκολα, γρήγορα και με πολλούς τρόπους.
Επίσης με τα υπολείμματα ενός γεύματος, μπορούμε να φτιάξουμε, την επόμενη μέρα, ένα νέο, πλούσιο πιάτο, όπως διαπίστωσα, βιωματικά μετά από πολλές και διάφορες γευστικές δοκιμές. Αυτή, λοιπόν η συνταγή για ψητό σολομό με γλάσο καστανής ζάχαρης θα γίνει από τις αγαπημένες σας!
Μερικά tips μόνο: Το «δέρμα» του σολομού το θέλουμε, γιατί προστατεύει το ψάρι όσο ψήνεται – όσοι θέλετε, το τρώτε ή το βγάζετε αφού ψηθεί.
Φέρτε τον σολομό σας σε θερμοκρασία δωματίου πριν τον ψήσετε, αυτό θα βοηθήσει το ομοιόμορφο ψήσιμό του. Και τέλος, όταν ψήνετε τον σολομό, στρώνετε το ταψί με αλουμινόχαρτο. Η πέτσα του σολομού δεν θα γίνει τραγανή, αλλά το ψάρι δεν θα κολλήσει στο ταψί και έτσι το καθάρισμα θα είναι παιχνίδι και δεν θα ακυρώσει τη χαρά ενός νόστιμου και γρήγορου γεύματος.
Γλασαρισμένα φιλέτα σολομού
Υλικά
- 2 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη
- 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα Dijon (ή όποια σας αρέσει)
- 1 κουταλιά της σούπας μέλι
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο
- 4 φιλέτα σολομού με δέρμα
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220 βαθμούς.
Τοποθετούμε τη σχάρα στο κέντρο, στρώνουμε ένα ταψί με αλουμινόχαρτο και ετοιμάζουμε το γλάσο.
Ανακατεύουμε σε ένα μικρό μπολ, την καστανή ζάχαρη, τη μουστάρδα, το μέλι, το αλάτι, το μαύρο πιπέρι και το μπούκοβο.
Στεγνώνουμε, ταμποναριστά, τον σολομό με χαρτί κουζίνας και τοποθετούμε τα φιλέτα, στο ταψί με το δέρμα προς τα κάτω και με απόσταση μεταξύ τους.
Ρίχνουμε με κουτάλι το γλάσο στο ψάρι, φροντίζοντας να καλύψει πλήρως και τις κορυφές. Χρησιμοποιούμε το πίσω μέρος του κουταλιού για να το απλώσουμε σε όλη την επιφάνεια.
Ψήνουμε για 12 έως 14 λεπτά, μέχρι οι κορυφές να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές σε σημεία. Ο σολομός θα πρέπει να «σπάει» σε κομμάτια όταν τον πιέσουμε με τα δάχτυλά μας ή με ένα πιρούνι. Εάν τα φιλέτα είναι πιο λεπτά από 2 εκατοστά πάχος τα 10΄ ψησίματος, είναι αρκετά.
Σερβίρουμε το γλασαρισμένο σολομό, ζεστό, με ό,τι γαρνιτούρα έχουμε, ταιριάζουν όλα.
Μπορεί να μείνει στο ψυγείο για 4 μέρες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε άλλες συνταγές, σε κομμάτια, όπως σαλάτες, πιάτα με ζυμαρικά, πίτες, τάρτες, σάντουιτς και ό,τι άλλο σκεφτούμε.
πηγή newsit.gr