Η σειρά του Netflix «Βασίλισσα Κλεοπάτρα» προκαλεί διαμαρτυρίες στην Αίγυπτο εξαιτίας της μαύρης ηθοποιού. Ερωτήματα για την ιστορική ακρίβεια και την ελευθερία της τέχνης. Κανείς δεν γνωρίζει πώς έμοιαζε η ... Περισσότερα

Αντιδράσεις για τη μαύρη Κλεοπάτρα του Netflix

Epiloges Press

Epiloges Press

Η σειρά του Netflix «Βασίλισσα Κλεοπάτρα» προκαλεί διαμαρτυρίες στην Αίγυπτο εξαιτίας της μαύρης ηθοποιού. Ερωτήματα για την ιστορική ακρίβεια και την ελευθερία της τέχνης.

Advertisement
 

Κανείς δεν γνωρίζει πώς έμοιαζε η Κλεοπάτρα στην πραγματικότητα. Από την πλευρά του πατέρα της, Πτολεμαίου ΧΙΙ, ήταν μακεδονικής – ελληνικής καταγωγής ενώ η καταγωγή της μητέρας της είναι ασαφής.

Μια σειρά του Netflix δίνει όμως τώρα μια νέα εικόνα της Κλεοπάτρας Η σειρά ντοκιμαντέρ ξεκινά στις 10 Μαΐου και έχει ήδη προκαλέσει σάλο. Ο λόγος είναι διότι τον πρωταγωνιστικό ρόλο έχει αναλάβει η μαύρη Βρετανίδα ηθοποιός Αντέλ Τζέιμς. Ο δικηγόρος Μαχμούντ αλ Σεμαρί προσέφυγε στη δικαιοσύνη κατά του Netflix επειδή ο ρόλος της Κλεοπάτρας παιγμένος από μια μαύρη γυναίκα θα «διαστρεβλώσει και θα διαγράψει την ταυτότητα της Αιγύπτου».

Ο Μοσταφά Βαζίρι, επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων στην Αίγυπτο, δηλώνει πως η απεικόνιση της διάσημης βασίλισσας ως μαύρης δεν είναι τίποτα λιγότερο από «παραποίηση της αιγυπτιακής ιστορίας». Αυτό δεν είναι ρατσιστικό, διευκρινίζει, «είναι απλώς η υπεράσπιση της ιστορίας της βασίλισσας Κλεοπάτρας, η οποία αποτελεί σημαντικό μέρος της ιστορίας της Αιγύπτου στην αρχαιότητα».

Τι συμβαίνει πραγματικά;

Λευκή σαν την Τέιλορ: Η ταινία του 1963 παγίωσε την εικόνα της Κλεοπάτρας Εικόνα: London Express/dpa/picture-alliance

Τα ιστορικά τεκμήρια δεν παρέχουν καμία πληροφορία σχετικά με το χρώμα του δέρματος της Κλεοπάτρας. Σήμερα στο μυαλό μας την ταυτίζουμε περισσότερο με την Ελίζαμπεθ Τέιλορ, η οποία έπαιξε τον ομώνυμο ρόλο το 1963. Η σκηνοθέτης της ταινίας σήμερα, Τίνα Γκαράβι, επισημαίνει πάντως ότι η οικογένεια της Κλεοπάτρας ζούσε στην Αίγυπτο ήδη επί 300 χρόνια. «Ήταν λοιπόν η Κλεοπάτρα μαύρη; Δεν ξέρουμε με βεβαιότητα, αλλά μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι δεν ήταν λευκή όπως η Ελίζαμπεθ Τέιλορ», γράφει.

Το Netflix χαρακτήρισε την επιλογή της Αντέλ Τζέιμς στο ρόλο ως «δημιουργική απόφαση» και κάνει αναφορά στον πολυπολιτισμικό πληθυσμό της Αιγύπτου εκείνη την εποχή.

Οι συζητήσεις για την Κλεοπάτρα, η οποία πέθανε πριν από 2.000 και πλέον χρόνια, συνεχίζουν να απασχολούν την ανθρωπότητα. Οι αντιπαραθέσεις για την πασίγνωστη βασίλισσα έχουν βαθιές ρίζες. «Η Κλεοπάτρα ήταν εκπρόσωπος του ανώτερου αιγυπτιακού πολιτισμού με την επιρροή του στην Ελλάδα. Κατά συνέπεια λοιπόν και της δημιουργίας του δυτικού πολιτισμού», έγραφε το 2013 η Γκεζίνε Κρύγκερ, καθηγήτρια σύγχρονης και μη ευρωπαϊκής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης σε άρθρο της με τον τίτλο «Πέρα από την Αφρική»

Η μαύρη κοινότητα

Σκηνή από τη σειρά του Netflix «Βασίλισσα Κλεοπάτρα»


Σε ποιον λοιπόν ανήκει αυτό το επίτευγμα; «Σε έναν ανώτερο αφρικανικό πολιτισμό ή σε ένα προπύργιο της Ευρώπης στην αφρικανική ήπειρο»;. Το κάστινγκ της αμερικανικής παραγωγής «Βασίλισσα Κλεοπάτρα» δεν αφορά μόνο ένα καλλιτεχνικό αποτέλεσμα αλλά διαπραγματεύεται τη μαύρη κληρονομιά της ανθρωπότητας.

Advertisement
MEGA

Στις ΗΠΑ, οι μαύροι έχουν παρουσιαστεί στην ιστορία κυρίως ως αντικείμενα, πρώτα της δουλείας και τελικά της απελευθέρωσης, γράφει η Γκεζίνε Κρύγκερ, δηλαδή «ως μέρος μιας λευκής ιστορίας χειραφέτησης και προόδου». Μέσω της αναφοράς στην Κλεοπάτρα και την αφρικανική Αίγυπτο, η μαύρη κοινότητα “έχει να συνεισφέρει κάτι όχι μόνο στην αμερικανική ιστορία, αλλά και στις πολιτισμικές απαρχές της”.

Η συζήτηση αναδεικνύει ένα ακόμα πολύ ενδιαφέρον γεγονός, ότι το χρώμα του δέρματος και η φυλή δεν έπαιζαν κανένα ρόλο στην αρχαιότητα. Εν τω μεταξύ, η πρωταγωνίστρια Αντέλ Τζέιμς αντέδρασε ψύχραιμα στην κριτική, γράφοντας στο Twitter: «Αν δεν σας αρέσει το κάστινγκ, μην παρακολουθήσετε τη σειρά».

Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου

πηγή Deutsche Welle


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δ. Παπαστεργίου: To AI Factory Pharos σηματοδοτεί την επόμενη μέρα της Ελλάδας στην εποχή της ΤΝ - Υπερψηφίστηκε η συνεποπτεία της ΗΔΥΚΑ με το υπουργείο Υγείας

17/12/25 7:53 μμ

Δ. Παπαστεργίου: To AI Factory Pharos σηματοδοτεί την επόμενη μέρα της Ελλάδας στην εποχή της ΤΝ – Υπερψηφίστηκε η συνεποπτεία της ΗΔΥΚΑ με το υπουργείο Υγείας

Δ. Μιχαηλίδου: Έξι νέα στεγαστικά προγράμματα και 3 + 1 καλές ειδήσεις από το ΥΚΟΙΣΟ

17/12/25 7:36 μμ

Δ. Μιχαηλίδου: Έξι νέα στεγαστικά προγράμματα και 3 + 1 καλές ειδήσεις από το ΥΚΟΙΣΟ

Στη φυλακή η μαθήτρια που μαχαίρωσε συμμαθήτρια της σε σχολείο της Κυψέλης

17/12/25 7:24 μμ

Στη φυλακή η μαθήτρια που μαχαίρωσε συμμαθήτρια της σε σχολείο της Κυψέλης

Η ουλίτιδα μπορεί να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο σοβαρών καρδιαγγειακών επεισοδίων

17/12/25 7:15 μμ

Η ουλίτιδα μπορεί να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο σοβαρών καρδιαγγειακών επεισοδίων

ΑΑΔΕ: Καταβλήθηκε η τέταρτη δόση της αυξημένης επιστροφής ΕΦΚ πετρελαίου για αγρότες

17/12/25 7:11 μμ

ΑΑΔΕ: Καταβλήθηκε η τέταρτη δόση της αυξημένης επιστροφής ΕΦΚ πετρελαίου για αγρότες

Το ΠΑΜΑΚ στη διοργάνωση του 24oυ συνεδρίου του Συνδέσμου Επιστημόνων Χρηματοοικονομικής και Λογιστικής Ελλάδος

17/12/25 7:07 μμ

Το ΠΑΜΑΚ στη διοργάνωση του 24oυ συνεδρίου του Συνδέσμου Επιστημόνων Χρηματοοικονομικής και Λογιστικής Ελλάδος

Το ρομπότ Pepper του ΚΕΠΚΑ μαθαίνει στους καταναλωτές τα δικαιώματά τους

17/12/25 7:04 μμ

Το ρομπότ Pepper του ΚΕΠΚΑ μαθαίνει στους καταναλωτές τα δικαιώματά τους

Δίκη Χρυσής Αυγής - Την ενοχή και των 42 κατηγορουμένων ζήτησε η εισαγγελέας

17/12/25 7:00 μμ

Δίκη Χρυσής Αυγής – Την ενοχή και των 42 κατηγορουμένων ζήτησε η εισαγγελέας

Άρση της ασυλίας της Ζ. Κωνσταντοπούλου με 225 ψήφους υπέρ

17/12/25 3:51 μμ

Άρση της ασυλίας της Ζ. Κωνσταντοπούλου με 225 ψήφους υπέρ

Βραβεία αριστείας και ραντεβού για την Παρασκευή και 13 Απριλίου του 2029 από τη Σχολή Θετικών Επιστημών ΑΠΘ

17/12/25 3:41 μμ

Βραβεία αριστείας και ραντεβού για την Παρασκευή και 13 Απριλίου του 2029 από τη Σχολή Θετικών Επιστημών ΑΠΘ

Προσωρινά εκτός λειτουργίας την Πέμπτη η τηλεματική του ΟΑΣΘ

17/12/25 3:37 μμ

Προσωρινά εκτός λειτουργίας την Πέμπτη η τηλεματική του ΟΑΣΘ

Πώς επηρεάζει την αγορά η αναστολή λειτουργίας της Jetoil εκ των οποίων τα περισσότερα στη Β. Ελλάδα

17/12/25 3:33 μμ

Πώς επηρεάζει την αγορά η αναστολή λειτουργίας της Jetoil εκ των οποίων τα περισσότερα στη Β. Ελλάδα