Μαρτυρία στη «ΜτΚ»: «Ξέρω τουλάχιστον 20 άτομα που βγήκαν θετικά μετά τις συναυλίες στη Χαλκιδική»
Date:
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων κορονοϊού έπεσε στα 36 έτη τον Αύγουστο. Ο δείκτης είναι ενδεικτικός για το γεγονός ότι οι νέοι δεν είναι άτρωτοι απέναντι στον COVID-19. Όσο κι αν δεν το πίστεψαν, όσο κι αν δεν ένιωσαν κίνδυνο, πλέον ανησυχούν διότι τα κρούσματα αυξάνονται δραματικά στις νέες ηλικίες και η διασπορά του ιού είναι ανεξέλεγκτη.
Εστίες όπως πάρτι, συναυλίες αλλά και γάμοι εκτόξευσαν την καμπύλη της πανδημίας και αλλάζουν σταδιακά τον τρόπο σκέψης όλων, βέβαια πάντα υπό την πίεση μέτρων προστασίας που επιβάλλει η κυβέρνηση.
«Καμπανάκι» θεωρήθηκε και η περίπτωση της 27χρονης γιατρού που διασωληνώθηκε στη Λάρισα, όταν γύρισε από διακοπές στη Χαλκιδική και διαγνώστηκε θετική. Ευτυχώς, η υγείας της νεαρής γυναίκας είναι πλέον καλύτερη.
Σε κάθε περίπτωση, αν και η χαλαρότητα στα μέτρα παραμένει εμφανής, οι περισσότεροι νιώθουν φόβους, καθώς δεν ακούν για τον κορονοϊό μόνο από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αλλά από συγγενείς, φίλους και γνωστούς που μέχρι χθες διασκέδαζαν μαζί σε beach bars και νυχτερινά μαγαζιά σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική.
Η καραντίνα μετά από το γάμο και τη συναυλία
Ο Σ.Τ. είναι 30 ετών και διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό μετά από συναυλία στη Χαλκιδική.
Δεν εμφάνισε αμέσως συμπτώματα, με αποτέλεσμα να κυκλοφορεί για τουλάχιστον τέσσερις ημέρες κανονικά στην πόλη αλλά και να πηγαίνει στην εργασία του. «Στις αρχές Αυγούστου πήγα σε δύο συναυλίες στη Χαλκιδική. Τρεις μέρες αφότου επέστρεψα στη Θεσσαλονίκη ανέβασα πυρετό. Πίστευα ότι ήταν από την κούραση και δεν έδωσα σημασία. Όμως μου τηλεφώνησε ένας γνωστός, που ήταν στην ίδια συναυλία και μου είπε ότι είναι θετικός στον κορονοϊό. Έτσι αποφάσισα να κάνω κι εγώ τεστ» λέει στη «ΜτΚ» ο 30χρονος. Αμέσως ενημέρωσε όσους βρίσκονται στο επαγγελματικό περιβάλλον του.
Σύμφωνα με τον ίδιο «τουλάχιστον 30 άτομα υποβλήθηκαν σε τεστ και παραδόξως δεν διαγνώστηκε κάποιος θετικός».
Για τις συναυλίες στη Χαλκιδική, όπου παραβρέθηκε και ο Σ.Τ., ακούστηκαν πολλά. Ίσως να μην είναι ακόμα γνωστό πως άρχισε η συρροή, αλλά σίγουρα εκείνα τα δύο βράδια υπήρχε μεγάλη διασπορά. «Εμένα όλη μου η παρέα κόλλησε κορονοϊό μετά από εκείνα τα δύο βράδια. Δεν ξέρω σε ποιο μαγαζί το κολλήσαμε, αλλά οι περισσότεροι θαμώνες που βγήκαν θετικοί και τους γνωρίζω, είχαν δώσει το παρών και στις δυο συναυλίες» αναφέρει.
Όπως προβλέπουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ο 30χρονος απομονώθηκε αμέσως. Όπως λέει, αν και ο ίδιος ενημέρωσε αμέσως τον ΕΟΔΥ, τον κάλεσαν μετά από τρεις ημέρες για να ιχνηλατήσουν τις επαφές του. «Μόνο μία ημέρα είχα υψηλό πυρετό. Από εκεί και έπειτα έχω ήπια συμπτώματα και μερικές μέρες δεν νιώθω τίποτα» λέει, τονίζοντας ότι «μου μοιάζει σαν μία γρίπη. Δηλαδή νιώθω μόνο λίγο πόνο στα κόκαλα μου. Τώρα, δεν ξέρω τι θα μου αφήσει…».
Ο Σ.Τ. συνομιλεί καθημερινά με φίλους του που διαγνώστηκαν επίσης θετικοί.
«Ξέρω τουλάχιστον 20 άτομα που βγήκαν θετικοί μετά τις συναυλίες. Όλοι έχουν ήπια συμπτώματα αλλά αυτό που μας ενοχλεί όλους είναι ότι χάσαμε τη γεύση μας. Ο,τι και να φας δεν καταλαβαίνεις τι γεύση έχει. Είναι όλα ίδια» περιγράφει. Ο 30χρονος συνεχίζει να παραμένει σε καραντίνα έως ότου υποβληθεί σε νέο τεστ και τα αποτελέσματα επιτρέπουν να επιστρέψει στην καθημερινότητά του.
Ανυπόμονος για το επαναληπτικό τεστ δηλώνει ο 35χρονος Γ.Μ.
«Είμαι 14 ημέρες σε καραντίνα. Πραγματικά θέλω τόσο πολύ να κάνω το τεστ και να είναι αρνητικό, ώστε να μπορώ να βγαίνω ξανά» λέει στη «ΜτΚ». Ο Γ.Μ. ήταν στον περιβόητο γάμο που έγινε στους Αμπελόκηπους, τέλη Ιουλίου. «Η δεξίωση έγινε σε κτήμα στην ανατολική Θεσσαλονίκη. Όλα κυλούσαν ομαλά, δεν παρατηρήσαμε τίποτα ύποπτο» σχολιάζει. Και σε αυτή την περίπτωση τις τρεις πρώτες ημέρες δεν παρουσίασε ύποπτο σύμπτωμα. «Την τέταρτη ημέρα μετά τον γάμο, μου τηλεφώνησε μία φίλη και μου είπε ότι υπάρχουν κρούσματα. Έπειτα από τρεις ανέβασα και εγώ δέκατα, άρχισαν να τσούζουν τα μάτια μου και πήγα για τεστ». Από τη στιγμή που επιβεβαιώθηκε ως κρούσμα, ο Γ.Μ. δεν ξαναπαρουσίασε σύμπτωμα. «Περίμενα ότι θα στιγματιστώ. Αλλά αντίθετα! Οι φίλοι και γνωστοί έδειξαν ενδιαφέρον για το πώς είμαι και μου τηλεφωνούσαν συνέχεια» μας τονίζει ο 35χρονος.
Φοβήθηκαν τόσο, που έκαναν το τεστ
Μετά τα αλλεπάλληλα κρούσματα η δυσπιστία στις νεαρές ηλικίες για τον κορονοϊό και τη μεταδοτικότητά του άρχισε να ξεπερνιέται. Ο Σ.Κ. που αν και πάντα προσπαθούσε να τηρεί στοιχειωδώς τα μέτρα προστασίας, τους τελευταίους μήνες είχε χαλαρώσει, όπως παραδέχεται. «Μέχρι τη στιγμή που έμαθα ότι ένας φίλος ήρθε σε επαφή με κρούσμα. Τον συνάντησα, βγήκαμε και μετά από μία ημέρα έμαθα ότι ίσως να είναι θετικός. Αμέσως κλείστηκα στο σπίτι και απομονώθηκα». Ο 23χρονος για κάποια 24ωρα δεν ήξερε αν πρέπει να κάνει τεστ κορονοϊού και αν χρειάζεται να ανησυχήσει το οικείο περιβάλλον του. «Αποφάσισα τελικά μετά από δύο ημέρες να κάνω το τεστ για να νιώθω σίγουρος και ευτυχώς βγήκε αρνητικό».
«Πήγαμε σε μία συναυλία σε κέντρο διασκέδασης στη Χαλκιδική με την παρέα μου στις αρχές Αυγούστου» λέει ο 28χρονος Γ.Β.
«Η αλήθεια είναι πως δεν τηρούσαν τα μέτρα. Όλοι αγκαλιάζονταν και διασκέδαζαν ο ένας πάνω στον άλλον». Ο ίδιος μπήκε αυτοβούλως σε καραντίνα, όταν έμαθε ότι δύο φίλοι του είναι θετικοί στον κορονοϊό. «Ανησύχησα, πίστεψα ότι έχω και εγώ κορονοϊό. Αποφάσισα να φύγω από το σπίτι που ζω με τους γονείς και να μείνω στο σπίτι της συντρόφου μου κάποιες μέρες». Όσο μάθαινε ότι ολοένα και περισσότεροι θαμώνες είναι θετικοί στον κορονοϊό, τόσο περισσότερο φοβόταν για την υγεία του. «Τηλεφωνήσαμε σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο και ήρθαν μας πήραν δείγμα από στο σπίτι, για να μην κυκλοφορήσουμε έξω». Τελικά, η περιπέτεια τους έληξε με αίσιο τέλος, καθώς τα δυο τεστ βγήκαν αρνητικά.
Η περίπτωση του γηροκομείου που επιβεβαιώνει τον Τσιόδρα
Τα κακά σενάρια και τους αυξημένους φόβους για τη μετάδοση του κορονοϊού, επιβεβαιώνει η περίπτωση με τον οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι. Από την πρώτη στιγμή ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρη Τσιόδρας, προειδοποιούσε ότι πρέπει να προσέχουν όλοι, ακόμα και οι νεαρές ηλικίες κι ας είναι ασυμπτωματικοί ή με ήπια συμπτώματα. Ακόμα και με δάκρυα στα μάτια, τόνιζε ότι το πρόβλημα δεν είναι αν νοσήσουν οι νέοι αλλά αν το μεταδώσουν σε ηλικιωμένα άτομα και προκληθεί ακόμα και ο θάνατος τους. Αυτό ακριβώς συνέβη στον οίκο ευγηρίας όπου θρηνούν ηλικιωμένους που διέμεναν και κόλλησαν COVID-19.
Τον ιό διέσπειρε στο γηροκομείο ένας εργαζόμενος, που κόλλησε από φιλικό του πρόσωπο, το οποίο ήταν για διακοπές στη Χαλκιδική και μάλιστα παραβρέθηκε σε συναυλία. Ο εργαζόμενος όντας ασυμπτωματικός συνέχισε κανονικά να δουλεύει, μεταδίδοντας τον ιό σε ηλικιωμένους με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Τις πρώτες ώρες επιβεβαιώθηκαν 36 κρούσματα μέσα στο γηροκομείο, εκ των οποίων 3 ήταν εργαζόμενοι. Ο οίκος ευγηρίας τέθηκε σε καραντίνα και θα υπάρξει σύντομα νέος κύκλος τεστ σε ηλικιωμένους και εργαζόμενους.
*Δημοσιεύτηκε στη “ΜτΚ” στις 15-16.08.2020