Λάδι αβοκάντο: Πώς να το χρησιμοποιήσεις στη μαγειρική και ποια τα οφέλη του
Το αβοκάντο έχει καταφέρει να κερδίσει μια θέση ακόμη και στο εβδομαδιαίο καλάθι του σούπερ μάρκετ, αποδεικνύοντας ότι δεν αποτελεί μια ακόμη μόδα που έχει να κάνει αποκλειστικά με τη συνήθεια του brunch και το δημοφιλές avocado toast.
Σε σαλάτες, σε μορφή γουακαμόλε ή ντιπ, σε σάντουιτς, ακόμη και ως βασικό υλικό για brownies ή μία healthy εκδοχή της μους σοκολάτας, το αβοκάντο κερδίζει ολοένα και περισσότερη δημοτικότητα, λόγω της ανάλαφρης γεύσης και της βελούδινης υφής του. Βέβαια, αποτελεί και μία τροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό.
Οι ευεργετικές ιδιότητες του αβοκάντο
Έχει πλούσια σύνθεση σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, φυτοστερόλες και ψευδάργυρο που βοηθούν στη μείωση της ολικής χοληστερίνης, των τριγλυκεριδίων και της κακής χοληστερόλης στο αίμα. Ακόμη, διαθέτει καροτενοειδή (λουτεΐνη, ζεαξανθίνη, α- και β-καροτίνη), που συμβάλλουν στην υγεία των ματιών, ενώ έχει και αντιφλεγμονώδη δράση.
Ακόμη, πρέπει να αναφερθεί ότι το αβοκάντο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο που συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, ενώ είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και σε βιταμίνη Α, Β, C, και Ε που σχετίζονται με αντιγηραντικές ιδιότητες.
Το λάδι αβοκάντο και πού να το χρησιμοποιήσεις
Ήξερες ότι εκτός από το ολόκληρο αβοκάντο, μπορείς να πάρεις τις ευεργετικές ιδιότητές του και από το έλαιό του, το οποίο μπορείς εύκολα να βρεις στο εμπόριο; Το λάδι αβοκάντο, το οποίο έχει γίνει γνωστό ανά τον κόσμο για τα οφέλη του στην υγεία, αλλά και για την ευελιξία του όσον αφορά στις συνταγές, έχει γίνει βασικό συστατικό σε πολλές κουζίνες.
Λόγω της σύστασής του αποτελεί ιδανική επιλογή για ψήσιμο στη σχάρα, καθώς και για σοτάρισμα, καθώς έχει υψηλότερο σημείο καπνού, σε σχέση με το ελαιόλαδο.
Πώς παρασκευάζεται
Για το λάδι αβοκάντο χρησιμοποιούνται οι καρποί που έχουν πέσει από το δέντρο και διαφορετικά θα πήγαιναν χαμένοι. Μόλις τα πεσμένα αβοκάντο φτάσουν στις εγκαταστάσεις παραγωγής, η διαδικασία που ακολουθείται είναι παρόμοια με τον τρόπο παρασκευής του ελαιολάδου.
Αυτό σημαίνει ότι η σάρκα, οι σπόροι και η φλούδα πιέζονται και στη συνέχεια φιλτράρονται, για να απομακρυνθούν τα περιττά στοιχεία. Η ποσότητα φιλτραρίσματος και επεξεργασίας καθορίζει αν το προϊόν είναι εξαιρετικά παρθένο ή όχι.
Μπορείς να αντικαταστήσεις το ελαιόλαδο με λάδι αβοκάντο;
Το λάδι αβοκάντο είναι παρόμοιο με το ελαιόλαδο όσον αφορά τη σύνθεση λιπαρών και βιταμινών, ενώ και τα δύο είναι εξίσου υγιεινά έλαια. Όμως αυτό δε σημαίνει ότι αξίζει να πεις αντίο στο θρεπτικό ελαιόλαδο και να χρησιμοποιείς αποκλειστικά έλαιο αβοκάντο.
Το ελαιόλαδο έχει περισσότερα αντιοξειδωτικά και περιέχει υγιεινές φαινόλες που δεν βρίσκεις στο λάδι αβοκάντο. Μπορείς λοιπόν να το χρησιμοποιείς συμπληρωματικά, εκεί όπου πιστεύεις ότι η ουδέτερη γεύση του ταιριάζει περισσότερο και δεν θέλεις να υπερισχύσει η γεύση του λαδιού.
Αν αναρωτιέσαι πού θα βρεις λάδι αβοκάντο, να σε ενημερώσουμε ότι πωλείται κυρίως σε καταστήματα με είδη διατροφής και βιολογικά προϊόντα.
πηγή skai.gr