20.3 C
Serres

K. Καραμανλής: Η νέα Ψυχιατρική Κλινική Σερρών παραδίδεται στην κοινωνία, όπως είχαμε δεσμευτεί

Date:

Στην τελετή εγκαινίων της νέας Ψυχιατρικής Κλινικής μίλησε ο π. Υπουργός και βουλευτής Σερρών της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κώστας Καραμανλής. 

“Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για τις Σέρρες. Γιατί σήμερα γίνεται και επίσημα πραγματικότητα ένα όνειρο δεκαετιών. 

Η νέα Ψυχιατρική Κλινική παραδίδεται στη σερραϊκή κοινωνία, ακριβώς όπως είχαμε δεσμευτεί. Σύγχρονη, άρτια, με τον ολοκληρωμένο εξοπλισμό της”, τόνισε ο κ. Καραμανλής. 

Υπενθύμισε ότι το ζήτημα για την ανάγκη κατασκευής νέων κτιριακών εγκαταστάσεων της Ψυχιατρικής Κλινικής του είχε θέσει η Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών το Φεβρουάριο του 2020. 

K. Καραμανλής: Η νέα Ψυχιατρική Κλινική Σερρών παραδίδεται στην κοινωνία, όπως είχαμε δεσμευτεί

Ως Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, ο κ. Καραμανλής άμεσα κίνησε τις απαραίτητες διαδικασίες σε συνεργασία με τον εποπτευόμενο φορέα του Υπουργείου Υποδομών, την ΚΤΥΠ, ώστε να εκπονηθούν οι μελέτες, να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση, να ωριμάσει το έργο και να προχωρήσει με μεγάλη ταχύτητα η δημοπράτησή του, τον Μάιο του 2021, με προϋπολογισμό 1.800.000 €.  

Ακολούθησε η υπογραφή της σύμβασης με την ανάδοχο εταιρεία τον Ιανουάριο του 2022 και λίγες ημέρες αργότερα, η έναρξη των εργασιών, με ορίζοντα ολοκλήρωσης τους 18 μήνες.

Ευχαρίστησε θερμά όλους όσους συνέβαλαν σε αυτό το αποτέλεσμα και πρώτα από όλα τη διοίκηση της ΚΤΥΠ, τον Τίμο Κατσίπο και τον Θανάση Γιάνναρη. 

“Χρειάστηκαν λοιπόν 44 ολόκληρα χρόνια αναμονής, από τα τέλη της δεκαετίας του 70 που ξεκίνησαν οι διεκδικήσεις για την κατασκευή του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών, και μόλις 18 μήνες συστηματικής δουλειάς και αποφασιστικότητας, για να υλοποιηθεί το σημαντικό αυτό έργο”, σημείωσε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε: 

“Αυτό αποτελεί την έμπρακτη απόδειξη ότι όταν υπάρχει θέληση, αποφασιστικότητα και σχέδιο, μπορούμε πραγματικά να κάνουμε θαύματα”. 

K. Καραμανλής: Η νέα Ψυχιατρική Κλινική Σερρών παραδίδεται στην κοινωνία, όπως είχαμε δεσμευτεί

Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι: “Όσοι έχετε επισκεφθεί την παλιά Ψυχιατρική Μονάδα, νομίζω ότι αυτό ήταν μία ντροπή όχι μόνο για τη σερραϊκή κοινωνία, αλλά και για το ΕΣΥ. Σήμερα λοιπόν είμαστε περήφανοι που παραδίδουμε μία καινούρια μονάδα, μία μονάδα που είναι επαρκώς στελεχωμένη”.  

Πρόγραμμα αναβάθμισης των δημοσίων κτιρίων του Νομού Σερρών 

Υπενθύμισε επίσης ότι από την προηγούμενη τετραετία δρομολογήθηκε και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη ένα εκτεταμένο πρόγραμμα αναβάθμισης των δημοσίων κτιρίων του Νομού Σερρών, ύψους άνω των 31 εκατομμυρίων ευρώ

Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει την αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων σε έξι κέντρα υγείας, σε αστυνομικά τμήματα, σε σχολικά συγκροτήματα, αλλά και την ανέγερση του νέου πυροσβεστικού σταθμού που επίσης προχωράει πολύ γρήγορα και την κατασκευή του νέου Δικαστικού Μεγάρου που είναι σε φάση δημοπράτησης.  “Γιατί οι κτιριακές υποδομές μας και στις Σέρρες, αλλά και σε όλη την Ελλάδα, είναι γερασμένες. Και εδώ οφείλει η πολιτεία να σκύψει και να δώσει λύσεις σε αυτά τα προβλήματα”, τόνισε. 

Απευθυνόμενος στον αρμόδιο Υφυπουργό Υγείας, κ. Δημήτρη Βαρτζόπουλο, που έδωσε το παρών στην εκδήλωση, ο κ. Καραμανλής εκτίμησε ότι η δουλειά που γίνεται στον τομέα της δημόσιας υγείας έχει ήδη αποτελέσματα και πρόσθεσε: 

“Θέλουμε να σε έχουμε δίπλα μας για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα σε όλο το ΕΣΥ. Εμείς τηρήσαμε τις υποχρεώσεις μας, τις υποδομές τις παραδώσαμε, τώρα το μεγάλο στοίχημα είναι να έχουμε και τις υπηρεσίες που μας αξίζουν.” 

Στοιχεία για το έργο “Προσθήκη κατ’ επέκταση Ψυχιατρικού Τμήματος στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών”

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα  1.800.000 ευρώ. 

K. Καραμανλής: Η νέα Ψυχιατρική Κλινική Σερρών παραδίδεται στην κοινωνία, όπως είχαμε δεσμευτεί

Το νέο κτίριο έχει δυναμικότητα 18 κλινών (8 δίκλινοι και 2 μονόκλινοι θάλαμοι) και ενός δωματίου περιορισμού. 

Λειτουργεί υποστηριζόμενο από τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις του Νοσοκομείου, (διοίκηση, μαγειρεία, πλυντήρια κλπ) μέσω διακτιριακού διαδρόμου. Ενώ έχει ανεξάρτητη είσοδο από τη νοτιοανατολική πλευρά του. Στο νέο κτίριο θα τοποθετηθούν ανεξάρτητες κλιματιστικές μονάδες. 

Το κτίριο οργανώνεται γύρω από ένα αίθριο. Η κεντρική είσοδος του τμήματος τοποθετείται στη νοτιοανατολική πλευρά, ενώ η αυλή των ασθενών, τοποθετείται στο άκρο της βορειοανατολικής πλευράς του κτιρίου και εκτείνεται μέχρι τον υφιστάμενο εσωτερικό περιμετρικό δρόμο. Η πτέρυγα γίνεται αντιληπτή ως ένας τετράγωνος όγκος και επενδύεται με σύστημα εξωτερικής θερμομόνωσης με επίχρισμα. 

Δημιουργούνται μικρά καθιστικά στο αίθριο του νέου κτιρίου και στις περιοχές της αυλής των ασθενών, καθώς και κοντά στην  ανεξάρτητη είσοδο του τμήματος. 

Ο περιβάλλων χώρος του Ψυχιατρικού Τμήματος, εντάσσεται στη συνολική διαμόρφωση των υπαίθριων χώρων του Νοσοκομείου. Διαμορφώθηκαν αντίστοιχα οι χώροι εσωτερικής κυκλοφορίας οχημάτων, πεζόδρομοι προσπέλασης, κεκλιμένα επίπεδα για ΑΜΕΑ και χώροι πρασίνου. Είναι εξοπλισμένος με καλάθια απορριμμάτων και καθιστικά σε διάφορες θέσεις.

Το μεγαλύτερο μέρος του περιβάλλοντα χώρου καταλαμβάνει η Ψυχιατρική Αυλή που αποτελεί το χώρο όπου οι ασθενείς αυλίζονται με ασφάλεια και ταυτόχρονα λειτουργεί ως χώρος ασφαλούς συγκέντρωσης σε περίπτωση κινδύνου.

Τρείς ξύλινες πέργολες παρέχουν στους χρήστες την απαραίτητη σκιά με τη βοήθεια των αναρριχητικών φυτών. Η περίφραξη της Ψυχιατρικής αυλής καλύπτεται ολοσχερώς με αναρριχώμενα φυτά. 

Στον χώρο στάθμευσης προβλέπονται τέσσερεις επιπλέον θέσεις για αυτοκίνητα προσωπικού και επισκεπτών στην βόρεια πλευρά του κτιρίου. Ο συνολικός αριθμός θέσεων στάθμευσης ανέρχεται επομένως σε 313. 

ΠολιτικήK. Καραμανλής: Η νέα Ψυχιατρική Κλινική Σερρών παραδίδεται στην κοινωνία, όπως είχαμε...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Μητσοτάκης: Deal Ελλάδας-Ινδίας για εργάτες γης – Τι συμφωνήθηκε κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού

Ένα ταξίδι με αρκετά πολλαπλασιαστικά οφέλη φαίνεται πως ήταν...

Κ. Πιερρακάκης: «Το 80% των άρθρων του Νόμου αφορά το δημόσιο πανεπιστήμιο»

Ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης μίλησε...

Μοίρασε τη δημοσίευση:Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα