29.7 C
Serres

Δημ. Τζανακόπουλος: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι σε αποδρομή – Όσο παραμένει τόσο το χειρότερο για την ελληνική κοινωνία»

Date:

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρέπει να φύγει όσο το δυνατόν συντομότερο. Όσο μένουν τόσο πόνο προκαλούν στην ελληνική κοινωνία», τόνισε ο Γραμματέας του κόμματος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη με τον Στέφανο Διαμαντόπουλο και τον Δημήτρη Διαμαντίδη. «Η πολιτική τους καραμέλα δεν περνάει πια στον κόσμο, η κυβέρνηση είναι σε αποδρομή», είπε.

«Βιώνουμε τις συνέπειες της απόλυτης αποτυχίας της κυβέρνησης να προστατέψει την κοινωνική πλειοψηφία, τα μικρά και μεσαία νοικοκυριά, τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, τους αυτοαπασχολούμενους. Ακολουθεί μονάχα μια πολιτική επιδότησης της αισχροκέρδειας, η οποία όχι μόνο είναι ανεπαρκής, αλλά αναπαράγει και το πρόβλημα», δήλωσε. Και συνέχισε: «Γι’ αυτό εμείς καλούμε όλους τους δημοκράτες και προοδευτικούς, αριστερούς πολίτες να γίνουν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. και να συμμετέχουν στην εκλογική μας διαδικασία στις 15 Μάη με ένα διπλό πολιτικό στόχο: να πάρει το μήνυμα ο κ. Μητσοτάκης ότι ο χρόνος του τελείωσε, και να ενισχύσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στο επίπεδο της πολιτικής του επιρροής αλλά και της κοινωνικής του παρέμβασης».

Ο Δημ. Τζανακόπουλος επισήμανε: «Εδώ και καιρό έχουμε ζητήσει από την κυβέρνηση να δώσει τη μάχη για την αποσύνδεση της τιμής του ρεύματος από το φυσικό αέριο. Η Πορτογαλία και η Ισπανία το πέτυχαν, η κυβέρνηση όμως δεν θέλησε να συμμετάσχει σε αυτή την προσπάθεια, αλλά τα έριξε στην ΕΕ επειδή η ίδια δεν ήθελε να πλήξει τους μεγάλους ρευματοπαραγωγούς!».

Κληθείς, δε, να σχολιάσει τα πρόσφατα στοιχεία της ΡΑΕ για τα υπερκέρδη των μεγάλων εταιρειών ενέργειας, αναφέρθηκε στα δημοσιεύματα περί των 600 εκατ. υπερκερδών, καλώντας τη ΡΑΕ να δώσει αναλυτικά στοιχεία για τη μεθοδολογία με την οποία υπολόγισε αυτά τα κέρδη, τα οποία, όπως είπε «εμείς αμφισβητούμε γιατί είναι περισσότερα». «Υποψιαζόμαστε ότι υπάρχουν συμψηφισμοί χονδρικής και λιανικής και διάφορα λογιστικά τερτίπια τα οποία απομειώνουν το υπερκέρδος», σημείωσε.

«Εφόσον η κυβέρνηση επέλεξε να αφήσει ανεξέλεγκτη την αισχροκέρδεια θα μπορούσε έστω και τώρα να πάρει μια πολιτική απόφαση φορολόγησης των υπερκερδών και επιστροφής τους στους πολίτες. Το κάνει βέβαια κατόπιν εορτής, αλλά παρ’ όλα αυτά είναι ένα μέτρο το οποίο πρέπει να εφαρμοστεί. Και θα το ψηφίσουμε και εμείς το προτείναμε», υπογράμμισε.

Κατά τον ίδιο «το πολιτικά κρίσιμο είναι να δούμε πόσα είναι αυτά τα υπερκέρδη». «Πενήντα μέρες κοσκινίζει ο κ. Μητσοτάκης και κοροϊδεύει τον κόσμο. Η πολιτική του έχει προκαλέσει τραγικές συνέπειες στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας. Αντί να κοιτάξει τα χάλια του ασχολείται με το τί κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε αναφερθείς και στα όσα ειπώθηκαν στο συνέδριο της ΝΔ.

Μια συνολική δέσμη μέτρων που μπορεί να επιλύσει τον πυρήνα του προβλήματος της ενεργειακής κρίσης στη χώρα μας, σύμφωνα με τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι: «Πλαφόν στην τιμή της χονδρικής, πλαφόν στην τιμή της λιανικής, αναστολή της λειτουργίας του χρηματιστηρίου ενέργειας, υπολογισμός των υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών τα οποία εμείς υπολογίζουμε στο 1,5 δισ. ευρώ και επιστροφή τους στους καταναλωτές, προστασία των λαϊκών νοικοκυριών από διακοπές ρεύματος».


«Μεσοπρόθεσμα, στόχος μας είναι ένας νέος ενεργειακός σχεδιασμός για τη χώρα. Η πολιτική αποτυχία της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η πλήρης εξάρτηση της χώρας από το ρωσικό φυσικό αέριο και η βίαιη απολιγνιτοποίηση που επιχείρησε», συνέχισε.

Ο Δημ. Τζανακόπουλος επανέλαβε δριμύ κατηγορώ προς την κυβέρνηση, που «για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα μερικών ρευματοπαραγωγών άφησε ανεξέλεγκτο το καρτέλ της ενέργειας και το χρηματιστήριο ενέργειας να λειτουργεί με μια απίστευτη στρέβλωση που μας καθιστά πρωταθλητές στην τιμή της χονδρικής». «Οι αυξήσεις, δε, αυτές περνάνε στη λιανική σχεδόν εξ’ ολοκλήρου», δήλωσε.

Στο μεταξύ, υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει ήδη καταθέσει τροπολογία για την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής η οποία είναι «η κύρια αιτία επιβάρυνσης νοικοκυριών και ΜμΕ και η κυβέρνηση της ΝΔ επιμένει να αρνείται».

Αναφερθείς στις προγραμματικές στοχεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. τόνισε: «Πρέπει να επανέλθει η ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο γιατί χωρίς τη ΔΕΗ δεν υπάρχει η δυνατότητα στρατηγικού ενεργειακού σχεδιασμού εν μέσω μιας παγκόσμιας κρίσης». «Σε αυτή τη βάση θα γίνουν και οι όποιες μετεκλογικές συνεργασίες», είπε. «Ακόμη και με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα προσπαθήσουμε να πάρουμε πίσω τη ΔΕΗ», συμπλήρωσε.

Τέλος, για το θέμα των συντάξεων είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του: «Οι συντάξεις είναι πράγματι χαμηλές και εξαιτίας της δεκαετούς κρίσης, αλλά ο κ. Μητσοτάκης έκοψε 1 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό για τις συντάξεις για να τα δώσει στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης.

Η συνταξιοδοτική δαπάνη είναι 2 δισ. ευρώ το μήνα και σε αυτά προστέθηκαν 1 δισ. από την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ το Μάιο του 2019, την οποία όμως ακύρωσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο κ. Βρούτσης».


ΠολιτικήΔημ. Τζανακόπουλος: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι σε αποδρομή – Όσο παραμένει τόσο...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Μοίρασε τη δημοσίευση:


Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα