Μια νέα τάση στο TikTok έχει συγκεντρώσει εκατομμύρια προβολές, με πολλούς να υποστηρίζουν ότι βοηθά στη μείωση του στρες. Η τάση του “floor time” συνιστά να ξαπλώνουμε ανάσκελα στο πάτωμα, ... Περισσότερα

Η τάση του "floor time": Πώς το ξάπλωμα στο πάτωμα μπορεί να μειώσει το στρες

Epilogestv

Epilogestv

Μια νέα τάση στο TikTok έχει συγκεντρώσει εκατομμύρια προβολές, με πολλούς να υποστηρίζουν ότι βοηθά στη μείωση του στρες. Η τάση του “floor time” συνιστά να ξαπλώνουμε ανάσκελα στο πάτωμα, μια πρακτική που, σύμφωνα με τους οπαδούς της, αναζωογονεί, ηρεμεί το μυαλό και ανακουφίζει το άγχος.

Τι είναι το “Floor Time”;

Σύμφωνα με το PS Health, το floor time αντικατοπτρίζει μια αρχαία στάση γιόγκα, γνωστή ως Savasana ή “corpse pose”, η οποία βοηθά το σώμα να χαλαρώσει μετά από μια συνεδρία γιόγκα.

Οι βασικές ωφέλειες αυτής της πρακτικής περιλαμβάνουν:

Καταπραΰνει το σώμα: Όταν ξαπλώνουμε ανάσκελα στο πάτωμα, το νευρικό μας σύστημα μεταβαίνει από την κατάσταση “fight or flight” (συμπαθητικό σύστημα) στη λειτουργία “rest and digest” (παρασυμπαθητικό σύστημα), επιτρέποντας στο σώμα να χαλαρώσει.

Η τάση του "floor time": Πώς το ξάπλωμα στο πάτωμα μπορεί να μειώσει το στρες

Ηρεμεί το μυαλό: Ο καθηγητής ψυχολογίας Alan Fogel από το Πανεπιστήμιο της Γιούτα εξηγεί ότι το ξάπλωμα στο πάτωμα βοηθά στη χαλάρωση του νου. “Το πάτωμα είναι πιο σκληρό από το κρεβάτι, οπότε πρέπει πραγματικά να εστιάσουμε στο σώμα μας για να νιώσουμε άνετα,” αναφέρει. Μόλις προσαρμοστούμε, η αναπνοή μας γίνεται πιο ομαλή, οι μύες χαλαρώνουν και αισθανόμαστε μια αίσθηση γαλήνης.

Χαλαρώνει τους μύες: Η κατάκλιση σε μια σκληρή επιφάνεια βοηθά τους σφιγμένους μύες να χαλαρώσουν και να προσαρμοστούν στο έδαφος. Επιπλέον, η διαδικασία του να ξαπλώνουμε και να σηκωνόμαστε από το πάτωμα ενισχύει τη κινητικότητα και τη δύναμη στις αρθρώσεις, ειδικά στους αστραγάλους, τα γόνατα και τους γοφούς.

Advertisement
Babis

Πώς να Ενσωματώσετε το “Floor Time” στην Καθημερινότητά σας

Για να αποκομίσετε τα οφέλη αυτής της πρακτικής, δοκιμάστε να ξαπλώνετε στο πάτωμα για 10-15 λεπτά την ημέρα.

Συμβουλές για μεγαλύτερη άνεση:

  • Αν έχετε δυσκολία να ξαπλώσετε εντελώς στο πάτωμα, χρησιμοποιήστε μια τυλιγμένη κουβέρτα ή ένα bolster για να υποστηρίξετε τα γόνατα, τους γοφούς ή τους ώμους σας.
  • Αν το μυαλό σας τρέχει και δεν μπορείτε να χαλαρώσετε, δοκιμάστε μια τεχνική προοδευτικής χαλάρωσης μυών (PMR), που βοηθά στη χαλάρωση κάθε μυ του σώματος σταδιακά.

Αν θέλετε να ενισχύσετε την αίσθηση ηρεμίας και χαλάρωσης στη ζωή σας, το “floor time” μπορεί να είναι μια απλή, αλλά ισχυρή πρακτική που μπορείτε να εφαρμόσετε καθημερινά.

πηγή spirossoulis.com


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Φιλόπτωχος Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης: Ο οργανισμός που κράτησε ζωντανή τη φιλανθρωπία, φωτίζει την άγνωστη ιστορία της πόλης

01/02/26 4:16 μμ

Φιλόπτωχος Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης: Ο οργανισμός που κράτησε ζωντανή τη φιλανθρωπία, φωτίζει την άγνωστη ιστορία της πόλης

Κεντρική Μακεδονία: Σε εξέλιξη τα έντονα καιρικά φαινόμενα - Προβλήματα από τους θυελλώδεις ανέμους

01/02/26 4:11 μμ

Κεντρική Μακεδονία: Σε εξέλιξη τα έντονα καιρικά φαινόμενα – Προβλήματα από τους θυελλώδεις ανέμους

Νέα Δημοκρατία: Ορίστηκαν τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου

01/02/26 3:58 μμ

Νέα Δημοκρατία: Ορίστηκαν τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου

Στη συνάντηση ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ζάγκρεμπ παρευρέθηκε ο βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Νέας Δημοκρατίας, κ. Τάσος Χατζηβασιλείου, συνοδεύοντας τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Στο περιθώριο των εργασιών, ο Πρωθυπουργός είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, τον Γερμανό Καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς, τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Σάιμον Χάρρις και τον επικεφαλής του συγκυβερνώντος κόμματος GERB της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ. Σε όλες τις συναντήσεις παρών ήταν ο κ. Χατζηβασιλείου. Κατά τις συνομιλίες, συζητήθηκαν ζητήματα διμερών σχέσεων και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, με έμφαση στην ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, η οποία βρίσκεται στην ατζέντα του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 12ης Φεβρουαρίου. Επιπλέον, συζητήθηκαν θέματα δημογραφικού, στέγασης και ευνοϊκής φορολόγησης νέων, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες έδειξαν ενδιαφέρον για τα μέτρα που ανέλαβε σχετικά η ελληνική κυβέρνηση. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στη σημασία του Κάθετου Διαδρόμου, με τον Πρωθυπουργό να υπογραμμίζει, κατά τη συνάντησή του με τον κ. Μπορίσοφ, ότι «πρόκειται για μια σημαντική και στρατηγική επένδυση για την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, καθώς επιδιώκουμε να απομακρυνθούμε από το ρωσικό φυσικό αέριο». Τέλος, έγινε εκτενής συζήτηση σχετικά με την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία αναβάθμισης της οδικής και σιδηροδρομικής σύνδεσης «Θεσσαλονίκη - Σόφια - Βουκουρέστι», έργο που αφορά άμεσα και την Π.Ε. Σερρών.

01/02/26 3:54 μμ

Στο Ζάγκρεμπ για την συνάντηση των ηγετών του ΕΛΚ ο Χατζηβασιλείου, συνόδευσε τον Πρωθυπουργό

Μπάνσκο: Εκεί που το βουνό συναντά την παράδοση 

01/02/26 3:47 μμ

Μπάνσκο: Εκεί που το βουνό συναντά την παράδοση -Δείτε βίντεο

Κυρ. Μητσοτάκης για το ελληνικό SAFE: Πολύ σημαντικό βήμα για την ενδυνάμωση της πατρίδας μας σε όλα τα πεδία

01/02/26 3:36 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης για το ελληνικό SAFE: Πολύ σημαντικό βήμα για την ενδυνάμωση της πατρίδας μας σε όλα τα πεδία

Πολιτική Προστασία: Που θα χτυπήσει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

01/02/26 3:35 μμ

Πολιτική Προστασία: Που θα χτυπήσει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

Μείωση των φυσικών και ελεύθερων ποταμών στα Βαλκάνια μέσα σε 13 χρόνια

01/02/26 3:34 μμ

Μείωση των φυσικών και ελεύθερων ποταμών στα Βαλκάνια μέσα σε 13 χρόνια

Ντοκιμαντέρ που εξερευνά τα πρώτα χρόνια των Red Hot Chili Peppers θα κάνει πρεμιέρα στο Netflix

01/02/26 3:32 μμ

Ντοκιμαντέρ που εξερευνά τα πρώτα χρόνια των Red Hot Chili Peppers θα κάνει πρεμιέρα στο Netflix

Θ. Αλισσάφη: Η Ελληνίδα ερευνήτρια που αξιοποιεί νανοσωματίδια στην ανοσοθεραπεία του καρκίνου

01/02/26 3:30 μμ

Θ. Αλισσάφη: Η Ελληνίδα ερευνήτρια που αξιοποιεί νανοσωματίδια στην ανοσοθεραπεία του καρκίνου

«Παγιδεύοντας τους δαίμονες»-Τα Αραμαϊκά κύπελλα εξορκισμού των Ιουδαίων της Βαβυλώνας

01/02/26 3:29 μμ

«Παγιδεύοντας τους δαίμονες»-Τα Αραμαϊκά κύπελλα εξορκισμού των Ιουδαίων της Βαβυλώνας

ΥΠΕΝ: Τα επόμενα ορόσημα για τον κάθετο διάδρομο φυσικού αερίου και το πλεονέκτημα για την Ελλάδα

01/02/26 3:28 μμ

ΥΠΕΝ: Τα επόμενα ορόσημα για τον κάθετο διάδρομο φυσικού αερίου και το πλεονέκτημα για την Ελλάδα