Με εισιτήριο τις φράουλες, Έλληνας επιχειρηματίας έχει κατακτήσει την Ιρλανδία. Επιχειρεί με έναν γλυκό στόχο, να φέρει τη γεύση της ελληνικής φράουλας στους δρόμους του Δουβλίνου, παντρεμένη με σοκολάτα και ... Περισσότερα

Από την Πάτρα στο Δουβλίνο: Ο Παναγιώτης Φερρής και το Γλυκό του Όραμα με Φράουλες

Epiloges Press

Epiloges Press

Με εισιτήριο τις φράουλες, Έλληνας επιχειρηματίας έχει κατακτήσει την Ιρλανδία. Επιχειρεί με έναν γλυκό στόχο, να φέρει τη γεύση της ελληνικής φράουλας στους δρόμους του Δουβλίνου, παντρεμένη με σοκολάτα και μοντέρνες γαρνιτούρες.

Ο Παναγιώτης Φερρής, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάτρα, όμως η αγάπη του για τον χώρο της εστίασης και το επιχειρείν, τον οδήγησε να διανύσει μια μεγάλη διαδρομή, από την Πάτρα και τη Μανωλάδα, μέχρι το Σίδνεϊ και τελικά το Δουβλίνο.

   «Η ιδέα γεννήθηκε στο Borough Market του Λονδίνου», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Παναγιώτης Φερρής και σημειώνει πως, «εκεί, μέσα σε ένα πλήθος επισκεπτών που πήγαιναν για τα κλασικά αξιοθέατα, είδα κάτι που μου τράβηξε το βλέμμα, φράουλες με σοκολάτα, σερβιρισμένες στο χέρι, με εντυπωσιακές γαρνιτούρες. Ήταν απλό, αλλά καλαίσθητο και απολαυστικό. Αμέσως σκέφτηκα να υιοθετήσω την ιδέα και να την εφαρμόσω στο Δουβλίνο. Η επιτυχία είναι απίστευτη και οι ελληνικές φράουλες είναι ανάρπαστες».

Από την Πάτρα στο Δουβλίνο: Ο Παναγιώτης Φερρής και το Γλυκό του Όραμα με Φράουλες

   

Ο Παναγιώτης αν και είναι 29 ετών, έχει πάνω από οκτώ χρόνια εμπειρίας στην εστίαση, έχει εργαστεί ως Barista και διευθυντής καφέ, τόσο στο Σίδνεϊ όσο και στο Δουβλίνο. Στην Αυστραλία πήγε σε ηλικία 18 ετών, σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων και απέκτησε τις βάσεις που του έδωσαν τη σιγουριά να κάνει το επόμενο βήμα, τη δημιουργία της δικής του επιχείρησης.

   Η επιλογή της φράουλας δεν είναι τυχαία. «Μεγάλωσα τρώγοντας φράουλες και καρπούζια στη Μανωλάδα, όπου πήγαινα τα καλοκαίρια. Ήξερα από πρώτο χέρι πόσο ποιοτικά είναι τα ελληνικά φρούτα. Γι’ αυτό και σήμερα, φέρνω φράουλες από τα μέρη που γνωρίζω και εμπιστεύομαι, είναι οι καλύτερες που έχω δοκιμάσει στη ζωή μου και το αποτέλεσμα είναι ξεχωριστό», υπογραμμίζει.

Η επιχειρηματική του δραστηριότητα στηρίζεται σε ένα έξυπνο μοντέλο. Όπως ο ίδιος τονίζει, αγόρασε τις φράουλες από την Ελλάδα με 3,15 ευρώ/κιλό, τη στιγμή που οι ντόπιες φτάνουν τα 7,15 ευρώ/κιλό. Το τελικό προϊόν το πουλάει περίπου 9 ευρώ για 150γρ, ενώ με προσθήκη γαρνιτούρας μπορεί να φτάσει τα 12 ευρώ, μια εξαιρετική αναλογία κόστους, απόδοσης για την αγορά της Ιρλανδίας.

Από την Πάτρα στο Δουβλίνο: Ο Παναγιώτης Φερρής και το Γλυκό του Όραμα με Φράουλες

   

Η Ιρλανδία όπως εξηγεί, αποδείχτηκε ευνοϊκή για το επιχειρείν. «Ο φόρος είναι 12,5% για επιχειρήσεις στην εστίαση, είναι ένας από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη», λέει και προσθέτει ότι, «η χώρα είναι φιλόξενη, και οι Ιρλανδοί ξέρουν από φαγητό και διασκέδαση. Έχουν έντονη κουλτούρα γύρω από τα παραδοσιακά φαγητά και τις μπυραρίες τους, αλλά δείχνουν όλο και περισσότερο ενδιαφέρον και για νέες, ποιοτικές γαστρονομικές εμπειρίες».

   Η επιστροφή του στην Ευρώπη έγινε στα τέλη του 2023, με βασικό κίνητρο την επιθυμία να είναι πιο κοντά στην οικογένειά του. «Δεν πίστευα ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να μου προσφέρει τις ίδιες επαγγελματικές ευκαιρίες. Μετά το Brexit, η Ιρλανδία αναδείχθηκε ως μια αναδυόμενη οικονομική δύναμη και αυτό έκανε την απόφαση μου πιο εύκολη» διευκρινίζει.

Advertisement
MEGA

Από την Πάτρα στο Δουβλίνο: Ο Παναγιώτης Φερρής και το Γλυκό του Όραμα με Φράουλες

Σήμερα, ο Παναγιώτης συνεχίζει να δραστηριοποιείται στον χώρο της εστίασης, φέρνοντας μαζί του γεύσεις από την πατρίδα και ιδέες από τον κόσμο. Η φράουλα είναι το όχημα, αλλά το όραμά του είναι κάτι μεγαλύτερο, να χτίσει μια επιχείρηση που θα ενώνει κουλτούρες, με άξονα την ποιότητα και την αυθεντικότητα των προϊόντων.

Πηγή φωτογραφιών: Παναγιώτης Φερρής

πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Χίος: Τεράστιος βράχος έπεσε στην εθνική οδό λόγω της έντονης βροχόπτωσης

02/02/26 10:01 πμ

Χίος: Τεράστιος βράχος έπεσε στην εθνική οδό λόγω της έντονης βροχόπτωσης

ΑΔΕΔΥ: Διαρροή ή προκατασκευασμένη είδηση - Θεωρούμε πως έχει υποχρέωση το ΣΤΕ να τοποθετηθεί και να ενημερώσει

02/02/26 9:55 πμ

ΑΔΕΔΥ: Διαρροή ή προκατασκευασμένη είδηση – Θεωρούμε πως έχει υποχρέωση το ΣΤΕ να τοποθετηθεί και να ενημερώσει

Συνολικά 178 κλήσεις δέχτηκε η Πυροσβεστική για την κακοκαιρία στην Κεντρική Μακεδονία

02/02/26 9:45 πμ

Συνολικά 178 κλήσεις δέχτηκε η Πυροσβεστική για την κακοκαιρία που «χτύπησε» χθες την Κεντρική Μακεδονία

Μεντιλίμπαρ: «Ξεκάθαρο το πέναλτι - Αυτά που έγιναν σήμερα εδώ δεν προάγουν το ελληνικό ποδόσφαιρο»

02/02/26 12:02 πμ

Μεντιλίμπαρ: «Ξεκάθαρο το πέναλτι – Αυτά που έγιναν σήμερα εδώ δεν προάγουν το ελληνικό ποδόσφαιρο»

Ηλιόπουλος: «Είδατε πέναλτι-μαϊμού; Το λόγο στο εξής θα έχει ο εισαγγελέας. Σκάψανε το λάκκο που θα πέσουν μέσα μόνοι τους»

01/02/26 11:58 μμ

Ηλιόπουλος: «Είδατε πέναλτι-μαϊμού; Το λόγο στο εξής θα έχει ο εισαγγελέας. Σκάψανε το λάκκο που θα πέσουν μέσα μόνοι τους»

Ευρωπαϊκό γυναικών: Η Ουγγαρία αντίπαλος της εθνικής στον ημιτελικό

01/02/26 11:47 μμ

Ευρωπαϊκό γυναικών: Η Ουγγαρία αντίπαλος της εθνικής στον ημιτελικό

Τεττέη και Αντίνο έκαναν τη διαφορά στο 3-0 του Παναθηναϊκού επί της Κηφισιάς

01/02/26 11:42 μμ

Τεττέη και Αντίνο έκαναν τη διαφορά στο 3-0 του Παναθηναϊκού επί της Κηφισιάς

Ο Ολυμπιακός «έκλεψε» το βαθμό από την ΑΕΚ

01/02/26 11:38 μμ

Ο Ολυμπιακός «έκλεψε» το βαθμό από την ΑΕΚ

Δολοφονία 27χρονου στη Νέα Πέραμο: Τι εξετάζει η ΕΛΑΣ για τον νεκρό - Βίντεο ντοκουμέντο από την αρπαγή του

01/02/26 11:33 μμ

Δολοφονία 27χρονου στη Νέα Πέραμο: Τι εξετάζει η ΕΛΑΣ, βίντεο ντοκουμέντο από την αρπαγή του

Επέστρεψε στη δράση η Κατερίνα Στεφανίδη

01/02/26 11:20 μμ

Επέστρεψε στη δράση η Κατερίνα Στεφανίδη

Λάρισα: Σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία στα παράλια του νομού

01/02/26 11:17 μμ

Λάρισα: Σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία στα παράλια του νομού

Ο Ντέβιντ Μπαντιέλ φέρνει τις γάτες στο προσκήνιο στη σειρά «David Baddiel: Cat Man»

01/02/26 11:11 μμ

Ο Ντέβιντ Μπαντιέλ φέρνει τις γάτες στο προσκήνιο στη σειρά «David Baddiel: Cat Man»