- Διαφήμιση -

Χριστόψωμο, το ψωμί του Χριστού: Πότε το κάνουμε, παραδοσιακή συνταγή

Χριστόψωμο, το ψωμί του Χριστού: Πότε το κάνουμε, δείτε την συνταγή

Το χριστόψωμο το κάναμε την Παραμονή των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων. Αφού θυμιαζόμασταν, η νοικοκυρά έβαζε τα ψωμάκια σ’ ένα πιάτο και πάνω έριχνε κόκκινο κρασί.

 

Μέσα σε ένα ψωμάκι έβαζε ένα κέρμα. Μετά κάθε μέλος της οικογένειας έπαιρνε το ψωμάκι του, και αυτός που έπαιρνε το ψωμάκι με το κέρμα θεωρούνταν ο τυχερός της χρονιάς.

Σημ:. Το Χριστόψωμο είναι το ψωμί που αφιερώνει η οικογένεια με ευλάβεια στην Γέννηση του Χριστού. Συνήθιζαν κατά τόπους να το στολίζουν με πλούσια κεντίδια και παραστάσεις.

Βήματα

Βήμα 1

Ρίχνουμε μέσα σε μία λεκανίτσα ή σε ένα μεγάλο Μπολ το νερό και λιώνουμε τη μαγιά. Προσθέτουμε και το αλάτι και αρχίζουμε να ρίχνουμε σιγά – σιγά το αλεύρι. Στη συνέχεια προσθέτουμε λίγο νερό ακόμη. Η ζύμη πρέπει να είναι σκληρή, για να μην κολλάει στα χέρια. Αφού την ζυμώσουμε καλά, κλείνουμε το μπολ μέχρι να φουσκώσει ζύμη.

Βήμα 2

Μόλις φουσκώσει, την ξαναζυμώνουμε και τη βάζουμε σε ένα ταψί. Απο πάνω σχηματίζουμε το σχήμα του σταυρού, ο οποίος συμβολίζει το Χριστό. Γύρω από το σταυρό κάνουμε μικρά ψωμάκια τόσα, όσα και τα μέλη της οικογένειας. Βάζουμε και ένα παραπάνω για το Χριστό.

Βήμα 3

Στη συνέχεια το βάζουμε στο φούρνο και το ψήνουμε για 1 ώρα περίπου.

Συστατικά

  • 1 kgr Αλεύρι

  • 1 Ποτήρι Νερό

  • 1 φακελάκι Μαγιά

  • ½ κουταλιά Αλάτι

Συνταγή: Γρέδη Παναγιώτα, πηγή neosouli.gr

- Διαφήμιση -Ακολουθήστε το epiloges.tv στο Google News και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις Σέρρες, την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Exit mobile version