Η μαρμελάδα αχλάδι ολοκληρώνει το βράσιμό της μέσα στα βάζα που θα τη φυλάξουμε. Μπορούμε να τη διατηρήσουμε αρκετό καιρό εκτός ψυγείου

Μαρμελάδα αχλάδι με μπαχαρικά, έτοιμη σε 20 λεπτά

Epiloges Press

Epiloges Press

Η μαρμελάδα αχλάδι ολοκληρώνει το βράσιμό της μέσα στα βάζα στα οποία θα τη φυλάξουμε. Έτσι, μπορούμε να τη διατηρήσουμε για αρκετό καιρό εκτός ψυγείου, αρκεί να μην την ανοίξουμε και πάρει αέρα. Από τη στιγμή που θα ανοιχτεί, τη διατηρούμε στο ψυγείο.

Αν δεν θέλουμε να αποστειρώσουμε τα βάζα και να τα σφραγίσουμε σαν κονσέρβες, τότε προσθέτουμε την καστανή ζάχαρη μαζί με τα μπαχαρικά απευθείας στην κατσαρόλα, την ώρα που ρίχνουμε και τη λευκή ζάχαρη.

Υλικά

Μερίδες: Για περίπου 6 βάζα των 220 γρ.

  •  6 κούπες αχλάδι, κομμένο σε κυβάκια
  •  6 κούπες ζάχαρη
  •  1 κούπα νερό
  •  1/4 κούπας χυμός λεμονιού
  •  60 γρ. πηκτίνη για μαρμελάδες (σκόνη) – βρίσκουμε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και σε μπαχαράδικα
  •  1/2 κούπα σκούρα καστανή ζάχαρη
  •  1/2 κουτ. γλυκού καρδάμωμο, τριμμένο (το βρίσκουμε και ως κάρδαμο τριμμένο ή κακουλέ)
  •  1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, τριμμένο
  •  1/2 κουτ. γλυκού κανέλα, τριμμένη

Διαδικασία

  1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο νερό που βράζει, βάζουμε τα βάζα με τα καπάκια να σιγοβράσουν για 10 λεπτά μέχρι να κάνουμε τη μαρμελάδα.
  2. Σε μια άλλη μεγάλη κατσαρόλα με βαρύ πάτο ανακατεύουμε τα αχλάδια, το νερό και τον χυμό λεμονιού και τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά. Μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 10 λεπτά.
  3. Στο μεταξύ, όταν ολοκληρωθεί το βράσιμο των βάζων, τα βγάζουμε προσεκτικά με μια λαβίδα και τα τοποθετούμε ανάποδα πάνω σε μια καθαρή και σιδερωμένη πετσέτα κουζίνας ώστε να στραγγίξουν. Ωστόσο, αφήνουμε την κατσαρόλα με το νερό στη φωτιά.
  4. Συνεχίζουμε με τη μαρμελάδα, ρίχνοντας στην κατσαρόλα την πηκτίνη. Δυναμώνουμε ξανά τη φωτιά, προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να διαλυθεί (για 1-2 λεπτά).
  5. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την καστανή ζάχαρη και τα μπαχαρικά.
  6. Ανακατεύουμε και γεμίζουμε τα βάζα αφήνοντας 1,5 εκ. από το χείλος. Βιδώνουμε τα καπάκια και επιστρέφουμε τα βάζα στο βραστό νερό. Αφηνουμε αλλα 10 λεπτά και μετά βγάζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν.

Πηγή: Γαστρονόμος


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Φιλόπτωχος Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης: Ο οργανισμός που κράτησε ζωντανή τη φιλανθρωπία, φωτίζει την άγνωστη ιστορία της πόλης

01/02/26 4:16 μμ

Φιλόπτωχος Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης: Ο οργανισμός που κράτησε ζωντανή τη φιλανθρωπία, φωτίζει την άγνωστη ιστορία της πόλης

Κεντρική Μακεδονία: Σε εξέλιξη τα έντονα καιρικά φαινόμενα - Προβλήματα από τους θυελλώδεις ανέμους

01/02/26 4:11 μμ

Κεντρική Μακεδονία: Σε εξέλιξη τα έντονα καιρικά φαινόμενα – Προβλήματα από τους θυελλώδεις ανέμους

Νέα Δημοκρατία: Ορίστηκαν τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου

01/02/26 3:58 μμ

Νέα Δημοκρατία: Ορίστηκαν τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου

Στη συνάντηση ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ζάγκρεμπ παρευρέθηκε ο βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Νέας Δημοκρατίας, κ. Τάσος Χατζηβασιλείου, συνοδεύοντας τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Στο περιθώριο των εργασιών, ο Πρωθυπουργός είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, τον Γερμανό Καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς, τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Σάιμον Χάρρις και τον επικεφαλής του συγκυβερνώντος κόμματος GERB της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ. Σε όλες τις συναντήσεις παρών ήταν ο κ. Χατζηβασιλείου. Κατά τις συνομιλίες, συζητήθηκαν ζητήματα διμερών σχέσεων και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, με έμφαση στην ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, η οποία βρίσκεται στην ατζέντα του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 12ης Φεβρουαρίου. Επιπλέον, συζητήθηκαν θέματα δημογραφικού, στέγασης και ευνοϊκής φορολόγησης νέων, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες έδειξαν ενδιαφέρον για τα μέτρα που ανέλαβε σχετικά η ελληνική κυβέρνηση. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στη σημασία του Κάθετου Διαδρόμου, με τον Πρωθυπουργό να υπογραμμίζει, κατά τη συνάντησή του με τον κ. Μπορίσοφ, ότι «πρόκειται για μια σημαντική και στρατηγική επένδυση για την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, καθώς επιδιώκουμε να απομακρυνθούμε από το ρωσικό φυσικό αέριο». Τέλος, έγινε εκτενής συζήτηση σχετικά με την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία αναβάθμισης της οδικής και σιδηροδρομικής σύνδεσης «Θεσσαλονίκη - Σόφια - Βουκουρέστι», έργο που αφορά άμεσα και την Π.Ε. Σερρών.

01/02/26 3:54 μμ

Στο Ζάγκρεμπ για την συνάντηση των ηγετών του ΕΛΚ ο Χατζηβασιλείου, συνόδευσε τον Πρωθυπουργό

Μπάνσκο: Εκεί που το βουνό συναντά την παράδοση 

01/02/26 3:47 μμ

Μπάνσκο: Εκεί που το βουνό συναντά την παράδοση -Δείτε βίντεο

Κυρ. Μητσοτάκης για το ελληνικό SAFE: Πολύ σημαντικό βήμα για την ενδυνάμωση της πατρίδας μας σε όλα τα πεδία

01/02/26 3:36 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης για το ελληνικό SAFE: Πολύ σημαντικό βήμα για την ενδυνάμωση της πατρίδας μας σε όλα τα πεδία

Πολιτική Προστασία: Που θα χτυπήσει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

01/02/26 3:35 μμ

Πολιτική Προστασία: Που θα χτυπήσει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

Μείωση των φυσικών και ελεύθερων ποταμών στα Βαλκάνια μέσα σε 13 χρόνια

01/02/26 3:34 μμ

Μείωση των φυσικών και ελεύθερων ποταμών στα Βαλκάνια μέσα σε 13 χρόνια

Ντοκιμαντέρ που εξερευνά τα πρώτα χρόνια των Red Hot Chili Peppers θα κάνει πρεμιέρα στο Netflix

01/02/26 3:32 μμ

Ντοκιμαντέρ που εξερευνά τα πρώτα χρόνια των Red Hot Chili Peppers θα κάνει πρεμιέρα στο Netflix

Θ. Αλισσάφη: Η Ελληνίδα ερευνήτρια που αξιοποιεί νανοσωματίδια στην ανοσοθεραπεία του καρκίνου

01/02/26 3:30 μμ

Θ. Αλισσάφη: Η Ελληνίδα ερευνήτρια που αξιοποιεί νανοσωματίδια στην ανοσοθεραπεία του καρκίνου

«Παγιδεύοντας τους δαίμονες»-Τα Αραμαϊκά κύπελλα εξορκισμού των Ιουδαίων της Βαβυλώνας

01/02/26 3:29 μμ

«Παγιδεύοντας τους δαίμονες»-Τα Αραμαϊκά κύπελλα εξορκισμού των Ιουδαίων της Βαβυλώνας

ΥΠΕΝ: Τα επόμενα ορόσημα για τον κάθετο διάδρομο φυσικού αερίου και το πλεονέκτημα για την Ελλάδα

01/02/26 3:28 μμ

ΥΠΕΝ: Τα επόμενα ορόσημα για τον κάθετο διάδρομο φυσικού αερίου και το πλεονέκτημα για την Ελλάδα