Αν έχετε επιθυμία για γλυκό αλλά θέλετε να αποφύγετε τη ζάχαρη, δοκιμάστε αυτό το ντιπ φρούτων με βούτυρο αμυγδάλου. Έχει υπέροχη γεύση. Όλοι θέλουμε κάποια στιγμή κάτι γλυκό, ακόμα κι ... Περισσότερα

Αντί για γλυκό, απόλαυσε αυτό το ντιπ φρούτων χωρίς ζάχαρη

Συντάκτης: Epilogestv

Συντάκτης: Epilogestv

Αν έχετε επιθυμία για γλυκό αλλά θέλετε να αποφύγετε τη ζάχαρη, δοκιμάστε αυτό το ντιπ φρούτων με βούτυρο αμυγδάλου. Έχει υπέροχη γεύση.

Όλοι θέλουμε κάποια στιγμή κάτι γλυκό, ακόμα κι αν πρέπει να αποφεύγουμε τη ζάχαρη λόγω υγείας. Χρόνιες φλεγμονές και διαβήτης είναι από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα υγείας που απαιτούν σημαντικό έλεγχο της ζάχαρης, αλλά και γενικότερα των σακχάρων. Υπάρχουν γλυκά με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη; Ποιο είναι το καλύτερο γλυκαντικό με το οποίο μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη ζάχαρη αν πάσχουμε από διαβήτη;

Τα σάκχαρα ανήκουν στην κατηγορία των υδατανθράκων και αποτελούν βασική πηγή ενέργειας. Τα σάκχαρα που περιέχονται φυσικά σε τροφές όπως τα φρούτα αφομοιώνονται καλύτερα από τον οργανισμό, δηλαδή πιο αργά, και εισχωρούν πιο αργά στο αίμα, το οποίο σημαίνει ότι έχουν μικρότερη επίδραση στα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης.

Φυσικά, επειδή υπάρχουν διαφόρων ειδών διαβήτες ή άλλες χρόνιες παθήσεις που απαιτούν ειδική δίαιτα, πέρα από το να αποφεύγουμε τη ζάχαρη, το πιο σωστό είναι να ακούμε τις συμβουλές ενός ειδικού γιατρού ή διαιτολόγου.

Ένας γενικός σημαντικός κανόνας είναι να αποφεύγουμε τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα. Σε αυτή την κατηγορία θα συμπεριλάβω τους συσκευασμένους χυμούς, τα αναψυκτικά και διάφορα άλλα ροφήματα με ζάχαρη ή άλλα γλυκαντικά.

Για να αποφύγουμε τη ζάχαρη προσπαθούμε να χρησιμοποιούμε μια πηγή απλών σακχάρων, όπως π.χ. κάποιο φρούτο ή μέλι. Καλό είναι τα φρούτα να τα καταναλώνουμε ολόκληρα, με τη φλούδα, για να είναι πλούσιο το γεύμα μας σε φυτικές ίνες. Επίσης, οι πηγές καλών σακχάρων ενδείκνυται να συνδυάζονται με «καλά λιπαρά», όπως π.χ. αυτά που συναντούμε σε ξηρούς καρπούς και σπόρους, αλλά και με φυτικές ίνες, όπως στα ολόκληρα φρούτα.

Έρευνες για τον σακχαρώδη διαβήτη μελετούν τη δράση προβιοτικών στη διατροφή, με αποτελέσματα θετικά κατά της ρύθμισης του διαβήτη. Αναλυτικότερα, έρευνες μελετούν ότι τα προβιοτικά (ιδιαίτερα χρήσιμα για τον οργανισμό, όπως και τα πρεβιοτικά) που περιέχουν το αγνό, σκέτο γιαούρτι ή το κεφίρ μπορούν να ρυθμίσουν και να βελτιώσουν το μεταβολισμό της γλυκόζης σε άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2.

Αντί για γλυκό, απόλαυσε αυτό το ντιπ φρούτων χωρίς ζάχαρη
Καρολίνα Δωρίτη

Εδώ ετοιμάζουμε ένα εύκολο και πολύ απολαυστικό ντιπ με αμυγδαλοβούτυρο χωρίς ζάχαρη (πηγή καλών λιπαρών και φυτικών ινών), γιαούρτι στραγγιστό (προβιοτικά) και χουρμάδες (πηγή απλών σακχάρων).

Προσέχουμε το αμυγδαλοβούτυρο να μην έχει προσθήκη ζάχαρης και να είναι από ολόκληρο το αμύγδαλο με τη φλούδα του, άρα και πιο σκούρο σε χρώμα. Αυτό το θέλουμε για να είναι πλουσιότερο σε φυτικές ίνες και άρα πιο ευεργετικό γενικά για τον οργανισμό.

Αρωματίζω το ντιπ με κανέλα, μπαχαρικό ιδιαίτερα ευεργετικό για τον οργανισμό μας και για τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αφού τα ρυθμίζει ενώ έχει και αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Η καλύτερη κανέλα θεωρείται η Κεϋλάνης, γι’ αυτό φροντίζουμε να τη ζητάμε συγκεκριμένα. Κοστίζει πιο πολύ, αλλά είναι και πολύ πιο ωφέλιμη για την υγεία.

Το ντιπ μου το σερβίρω με φρούτα. Η επιλογή των φρούτων δεν είναι αυστηρή. Κοιτάμε τι είναι στην εποχή του αλλά και τι μας αρέσει καλύτερα. Είναι και ένα τέλειο σνακ που μπορούμε να απολαμβάνουμε καθημερινά και χωρίς τύψεις όλοι, μικροί και μεγάλοι! Το ντιπ αυτό μπορούμε επίσης να το χρησιμοποιήσουμε και σαν spread σε σάντουιτς και να το συνδυάσουμε και με λεπτοκομμένα φρούτα μέσα σε μαύρο ψωμί.

Συνταγή για ντιπ με βούτυρο αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
  • Vegetarian | Gluten-free

Αντί για γλυκό, απόλαυσε αυτό το ντιπ φρούτων χωρίς ζάχαρη
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για μια μεγάλη πιατέλα

  • 170 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 50 γρ. αμυγδαλοβούτυρο ολικής χωρίς ζάχαρη
  • 4 βασιλικοί χουρμάδες, χωρίς κουκούτσι
  • ½ κ.γ. κανέλα Κεϋλάνης, σε σκόνη
  • φρούτα της επιλογής μας, κομμένα

Αντί για γλυκό, απόλαυσε αυτό το ντιπ φρούτων χωρίς ζάχαρη
Καρολίνα Δωρίτη

Εκτέλεση

Βάζουμε στο μούλτι/μπλέντερ τους χουρμάδες, το γιαούρτι και το αμυγδαλοβούτυρο. Χτυπάμε καλά το μείγμα μας να γίνει λείο. Προσθέτουμε την κανέλα και ξαναχτυπάμε για λίγα δευτερόλεπτα.

Αντί για γλυκό, απόλαυσε αυτό το ντιπ φρούτων χωρίς ζάχαρη
Καρολίνα Δωρίτη

Αδειάζουμε το ντιπ σε μπολάκι και σερβίρουμε με κομμένα φρούτα.

πηγή ow.gr

φωτο: Καρολίνα Δωρίτη


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κρεμλίνο: Σε "παύση" οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία

12/09/25 3:14 μμ

Κρεμλίνο: Σε “παύση” οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία

Ιαπωνία: Ρεκόρ αιωνόβιων που φτάνουν σχεδόν τους 100.000

12/09/25 3:10 μμ

Ιαπωνία: Ρεκόρ αιωνόβιων που φτάνουν σχεδόν τους 100.000

Εγκύκλιος Πλεύρη: Καταργείται ο όρος «παράτυπη μετανάστευση» – Αντικαθίσταται με «παράνομη»

12/09/25 3:06 μμ

Εγκύκλιος Πλεύρη: Καταργείται ο όρος «παράτυπη μετανάστευση» – Αντικαθίσταται με «παράνομη»

Σ. Ζαχαράκη: Το πρόβλημα με τα κενά στα σχολεία είναι δομικό

12/09/25 2:58 μμ

Σ. Ζαχαράκη: Το πρόβλημα με τα κενά στα σχολεία είναι δομικό

Θεσσαλονίκη: Στη φυλακή αλλοδαποί για παράνομη παραμονή στην επικράτεια, με τον νέο νόμο για το μεταναστευτικό

12/09/25 2:54 μμ

Θεσσαλονίκη: Στη φυλακή αλλοδαποί για παράνομη παραμονή στην επικράτεια, με τον νέο νόμο για το μεταναστευτικό

Δήμος Σερρών: Αιτήσεις για δωρεάν μαθήματα στο Κοινωνικό Φροντιστήριο

12/09/25 2:48 μμ

Δήμος Σερρών: Αιτήσεις για δωρεάν μαθήματα στο Κοινωνικό Φροντιστήριο

Λύκειο των Ελληνίδων Σερρών: Ξεκίνησαν οι εγγραφές για τα τμήματα παραδοσιακού χορού

12/09/25 2:42 μμ

Λύκειο Ελληνίδων Σερρών: Ξεκίνησαν οι εγγραφές για τα τμήματα παραδοσιακού χορού

Θεσσαλία: Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι- Η ευλογιά των προβάτων θερίζει τα κοπάδια τους

12/09/25 2:26 μμ

Θεσσαλία: Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι – Η ευλογιά των προβάτων θερίζει τα κοπάδια τους

ΕΕΚΕ: Συμβουλές για την αγορά σχολικών ειδών - Τι να προσέξουμε

12/09/25 1:04 μμ

ΕΕΚΕ: Συμβουλές για την αγορά σχολικών ειδών – Τι να προσέξουμε

Κυρ. Μητσοτάκης: Έχουμε ένα πολύ δυναμικό οικοσύστημα καινοτομίας στην Ελλάδα

12/09/25 12:56 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης: Έχουμε ένα πολύ δυναμικό οικοσύστημα καινοτομίας στην Ελλάδα

Γιώργος Κώτσηρας: Με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ στηρίζουμε κάθε Έλληνα πολίτη

12/09/25 12:43 μμ

Γιώργος Κώτσηρας: Με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ στηρίζουμε κάθε Έλληνα πολίτη

Φτιάχνουμε σάλτσα ντομάτας για να έχουμε όλο τον χρόνο

12/09/25 12:23 μμ

Φτιάχνουμε σάλτσα ντομάτας για να έχουμε όλο τον χρόνο