28 C
Serres

Ένα καλοκαιρινό πιάτο με κριθαράκι που θα λατρέψεις

Date:

Σε ένα μόνο τηγάνι, το κριθαράκι συνδυάζεται με κολοκυθάκι, αρακά, πιπεριά και ανθότυρο, για ένα κριθαρότο εύκολο και πεντανόστιμο.

Ένα καλοκαιρινό πιάτο με κριθαράκι, που θα λατρέψεις για την απλότητα, τα αρώματα και την ελληνική γεύση του! Μια συνταγή που θα αγαπήσεις να φτιάχνεις ξανά και ξανά, για την ευκολία της και τη νοστιμιά της! Ένα κριθαρότο για το οποίο θα λερώσεις ένα μόνο τηγάνι και θα γίνει κλασικό αγαπημένο στο σπίτι σου, κάθε καλοκαίρι!

Η ιστορία του συγκεκριμένου ζυμαρικού ξεκινά από την αρχαιότητα, με τα πρώτα ζυμαρικά να παρασκευάζονται από τους πολιτισμούς της Μεσογείου και της Εγγύς Ανατολής. Οι αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν αλεύρι και νερό για να φτιάξουν ζυμαρικά σε διάφορα σχήματα. Το κριθαράκι, με το χαρακτηριστικό του σχήμα που μοιάζει με κόκκο κριθαριού, ήταν πιθανότατα ένα από τα πρώτα ζυμαρικά που δημιουργήθηκαν.

Κατά τον Μεσαίωνα, η τέχνη της παρασκευής ζυμαρικών εξελίχθηκε σημαντικά. Οι Ιταλοί τελειοποίησαν τις σχετικές τεχνικές, δημιουργώντας ποικίλα σχήματα και μεγέθη. Το κριθαράκι έγινε δημοφιλές στις περιοχές της Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας και της Ελλάδας. Στην Ιταλία, το κριθαράκι ονομάζεται «orzo», που σημαίνει «κριθάρι», λόγω του σχήματός του.

Στην Ελλάδα, το κριθαράκι έχει ιδιαίτερη θέση στην κουζίνα. Χρησιμοποιείται σε παραδοσιακά πιάτα, όπως το γιουβέτσι, στο οποίο το κριθαράκι μαγειρεύεται με κρέας (συνήθως αρνί ή μοσχάρι) και ντομάτα σε μια πλούσια σάλτσα.

Το κριθαράκι προσθέτει μια ιδιαίτερη υφή και γεύση στα πιάτα, απορροφώντας τις γεύσεις των άλλων συστατικών και δένοντας όλα τα υλικά μεταξύ τους. Σήμερα, αποτελεί βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής. Η βιομηχανοποίηση της παρασκευής ζυμαρικών κατά τον 19ο και 20ό αιώνα έκανε το κριθαράκι πιο προσιτό και διαθέσιμο ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα νησιά και χωριά της χώρας μας.

Το κριθαράκι, όπως και τα άλλα ζυμαρικά, είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, που αποτελούν βασική πηγή ενέργειας για το ανθρώπινο σώμα. Είναι επίσης πηγή φυτικών ινών, βιταμινών του συμπλέγματος Β και μεταλλικών στοιχείων, όπως ο σίδηρος και το μαγνήσιο.

Οι σύγχρονες διατροφικές ανάγκες αναγνωρίζουν την αξία του, ειδικά όταν παρασκευάζεται από αλεύρι ολικής αλέσεως, που προσφέρει περισσότερες φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά. Τώρα πια έχει βρει νέες και δημιουργικές εφαρμογές. Εκτός από τα διάσημα παραδοσιακά πιάτα, χρησιμοποιείται σε σαλάτες, σούπες και κριθαρότο, εκτός από τα διάσημα παραδοσιακά πιάτα. Η ευελιξία του το καθιστά ιδανικό για πειραματισμούς και συνδυασμούς με διάφορα υλικά και γεύσεις. Σε πολλές συνταγές, το κριθαράκι αντικαθιστά το ρύζι για λόγους ταχύτητας, προσφέροντας μια διαφορετική υφή και γευστική εμπειρία.

Κριθαρότο με κολοκυθάκι, αρακά, πιπεριά κι ανθότυρο

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 60 λεπτά
  • Μερίδες: 2
  • Vegetarian

Ένα καλοκαιρινό πιάτο με κριθαράκι που θα λατρέψεις





Υλικά

  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 300 γρ. κριθαράκι
  • 1 κολοκύθι, κομμένο σε μικρά κυβάκια
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 100 γρ. αρακά (φρέσκο ή κατεψυγμένο)
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης, κομμένη σε λεπτές φέτες
  • 1 λεμόνι (χυμό και ξύσμα)
  • 1 κ.γ. ρίγανη ξερή
  • 1 κ.γ. δυόσμο ξερό
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 200 γρ. ανθότυρο

Εκτέλεση

Βάζουμε το λάδι να κάψει σε ένα φαρδύ τηγάνι.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το φρέσκο κρεμμυδάκι, το σκόρδο και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν.

Τα αφήνουμε να καραμελώσουν σε μέτρια φωτιά. Αυτή τη διαδικασία μπορείς να την κάνεις από 20 λεπτά μέχρι 2 ώρες. Όσο πιο χαμηλή είναι η θερμοκρασία και αργή η διαδικασία, τόσο πιο νόστιμο θα βγει το τελικό πιάτο.

Έπειτα ανεβάζουμε την ένταση της φωτιάς και ρίχνουμε μέσα το κριθαράκι. Το ανακατεύουμε με μια σπάτουλα να γυαλίσει από όλες τις πλευρές.

Προσθέτουμε μέσα το κολοκύθι, τον αρακά, την πιπεριά, τα μπαχαρικά, τα ξερά μυρωδικά, το μισό ανθότυρο, το ξύσμα από το λεμόνι και ανακατεύουμε.

Έπειτα προσθέτουμε μια κούπα νερό και ανακατεύουμε. Αν χρειαστεί παραπάνω νερό, προσθέτουμε σταδιακά.

Χαμηλώνουμε την ένταση και αφήνουμε να μαγειρευτεί για 5-6 λεπτά. Σε αυτό το σημείο ίσως να φαίνεται ότι το κριθαράκι είναι ακόμα al dente, αλλά όσο είναι ζεστό μαλακώνει. Αν προσθέσουμε κι άλλο νερό, θα λασπώσει.

Σερβίρουμε στα πιάτα και γαρνίρουμε με ανθότυρο, ξύσμα λεμονιού και φρέσκο ελαιόλαδο.

πηγή ow.gr

ΜαγειρικήΈνα καλοκαιρινό πιάτο με κριθαράκι που θα λατρέψεις

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Γεμιστά καλαμάρια με φέτα και ντομάτα

Γεμιστά καλαμάρια με φέτα και ντομάτα- Η πιο νόστιμη...

Φτιάξε εύκολο vegan παγωτό, χωρίς ζάχαρη

Φτιάχνουμε vegan παγωτό σοκολάτα με καρύδα, χωρίς να βάλουμε...

Γιατί δεν πρέπει να σπάμε τα μακαρόνια στη μέση – Πώς πρέπει να τα μαγειρεύουμε

Τα μακαρόνια είναι ένα λατρεμένο φαγητό. Υπάρχουν άπειρες συνταγές...

“Μπριζόλες μελιτζάνας”: Καλύτερες από το κρέας!

“Μπριζόλες μελιτζάνας" αν τις φτιάξετε μια φορά θα τις...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα