Συνεχίζει να αυξάνεται η θετικότητα για SARS-CoV2 στην κοινότητα, συμπαρασύροντας και τους σκληρούς δείκτες (εισαγωγές, διασωληνώσεις, θάνατοι). Ειδικά, οι εισαγωγές παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση και την εβδομάδα 1-7 Ιουλίου, σύμφωνα με ... Περισσότερα

ΕΟΔΥ: 575 εισαγωγές και 21 θάνατοι από κορονοϊό – «Καλπάζουν» οι μεταλλάξεις

Epilogestv

Epilogestv

Συνεχίζει να αυξάνεται η θετικότητα για SARS-CoV2 στην κοινότητα, συμπαρασύροντας και τους σκληρούς δείκτες (εισαγωγές, διασωληνώσεις, θάνατοι). Ειδικά, οι εισαγωγές παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση και την εβδομάδα 1-7 Ιουλίου, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, έφτασαν τις 575. Οι νέες μεταλλάξεις F456L και R346T φαίνεται να επικρατούν κατά τις τελευταίες εβδομάδες.

Advertisement
 

«Καταγράφεται αυξημένη δραστηριότητα του ιού, με αυξητική τάση στις εισαγωγές για νοσηλεία. Συστήνεται στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα) η σχολαστική τήρηση των μέτρων πρόληψης κατά των λοιμώξεων αναπνευστικού και η έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής συμβουλής επί συμπτωμάτων, προκειμένου να χορηγείται έγκαιρα θεραπεία. Παράλληλα, συστήνεται στον γενικό πληθυσμό, επί παρουσία συμπτωμάτων λοίμωξης αναπνευστικού, ο περιορισμός των επαφών με άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες, όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ.

Ειδικότερα στην έκθεση αναφέρεται:

Γριπώδης συνδρομή – ILI (ανεξαρτήτως παθογόνου)

Ο αριθμός κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής ανά 1.000 επισκέψεις παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Σοβαρή Οξεία Λοίμωξη Αναπνευστικού – SARI (ανεξαρτήτως παθογόνου)

Ο αριθμός κρουσμάτων SARI ανά 1.000 επισκέψεις παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Ιός SARS-CoV2 – λοίμωξη COVID-19

Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο αριθμός των νέων εισαγωγών ήταν 575 και παρουσιάζει αυξητική τάση. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν 380 και ο αριθμός των εισαγωγών την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 ήταν 198.

Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων ήταν εννιά. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν τέσσερις και ο αριθμός των διασωληνώσεων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 ήταν πέντε. Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19, που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 13.

Ο αριθμός των θανάτων ήταν 21. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός των θανάτων τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν 13 και ο αριθμός των θανάτων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 ήταν 16.

Η BA.2.86 με τις μεταλλάξεις F456L και R346T (νέα κατηγορία παραλλαγμένων στελεχών υπό παρακολούθηση από τις 4/6) φαίνεται να επικρατεί κατά τις τελευταίες εβδομάδες.

Advertisement

Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARS-CoV-2 σε οκτώ από τις δέκα περιοχές που ελέγχθηκαν.

Ιός της γρίπης

Δεν ανευρέθηκαν θετικά δείγματα για γρίπη τόσο στην κοινότητα (δίκτυο επιτήρησης Sentinel ΠΦΥ) όσο και στα νοσοκομεία (δίκτυο επιτήρησης SARI). Δεν καταγράφηκε νέο σοβαρό κρούσμα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ούτε νέος θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV: Δεν ανευρέθηκαν θετικά δείγματα τόσο στην κοινότητα (δίκτυο επιτήρησης Sentinel ΠΦΥ) όσο και στα νοσοκομεία (δίκτυο επιτήρησης SARI).

πηγή newsbeast.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τρουφάκια λεμονιού με 3 υλικά

12/11/25 11:55 μμ

Τρουφάκια λεμονιού με 3 υλικά

Βρώμικο πάπλωμα: Πώς να το πλύνετε αν δεν χωράει στο πλυντήριο

12/11/25 11:57 μμ

Βρώμικο πάπλωμα: Πώς να το πλύνετε αν δεν χωράει στο πλυντήριο

Kοτόπουλο στον φούρνο με πατάτες: Όλα τα μυστικά για ψήσιμο σαν της γιαγιάς

12/11/25 11:54 μμ

Kοτόπουλο στον φούρνο με πατάτες: Όλα τα μυστικά για ψήσιμο σαν της γιαγιάς

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 13 Νοεμβρίου

12/11/25 11:52 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 13 Νοεμβρίου

Ο Φιλ Τζόνστον αναλαμβάνει το σενάριο της live-action ταινίας «View-Master»

12/11/25 11:40 μμ

Ο Φιλ Τζόνστον αναλαμβάνει το σενάριο της live-action ταινίας «View-Master»

Πρεμιέρα με ήττα για την εθνική

12/11/25 11:39 μμ

Πρεμιέρα με ήττα για την εθνική μπάσκετ γυναικών

Σε απολογία καλούνται από την ανακρίτρια του Δικαστικού Συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου ο Χ. Τριαντόπουλος και ο Κ. Αγοραστός για το δυστύχημα στα Τέμπη

12/11/25 11:38 μμ

Σε απολογία ο Χ. Τριαντόπουλος και ο Κ. Αγοραστός για το δυστύχημα στα Τέμπη

Ο ΠτΔ εγκαινίασε το Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή στην Κηφισιά

12/11/25 11:36 μμ

Ο ΠτΔ εγκαινίασε το Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή στην Κηφισιά

Σ. Ζαχαράκη: «Το Ψηφιακό Σχολείο, η γνώση γίνεται εμπειρία με ίσες ευκαιρίες για όλους»

12/11/25 11:35 μμ

Σ. Ζαχαράκη: «Το Ψηφιακό Σχολείο, η γνώση γίνεται εμπειρία με ίσες ευκαιρίες για όλους»

Η Adele θα κάνει ντεμπούτο ως ηθοποιός στην ταινία «Cry to Heaven» του Τομ Φορντ

12/11/25 11:33 μμ

Η Adele θα κάνει ντεμπούτο ως ηθοποιός στην ταινία «Cry to Heaven» του Τομ Φορντ

Το ΚΕΜΕΑ εκπόνησε τη μελέτη φυσικής ασφάλειας των εγκαταστάσεων της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες

12/11/25 11:32 μμ

Το ΚΕΜΕΑ εκπόνησε τη μελέτη φυσικής ασφάλειας των εγκαταστάσεων της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες

Ολυμπιακοί 2028: Αλλάζει το σύστημα διεξαγωγής της υδατοσφαίρισης, συμπυκνώνεται το πρόγραμμα

12/11/25 11:30 μμ

Ολυμπιακοί 2028: Αλλάζει το σύστημα διεξαγωγής της υδατοσφαίρισης, συμπυκνώνεται το πρόγραμμα