H αβεβαιότητα για το μέλλον της διάθεσης της παραγωγής πατάτας από τις ακριτικές κοινότητες της Ορεινής και της Άνω Βροντούς του Nομού Σερρών είναι μια καθημερινή πραγματικότητα για τους πατατοπαραγωγούς ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

H αβεβαιότητα για το μέλλον της διάθεσης της παραγωγής πατάτας από τις ακριτικές κοινότητες της Ορεινής και της Άνω Βροντούς του Nομού Σερρών είναι μια καθημερινή πραγματικότητα για τους πατατοπαραγωγούς της περιοχής.

 

Advertisement
 

Αβεβαιότητα, όμως, υπάρχει και για την οικονομική επιβίωσή τους, αφού λόγω έλλειψης εμπορικού ενδιαφέροντος, εξαιτίας των φθηνότερων εισαγωγών πατάτας από τρίτες και άλλες χώρες, χιλιάδες τόνοι παρέμειναν και φέτος είτε αδιάθετοι, είτε πωλήθηκαν σε πολύ χαμηλές τιμές, είτε σάπισαν στις αποθήκες.

«Όταν το κόστος για την καλλιέργεια ανέρχεται στα 600 με 700 ευρώ το στρέμμα και η τιμή που δώσαμε στους εμπόρους, για να μην πετάξουμε το προϊόν, κυμάνθηκε στα 8-15 λεπτά το κιλό, αντιλαμβάνεστε το μέγεθος της οικονομικής καταστροφής μας.

Ο μικρότερος παραγωγός έχει ζημιωθεί με 10.000-15.000 ευρώ», δηλώνει ο Νικόλαος Χαλάτσης, μέλος της ομάδας 30 πατατοπαραγωγών στην Α. Βροντού. Ο ίδιος προσθέτει ότι οι αντοχές των παραγωγών έχουν εξαντληθεί και πως εάν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση, θα είναι η τελευταία χρονιά που θα καλλιεργήσουν.

«Τα στρέμματα μειώθηκαν, αρκετοί παραγωγοί δεν κατάφεραν να καλλιεργήσουν, ενώ όσοι απέμειναν ξεκίνησαν σπορές με δάνεια και πίστωση από τους γεωπόνους, όταν ακόμα χρωστούν τα περσινά εφόδια», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Χαλάτσης.

Την ίδια ώρα, ζητά τη στήριξη του κράτους για τους παραγωγούς που διαμένουν στις ορεινές και ακριτικές περιοχές και κίνητρα για την παραμονή τους στο χωράφι που θα τους κάνουν ανταγωνιστικούς απέναντι σε ξένους συναδέλφους τους, όπως επαρκείς ελέγχους για τις παράνομες ελληνοποιήσεις πατάτας, μείωση στις τιμές των καυσίμων, των γεωργικών εφοδίων, στις ασφαλιστικές εισφορές, αλλά και φοροαπαλλαγές.

Στις παραπάνω ορεινές περιοχές, η πατάτα αποτελεί μονοκαλλιέργεια, για αυτό και δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Καλλιεργούνται περίπου 3.500 στρέμματα, με φθίνουσα πορεία, και η συνολική παραγωγή κυμαίνεται στους 10.000-12.000 τόνους ετησίως.

 Αγροτικές Αγορές

Το πρόβλημα της διάθεσης πατάτας, αλλά και άλλων προϊόντων θα μπορούσε να επιλυθεί με τις «Αγροτικές Αγορές», όπου οι παραγωγοί θα μπορούν να πωλούν απευθείας τα προϊόντα τους χωρίς τη μεσολάβηση εμπόρων, δηλώνει ο ομότιμος καθηγητής Γεωπονικής στο Τμήμα Μάρκετινγκ Αγροτικών Προϊόντων και Συνεταιρισμών, Χρήστος Καμενίδης.

Advertisement

«Εάν είχε υπογραφεί η ΚΥΑ, στον νόμο για τις αγορές παραγωγών, που διακρίνεται από τις Λαϊκές Αγορές, πολλά αγροτικά προϊόντα θα μπορούσαν να απορροφηθούν πολύ γρήγορα και δεν θα έμεναν αδιάθετα, ούτε οι παραγωγοί θα πάλευαν για την επιβίωσή τους», επισημαίνει ο καθηγητής.

Ο κ. Καμενίδης ήταν από τους πρώτους που ανέλαβε πρωτοβουλία το 2012 για τη διάθεση αγροτικών προϊόντων χωρίς μεσάζοντες, ξεκινώντας από τις πατάτες Σερρών και Δράμας, η οποία είχε μείνει γνωστή ως το «κίνημα της πατάτας». Η συγκεκριμένη δράση για τη διάθεση αγροτικών προϊόντων συνεχίζεται έως σήμερα και κάθε Παρασκευή, στη Θεσσαλονίκη.

 

ypaithros.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νέα δρομολόγια στην σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκη-Σίνδος από 19/11

14/11/25 7:12 μμ

Νέα δρομολόγια στην σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκη-Σίνδος από 19/11

ΟΠΕΚΕΠΕ: Στις 14 οι προφυλακίσεις για εγκληματική οργάνωση - Στους 40 οι κατηγορούμενοι

14/11/25 7:09 μμ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Στις 14 οι προφυλακίσεις για εγκληματική οργάνωση – Στους 40 οι κατηγορούμενοι

Τέσσερις στους δέκα Έλληνες έχουν λάβει αντιβιοτικά τον τελευταίο χρόνο – Τι δείχνουν τα νέα στοιχεία του ECDC

14/11/25 7:06 μμ

Τέσσερις στους δέκα Έλληνες έχουν λάβει αντιβιοτικά τον τελευταίο χρόνο – Τι δείχνουν τα νέα στοιχεία του ECDC

Ν/σ για την ΕΡΤ: Θετικές οι αξιολογήσεις των φορέων - Π. Μαρινάκης: Πολύ τιμητικές οι θετικές αξιολογήσεις από τους φορείς

14/11/25 7:00 μμ

Ν/σ για την ΕΡΤ: Θετικές οι αξιολογήσεις των φορέων – Π. Μαρινάκης: Πολύ τιμητικές οι θετικές αξιολογήσεις από τους φορείς

Με δύο πτήσεις την εβδομάδα θα συνδέεται από τον Μάιο η Θεσσαλονίκη με το Κισινάου της Μολδαβίας

14/11/25 6:56 μμ

Με δύο πτήσεις την εβδομάδα θα συνδέεται από τον Μάιο η Θεσσαλονίκη με το Κισινάου της Μολδαβίας

Το ΑΠΘ για την 52η Επέτειο της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου

14/11/25 6:54 μμ

Το ΑΠΘ για την 52η Επέτειο της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Μνημόνιο συνεργασίας υπογράφηκε μεταξύ της FedHATTA και της Ένωσης Τουρισμού του Κοσόβου

14/11/25 6:49 μμ

Μνημόνιο συνεργασίας υπογράφηκε μεταξύ της FedHATTA και της Ένωσης Τουρισμού του Κοσόβου

Πρόστιμο 6.000 ευρώ η ΚΑΕ Ολυμπιακός, πρόστιμο 7.000 ευρώ ο Ερυθρός Αστέρας

14/11/25 6:45 μμ

Πρόστιμο 6.000 ευρώ η ΚΑΕ Ολυμπιακός, πρόστιμο 7.000 ευρώ ο Ερυθρός Αστέρας

Λεωφορείο έπεσε σε στάση στο κέντρο της Στοκχόλμης - Αναφορές για νεκρούς και τραυματίες

14/11/25 6:40 μμ

Λεωφορείο έπεσε σε στάση στο κέντρο της Στοκχόλμης – Αναφορές για νεκρούς και τραυματίες

Τρούφες με κουβερτούρα και κονιάκ

14/11/25 6:20 μμ

Τρούφες με κουβερτούρα και κονιάκ

Ολοκληρώθηκαν οι εκδόσεις ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου για το 2025

14/11/25 5:24 μμ

Ολοκληρώθηκαν οι εκδόσεις ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου για το 2025

Τέμπη: Λήγει η προθεσμία για να δηλώσουν οι συγγενείς αν επιθυμούν εκταφή των σορών - Πόσοι δήλωσαν

14/11/25 5:17 μμ

Τέμπη: Λήγει η προθεσμία για να δηλώσουν οι συγγενείς αν επιθυμούν εκταφή των σορών – Πόσοι δήλωσαν