Κατά την περίοδο της Σαρακοστής και ειδικότερα την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας, τρώμε συγκεκριμένα νηστίσιμα τρόφιμα, πολλά εκ των οποίων θεωρούνται ευαλλοίωτα. Η ορθή επιλογή, η μεταφορά των τροφίμων που ... Περισσότερα

Καθαρά Δευτέρα: Συμβουλές για να διαλέξετε θαλασσινά

Epiloges Press

Epiloges Press

Κατά την περίοδο της Σαρακοστής και ειδικότερα την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας, τρώμε συγκεκριμένα νηστίσιμα τρόφιμα, πολλά εκ των οποίων θεωρούνται ευαλλοίωτα.

Η ορθή επιλογή, η μεταφορά των τροφίμων που χρειάζονται ψύξη στο σπίτι όσο το δυνατόν γρηγορότερα, οι προσεκτικοί χειρισμοί των τροφίμων στο σπίτι (π.χ. καθαριότητα, συντήρηση σε κατάλληλη θερμοκρασία, καλό μαγείρεμα κ.λπ.) αποτελούν πρωταρχικής σημασίας πρακτικές για την αποφυγή αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία.

Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) μας υπενθυμίζει ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για την επιλογή τροφίμων που καταναλώνονται την περίοδο της Σαρακοστής:

– Κεφαλόποδα (π.χ. χταπόδια, καλαμάρια, θράψαλα, σουπιές)

Για τα νωπά πρέπει να προσέχουμε την οσμή που πρέπει να είναι οσμή θάλασσας και όχι δυσάρεστη οσμή αμμωνίας ή οποιαδήποτε άλλη οσμή, ξένη προς το προϊόν. Την επιφάνεια του σώματος να είναι υγρή και γυαλιστερή, τα πλοκάμια και οι βεντούζες να αντέχουν σε ελαφρύ τράβηγμα και να μην αποσπώνται εύκολα, τη σάρκα να είναι συμπαγής, ελαστική και γυαλιστερή. Τέλος τα μάτια πρέπει να είναι γυαλιστερά, ζωηρά χωρίς κηλίδες.

Για τα κατεψυγμένα (συσκευασμένα ή χύμα) πρέπει να γνωρίζουμε ότι αυτά δεν πρέπει να πωλούνται με αλλοιώσεις της χροιάς τους, ενώ συνήθως φέρουν ένα στρώμα πάγου (επίπαγος). Μετά την απόψυξη το περιεχόμενο πρέπει να φέρει το χρώμα και την οσμή του νωπού προϊόντος. Στη συσκευασία πρέπει να υπάρχει το σήμα αναγνώρισης της εγκατάστασης.

Για τα αποψυγμένα αλιεύματα πρέπει να γνωρίζουμε ότι παράγονται μόνο εντός εγκεκριμένων εγκαταστάσεων, διότι απαγορεύεται η απόψυξη των κατεψυγμένων στο λιανεμπόριο. Κατά την πώλησή τους πρέπει υποχρεωτικά να φέρουν εμφανή την ένδειξη της αποψυγμένης κατάστασής τους, τόσο στην ενδεικτική πινακίδα πώλησης, όσο και στις ενδείξεις επί της συσκευασίας τους.

 

– Οστρακοειδή (π.χ. μύδια, κυδώνια, γυαλιστερές, στρείδια, αχιβάδες, χτένια)

Εφόσον πωλούνται με κέλυφος θα πρέπει να είναι ζωντανά και αυτό φαίνεται από τα κελύφη που πρέπει να είναι κλειστά και να ανοίγουν πολύ δύσκολα ή αν είναι μερικώς ανοιχτά με την ελάχιστη πίεση πάνω στο κέλυφός τους να κλείνουν μόνα τους ερμητικά. Το περιεχόμενο πρέπει να είναι υγρό, καθαρό και άοσμο. Η σάρκα πρέπει να είναι υγρή, γερά προσκολλημένη στο κέλυφος (με τσίμπημα καρφίτσας ή με λίγες σταγόνες λεμονιού να προκαλείται συστολή του σώματος).

Όσον αφορά τα αποφλοιωμένα μύδια που πωλούνται πάνω σε πάγο, θα πρέπει η σάρκα τους να είναι γυαλιστερή, συνεκτική και να έχει μυρωδιά θάλασσας.

Τα μύδια πωλούνται επίσης και κατεψυγμένα με κέλυφος ή χωρίς κελύφη. Επάνω στη συσκευασία πρέπει να υπάρχει το σήμα αναγνώρισης της εγκατάστασης.

– Μαλακόστρακα (π.χ. γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, καβούρια)

Τα βρίσκουμε στην αγορά είτε ως νωπά είτε ως κατεψυγμένα είτε ως αποψυγμένα. Για τα νωπά πρέπει η οσμή να είναι ευχάριστη (σαν την οσμή της θάλασσας), τα πόδια τους να είναι στερεά κολλημένα στο σώμα και σκληρά, η μεμβράνη του θώρακα να είναι τεντωμένη, ανθεκτική και διαφανής, το κεφάλι και ο θώρακας να είναι ανοιχτόχρωμα, όχι μελανού χρώματος και να μην έχουν μαύρες κηλίδες. Επίσης, πρέπει να έχουν αντανακλαστικές κινήσεις στα μάτια, στις κεραίες και στα πόδια όταν είναι ζωντανά. Σημειώνεται ότι οι φρέσκες γαρίδες γλιστρούν εύκολα από το χέρι και δεν παρουσιάζουν δυσάρεστη οσμή.

Advertisement
Babis

– Αχινοί

Οι αχινοί πρέπει κατά την αγορά τους να είναι ζωντανοί, γεγονός που φαίνεται από την κίνηση των αγκαθιών τους. Οι καταναλωτές όταν επιλέγουν κονσέρβες ιχθυηρών που διατηρούνται στο ψυγείο ή εκτός ψυγείου, θα πρέπει να προσέχουν να μην είναι διογκωμένες, να μην παρουσιάζουν εξωτερική σκουριά, να μην υπάρχει διαρροή του υγρού περιεχομένου. Επίσης, είναι προς όφελος των καταναλωτών να διαβάζουν προσεκτικά τις ενδείξεις στη συσκευασία.

– Άλλα σαρακοστιανά εδέσματα

Ο ταραμάς πρέπει να έχει χρώμα ομοιόμορφο, σύσταση μαλθακή και όχι πικρή ή όξινη γεύση. Πιθανή αλλοίωση στον ταραμά διαπιστώνεται από την εμφάνιση μούχλας, την ξηρότητα ή την τάγγιση.

Το τουρσί θα πρέπει να καταναλώνεται με φειδώ από άτομα με ευαισθησία στο στομάχι.

Τέλος, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδεικνύουν οι καταναλωτές που πάσχουν από αλλεργίες στην επισήμανση του χαλβά, προκειμένου να μην καταναλώσουν χαλβά που περιέχει αλλεργιογόνα συστατικά.

 


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μεντιλίμπαρ: «Ξεκάθαρο το πέναλτι - Αυτά που έγιναν σήμερα εδώ δεν προάγουν το ελληνικό ποδόσφαιρο»

02/02/26 12:02 πμ

Μεντιλίμπαρ: «Ξεκάθαρο το πέναλτι – Αυτά που έγιναν σήμερα εδώ δεν προάγουν το ελληνικό ποδόσφαιρο»

Ηλιόπουλος: «Είδατε πέναλτι-μαϊμού; Το λόγο στο εξής θα έχει ο εισαγγελέας. Σκάψανε το λάκκο που θα πέσουν μέσα μόνοι τους»

01/02/26 11:58 μμ

Ηλιόπουλος: «Είδατε πέναλτι-μαϊμού; Το λόγο στο εξής θα έχει ο εισαγγελέας. Σκάψανε το λάκκο που θα πέσουν μέσα μόνοι τους»

Ευρωπαϊκό γυναικών: Η Ουγγαρία αντίπαλος της εθνικής στον ημιτελικό

01/02/26 11:47 μμ

Ευρωπαϊκό γυναικών: Η Ουγγαρία αντίπαλος της εθνικής στον ημιτελικό

Τεττέη και Αντίνο έκαναν τη διαφορά στο 3-0 του Παναθηναϊκού επί της Κηφισιάς

01/02/26 11:42 μμ

Τεττέη και Αντίνο έκαναν τη διαφορά στο 3-0 του Παναθηναϊκού επί της Κηφισιάς

Ο Ολυμπιακός «έκλεψε» το βαθμό από την ΑΕΚ

01/02/26 11:38 μμ

Ο Ολυμπιακός «έκλεψε» το βαθμό από την ΑΕΚ

Δολοφονία 27χρονου στη Νέα Πέραμο: Τι εξετάζει η ΕΛΑΣ για τον νεκρό - Βίντεο ντοκουμέντο από την αρπαγή του

01/02/26 11:33 μμ

Δολοφονία 27χρονου στη Νέα Πέραμο: Τι εξετάζει η ΕΛΑΣ, βίντεο ντοκουμέντο από την αρπαγή του

Επέστρεψε στη δράση η Κατερίνα Στεφανίδη

01/02/26 11:20 μμ

Επέστρεψε στη δράση η Κατερίνα Στεφανίδη

Λάρισα: Σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία στα παράλια του νομού

01/02/26 11:17 μμ

Λάρισα: Σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία στα παράλια του νομού

Ο Ντέβιντ Μπαντιέλ φέρνει τις γάτες στο προσκήνιο στη σειρά «David Baddiel: Cat Man»

01/02/26 11:11 μμ

Ο Ντέβιντ Μπαντιέλ φέρνει τις γάτες στο προσκήνιο στη σειρά «David Baddiel: Cat Man»

Αντίπαλος ΠΑΟΚ: «Σκόνταψε» στη Μαδρίτη η Θέλτα

01/02/26 11:05 μμ

Αντίπαλος ΠΑΟΚ: «Σκόνταψε» στη Μαδρίτη η Θέλτα

Πυροσβεστική Υπηρεσία Σερρών: Ενημέρωση βιβλίου εθιμοτυπίας- Ποιοι καταλαμβάνουν θέσεις ευθύνης

01/02/26 10:59 μμ

Πυροσβεστική Υπηρεσία Σερρών: Ενημέρωση βιβλίου εθιμοτυπίας- Ποιοι καταλαμβάνουν θέσεις ευθύνης

Η Κάτια Δανδουλάκη αποκάλυψε γιατί δεν παντρεύτηκε με τον Νίκο Γαλανό

01/02/26 10:52 μμ

Η Κάτια Δανδουλάκη αποκάλυψε γιατί δεν παντρεύτηκε με τον Νίκο Γαλανό