Αν φέτος, λέτε όχι στο κρέας, για το γιορτινό ή το επίσημο τραπέζι σας, τότε ο σολομός είναι η ιδανική εναλλακτική. Ειδικά, αυτή, η απλή συνταγή για ολόκληρη πλευρά του ... Περισσότερα

Εύκολος λεμονάτος σολομός: Oλόκληρη πλευρά του ψαριού ψημένη σε αρωματικό βούτυρο

Epilogestv

Epilogestv

Αν φέτος, λέτε όχι στο κρέας, για το γιορτινό ή το επίσημο τραπέζι σας, τότε ο σολομός είναι η ιδανική εναλλακτική.

Ειδικά, αυτή, η απλή συνταγή για ολόκληρη πλευρά του σολομού χωρίς πέτσα, με βούτυρο, σκόρδο και φρέσκα μυρωδικά, είναι γευστική και αλάνθαστη, χάρη στο ψήσιμο σε πακέτο από αλουμινόχαρτο, όπου θα μαγειρευτεί, θα κρατήσει όλη τη νοστιμιά, που θα του δώσουμε.

Υπάρχουν βέβαια κάποια tips για έχετε απόλυτη επιτυχία: για να βοηθήσουμε τον σολομό να μαγειρευτεί ομοιόμορφα, το ψάρι πρέπει να μείνει σε θερμοκρασία δωματίου, ενώ ο φούρνος προθερμαίνεται, για 15 με 20 λεπτά.

Ενώ συμβαίνει αυτό, χρησιμοποιήστε χαρτί κουζίνας για να στεγνώσετε τον σολομό και να απαλλαγείτε από την υπερβολική υγρασία. Στη συνέχεια, περάστε το δάχτυλό σας κατά μήκος της κεντρικής γραμμής για να νιώσετε αν υπάρχουν κόκκαλα και να τα τραβήξετε, έξω, με τσιμπιδάκι ψαριού.

Υπάρχουν πολλές διαφορές μεταξύ του σολομού εκτροφής και του άγριου σολομού. Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να προσέξετε είναι το χρώμα. Ο σολομός εκτροφής θα είναι ανοιχτό ροζ ενώ ο άγριος σολομός, θα έχει πιο σκούρα, κοκκινο–πορτοκαλί απόχρωση.

Εύκολος λεμονάτος σολομός σε πακέτο

Υλικά:

  • 1 κιλό φιλέτο σολομού ολόκληρο χωρίς πέτσα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
  • 4 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο, λιωμένο και κρύο
  • 4 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες
  • 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού μέλι
  • 2 κουταλάκια του γλυκού φρέσκο χυμό λεμονιού
  • 2 κουταλιές της σούπας φρέσκα μυρωδικά (σχοινόπρασο και μαϊντανός), ψιλοκομμένα

Εύκολος λεμονάτος σολομός: Oλόκληρη πλευρά του ψαριού ψημένη σε αρωματικό βούτυρο

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς και τοποθετούμε τη σχάρα στη μέση.

Στρώνουμε ένα ίσιο ταψί με αλουμινόχαρτο, φροντίζοντας να προεξέχει αρκετά και στις δύο μακριές άκρες, για να φτιάξουμε το πακέτο αλουμινόχαρτου.

Όσο προθερμαίνεται ο φούρνος, βγάζουμε τον σολομό από το ψυγείο να πάρει θερμοκρασία, 15 με 20 λεπτά.

Τοποθετούμε τον σολομό στο ταψί και στεγνώνουμε και τις δύο πλευρές με χαρτί κουζίνας. Αφαιρούμε αν υπάρχουν κόκκαλα.
Αλατοπιπερώνουμε και τις δύο πλευρές του σολομού.

Φτιάχνουμε τη σάλτσα βουτύρου συνδυάζοντας σε μικρό μπολ το λιωμένο βούτυρο, το σκόρδο, το μέλι και το χυμό λεμονιού. Διπλώνουμε τις άκρες του αλουμινόχαρτου για να κρατήσουν το υγρό που θα βάλουμε και περιχύνουμε ομοιόμορφα, το μείγμα βουτύρου πάνω από τον σολομό.

Advertisement
Babis

Φέρνουμε τις δύο μακριές πλευρές του αλουμινόχαρτου πάνω και τις ενώνουμε, διπλώνοντας μερικές φορές για να κλείσουμε το επάνω μέρος του πακέτου μας. Στη συνέχεια, διπλώνουμε και κλείνουμε τα πλαϊνά. Εάν το αλουμινόχαρτο δεν είναι αρκετά μεγάλο, παίρνουμε και ένα δεύτερο φύλλο για να σφραγιστούν οι άκρες.

Εάν μαγειρεύετε σολομό εκτροφής, θα πρέπει να γίνει σε 18 έως 20 λεπτά, ανάλογα με το πάχος. Εάν χρησιμοποιείτε αλιευμένο σολομό, ελέγξτε για ετοιμότητα στα 10 λεπτά.

Ανοίγουμε προσεκτικά τη συσκευασία με αλουμινόχαρτο, για να ξεσκεπαστεί τελείως ο σολομός και ξαναβάζουμε στον φούρνο, σε υψηλή θερμοκρασία για 2-3 λεπτά, μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα, αλλά χωρίς να μας καεί το σκόρδο.

Εύκολος λεμονάτος σολομός: Oλόκληρη πλευρά του ψαριού ψημένη σε αρωματικό βούτυρο

Αφήνουμε τον σολομό να ξεκουραστεί για περίπου 5 λεπτά, εκτός φούρνου και γαρνίρουμε με ψιλοκομμένα μυρωδικά, αφού το μεταφέρουμε σε μακρόστενη πιατέλα.

πηγή newsit.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Φιλόπτωχος Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης: Ο οργανισμός που κράτησε ζωντανή τη φιλανθρωπία, φωτίζει την άγνωστη ιστορία της πόλης

01/02/26 4:16 μμ

Φιλόπτωχος Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης: Ο οργανισμός που κράτησε ζωντανή τη φιλανθρωπία, φωτίζει την άγνωστη ιστορία της πόλης

Κεντρική Μακεδονία: Σε εξέλιξη τα έντονα καιρικά φαινόμενα - Προβλήματα από τους θυελλώδεις ανέμους

01/02/26 4:11 μμ

Κεντρική Μακεδονία: Σε εξέλιξη τα έντονα καιρικά φαινόμενα – Προβλήματα από τους θυελλώδεις ανέμους

Νέα Δημοκρατία: Ορίστηκαν τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου

01/02/26 3:58 μμ

Νέα Δημοκρατία: Ορίστηκαν τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου

Στη συνάντηση ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ζάγκρεμπ παρευρέθηκε ο βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Νέας Δημοκρατίας, κ. Τάσος Χατζηβασιλείου, συνοδεύοντας τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Στο περιθώριο των εργασιών, ο Πρωθυπουργός είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, τον Γερμανό Καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς, τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Σάιμον Χάρρις και τον επικεφαλής του συγκυβερνώντος κόμματος GERB της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ. Σε όλες τις συναντήσεις παρών ήταν ο κ. Χατζηβασιλείου. Κατά τις συνομιλίες, συζητήθηκαν ζητήματα διμερών σχέσεων και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, με έμφαση στην ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, η οποία βρίσκεται στην ατζέντα του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 12ης Φεβρουαρίου. Επιπλέον, συζητήθηκαν θέματα δημογραφικού, στέγασης και ευνοϊκής φορολόγησης νέων, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες έδειξαν ενδιαφέρον για τα μέτρα που ανέλαβε σχετικά η ελληνική κυβέρνηση. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στη σημασία του Κάθετου Διαδρόμου, με τον Πρωθυπουργό να υπογραμμίζει, κατά τη συνάντησή του με τον κ. Μπορίσοφ, ότι «πρόκειται για μια σημαντική και στρατηγική επένδυση για την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, καθώς επιδιώκουμε να απομακρυνθούμε από το ρωσικό φυσικό αέριο». Τέλος, έγινε εκτενής συζήτηση σχετικά με την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία αναβάθμισης της οδικής και σιδηροδρομικής σύνδεσης «Θεσσαλονίκη - Σόφια - Βουκουρέστι», έργο που αφορά άμεσα και την Π.Ε. Σερρών.

01/02/26 3:54 μμ

Στο Ζάγκρεμπ για την συνάντηση των ηγετών του ΕΛΚ ο Χατζηβασιλείου, συνόδευσε τον Πρωθυπουργό

Μπάνσκο: Εκεί που το βουνό συναντά την παράδοση 

01/02/26 3:47 μμ

Μπάνσκο: Εκεί που το βουνό συναντά την παράδοση -Δείτε βίντεο

Κυρ. Μητσοτάκης για το ελληνικό SAFE: Πολύ σημαντικό βήμα για την ενδυνάμωση της πατρίδας μας σε όλα τα πεδία

01/02/26 3:36 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης για το ελληνικό SAFE: Πολύ σημαντικό βήμα για την ενδυνάμωση της πατρίδας μας σε όλα τα πεδία

Πολιτική Προστασία: Που θα χτυπήσει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

01/02/26 3:35 μμ

Πολιτική Προστασία: Που θα χτυπήσει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

Μείωση των φυσικών και ελεύθερων ποταμών στα Βαλκάνια μέσα σε 13 χρόνια

01/02/26 3:34 μμ

Μείωση των φυσικών και ελεύθερων ποταμών στα Βαλκάνια μέσα σε 13 χρόνια

Ντοκιμαντέρ που εξερευνά τα πρώτα χρόνια των Red Hot Chili Peppers θα κάνει πρεμιέρα στο Netflix

01/02/26 3:32 μμ

Ντοκιμαντέρ που εξερευνά τα πρώτα χρόνια των Red Hot Chili Peppers θα κάνει πρεμιέρα στο Netflix

Θ. Αλισσάφη: Η Ελληνίδα ερευνήτρια που αξιοποιεί νανοσωματίδια στην ανοσοθεραπεία του καρκίνου

01/02/26 3:30 μμ

Θ. Αλισσάφη: Η Ελληνίδα ερευνήτρια που αξιοποιεί νανοσωματίδια στην ανοσοθεραπεία του καρκίνου

«Παγιδεύοντας τους δαίμονες»-Τα Αραμαϊκά κύπελλα εξορκισμού των Ιουδαίων της Βαβυλώνας

01/02/26 3:29 μμ

«Παγιδεύοντας τους δαίμονες»-Τα Αραμαϊκά κύπελλα εξορκισμού των Ιουδαίων της Βαβυλώνας

ΥΠΕΝ: Τα επόμενα ορόσημα για τον κάθετο διάδρομο φυσικού αερίου και το πλεονέκτημα για την Ελλάδα

01/02/26 3:28 μμ

ΥΠΕΝ: Τα επόμενα ορόσημα για τον κάθετο διάδρομο φυσικού αερίου και το πλεονέκτημα για την Ελλάδα