Τα αυτοάνοσα νοσήματα αφορούν σε ασθένειες όπου ο ίδιος ο οργανισμός εκδηλώνει ανοσολογική αντίδραση σε δικά του αντιγόνα, προκαλώντας νόσο. Επιτίθεται, με άλλα λόγια, στους δικούς του ιστούς και όργανα ... Περισσότερα

Παίζει ρόλο η κληρονομικότητα στα αυτοάνοσα νοσήματα;

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Τα αυτοάνοσα νοσήματα αφορούν σε ασθένειες όπου ο ίδιος ο οργανισμός εκδηλώνει ανοσολογική αντίδραση σε δικά του αντιγόνα, προκαλώντας νόσο. Επιτίθεται, με άλλα λόγια, στους δικούς του ιστούς και όργανα προκαλώντας πόνο, φλεγμονές και άλλες παθολογικές εκδηλώσεις επηρεάζοντας την ποιότητα της ζωής.

Advertisement
 

Υπολογίζεται ότι περίπου 50 εκατομμύρια άτομα πάσχουν από κάποιο Αυτοάνοσο Νόσημα (AD: Autoimmune Disease), δηλαδή 1% του συνολικού πληθυσμού του πλανήτη.

«Σήμερα έχουν αναγνωριστεί πάνω από 80 διαφορετικά αυτοάνοσα νοσήματα, από τα οποία τα συχνότερα είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο διαβήτης τύπου 1, ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η ψωρίαση, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα, η κοιλιοκάκη και άλλα», επισημαίνει η κα Ελένη Κομνηνού Ρευματολόγος, Διευθύντρια Κλινικής Αυτοάνοσων Ρευματικών Παθήσεων Μetropolitan General.

Υπάρχουν πολλές υποθέσεις σχετικά με τα αίτια πρόκλησης των αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως: γενετικοί παράγοντες, ιοί, βακτήρια, τοξίνες, ψυχοσωματικά αίτια, κ.ά,

Τα αυτοάνοσα νοσήματα στην πλειοψηφία τους δεν είναι «κληρονομικά» με την κλασική έννοια του όρου, όπως π.χ. η μεσογειακή αναιμία ή η κυστική ίνωση, οι οποίες προκαλούνται από μεταλλάξεις. Συχνά όμως στις οικογένειες που έχουν μέλη με αυτοάνοσα νοσήματα παρατηρείται μια προδιάθεση να αναπτύξουν πιθανώς κι άλλα άτομα στην ευρύτερη οικογένεια κάποιο αυτοάνοσο νόσημα.

Γενετική ποικιλομορφία και προδιάθεση

«Η γενετική ποικιλομορφία (genetic variation) στο 0,1% μόνο του γονιδιώματος είναι υπεύθυνη για τη μοναδικότητα και διαφορετικότητα των ατόμων και ευθύνεται για τη γενετική προδιάθεση σε ασθένειες. Υπεύθυνες για τη γενετική ποικιλομορφία είναι δύο κατηγορίες αλλαγών στο DNA: πολυμορφισμοί ενός νουκλεοτιδίου των SNPs (single nucleotide polymorphisms) και οι παραλλαγές αντιγράφων, τα CNVs (copy number variations).

Η διεξοδική μελέτη των SNPs έχει ως αποτέλεσμα την ταυτοποίηση πολλών SNPs που σχετίζονται με αυτοάνοσες ασθένειες και εξηγεί τη γενετική προδιάθεση που παρατηρείται σε κάποια άτομα και οικογένειες.

Οι μεταλλάξεις από την άλλη αποτελούν μη φυσιολογικές αλλαγές στην αλληλουχία του DNA που οδηγούν σε παθολογικό γονίδιο και νόσο. Η πλειοψηφία των ατόμων στον πληθυσμό έχει δύο φυσιολογικά αντίγραφα από κάθε γονίδιο. Τα μεταλλαγμένα γονίδια είναι σπάνια. Αντίθετα, οι πολυμορφισμοί που είναι αποτέλεσμα των SNPs και CNVs είναι πολύ συχνοί. Τόσο τα SNPs όσο και τα CNVs και οι μεταλλάξεις κληρονομούνται.

Είναι δυνατό όμως να αποτελούν νέα γεγονότα (de novo) κατά τη γαμετογένεση, την εμβρυογένεση, καθώς και κατά την κυτταρική διαίρεση στα σωματικά κύτταρα ενός ατόμου.

Κάποια άτομα κληρονομούν ένα γενετικό κώδικα με μεταλλάξεις ή αλλαγές σε συγκεκριμένα γονίδια, δηλαδή στο DNA, που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης νοσημάτων. Αυτό δεν σημαίνει ότι σε κάθε περίπτωση θα εκφραστούν και θα οδηγήσουν σε νόσο.

To γονιδίωμα του ανθρώπου (Homo Sapiens) έχει διατηρηθεί κατά 99,9% κατά τη διάρκεια της εξέλιξης. Η γενετική ποικιλομορφία (genetic variation) στο 0,1% μόνον του γονιδιώματος είναι υπεύθυνη για τη μοναδικότητα και διαφορετικότητα των ατόμων και ευθύνεται για τη γενετική προδιάθεση σε ασθένειες, εξηγεί η ιατρός.

Γενετική προδιάθεση

Το γεγονός ότι υπάρχει σαφής σχέση μεταξύ γενετικής προδιάθεσης και αυτοάνοσων νοσημάτων ενισχύεται και από μελέτες σε μονοζυγωτικά δίδυμα, όπου το γενετικό τους υλικό είναι ταυτόσημο. Παρατηρείται ότι όταν ένα από τα μονοζυγωτικά δίδυμα νοσήσει, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να νοσήσει και το άλλο. Έχει παρατηρηθεί για παράδειγμα ότι στην κοιλιοκάκη, όταν νοσήσει ένα δίδυμο, η πιθανότητα να νοσήσει και το άλλο είναι δυνατόν να φθάσει μέχρι και 83%, γεγονός που δείχνει την ισχυρή επιρροή του γενετικού παράγοντα.

Advertisement
Family Kitchen

Συσχέτιση γονιδίων και αυτοάνοσων νοσημάτων

Περίπου πενήντα, 49 για την ακρίβεια, αυτοάνοσα νοσήματα έχουν συσχετισθεί με 4.249 διαφορετικά γονίδια.

Από τη μελέτη μονοζυγωτικών διδύμων έχει διαπιστωθεί ότι στα αυτοάνοσα νοσήματα ο γενετικός παράγοντας συμβάλλει κατά μέσον όρο 25% – 40%. Επίσης, έχει διαπιστωθεί ότι τα ίδια γονίδια ή γενετικές περιοχές εμπλέκονται σε πολλά διαφορετικά αυτοάνοσα και υπάρχουν κοινοί πυροδοτικοί παράγοντες, δηλαδή το ίδιο άτομο είναι δυνατό να πάσχει από διαφορετικά αυτοάνοσα νοσήματα.

Συμπερασματικά

«Παρόλο που, όπως παρουσιάσθηκε παραπάνω, τα γονίδια και οι γενετικές αλλαγές έχουν τη σημασία τους, όπως άλλωστε ισχύει για όλα τα νοσήματα, ο άνθρωπος δεν είναι δέσμιος µόνο του DNA και των γονιδίων του. Η απόκλιση από το φυσικό τρόπο ζωής και διατροφής, καθώς και η επιβάρυνση από το «τοξικό φορτίο» στο περιβάλλον όπου ζούμε αποτελούν τα κυριότερα αίτια πρόκλησης των αυτοάνοσων νοσημάτων.

∆ιαμορφώνοντας τον τρόπο ζωής του ο άνθρωπος είναι δυνατόν να επηρεάσει τη μη εμφάνιση κάποιου αυτοάνοσου νοσήματος στο οποίο έχει γενετική προδιάθεση και να επηρεάσει την υγεία του σε μεγάλο βαθμό», καταλήγει η κα Κομνηνού.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο εορτασμός της Εθνικής Επετείου στους δήμους της Αττικής

26/10/25 6:59 μμ

Ο εορτασμός της Εθνικής Επετείου στους δήμους της Αττικής

Είναι λάθος να μιλάμε για ακύρωση της συνάντησης Πούτιν-Τραμπ, λέει ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου

26/10/25 6:54 μμ

Είναι λάθος να μιλάμε για ακύρωση της συνάντησης Πούτιν-Τραμπ, λέει ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου

Δύο ποιητές μιλούν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τον Διονύση Σαββόπουλο

26/10/25 6:50 μμ

Δύο ποιητές μιλούν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τον Διονύση Σαββόπουλο

Κατάσχεση 136 κιλών κάνναβης και σύλληψη 50χρονου στην Ηγουμενίτσα

26/10/25 6:43 μμ

Κατάσχεση 136 κιλών κάνναβης και σύλληψη 50χρονου στην Ηγουμενίτσα

«Εξάρα» η Λιλ μετά την «τεσσάρα» από τον ΠΑΟΚ

26/10/25 6:39 μμ

«Εξάρα» η Λιλ μετά την «τεσσάρα» από τον ΠΑΟΚ

ΣΥΡΙΖΑ: «Εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι»

26/10/25 6:35 μμ

ΣΥΡΙΖΑ: «Εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι»

Συνελήφθη 55χρονος – Εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση για ηθική αυτουργία σε απόπειρα ανθρωποκτονίας

26/10/25 6:33 μμ

Συνελήφθη 55χρονος – Εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση για ηθική αυτουργία σε απόπειρα ανθρωποκτονίας

Ο... μισός Παναθηναϊκός έκανε τη δουλειά

26/10/25 6:33 μμ

Ο… μισός Παναθηναϊκός έκανε τη δουλειά

ΟΠΕΚΕΠΕ: Άλλες δύο προφυλακίσεις για εγκληματική οργάνωση - Στους 8 οι προσωρινά κρατούμενοι

26/10/25 6:27 μμ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Άλλες δύο προφυλακίσεις για εγκληματική οργάνωση – Στους 8 οι προσωρινά κρατούμενοι

Κυρ. Μητσοτάκης: Τον πατριωτισμό της ευθύνης που ενώνει, δεν διχάζει, έχουμε ανάγκη και σήμερα

26/10/25 6:23 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης: Τον πατριωτισμό της ευθύνης που ενώνει, δεν διχάζει, έχουμε ανάγκη και σήμερα

Συνελήφθησαν δύο άνδρες για τη ληστεία στο Λούβρο

26/10/25 6:18 μμ

Συνελήφθησαν δύο άνδρες για τη ληστεία στο Λούβρο

Με... οδηγό και σκόρερ τον Κυζιρίδη η Χαρτς νίκησε τη Σέλτικ

26/10/25 4:28 μμ

Με… οδηγό και σκόρερ τον Κυζιρίδη η Χαρτς νίκησε τη Σέλτικ