10.8 C
Serres

Ο χριστουγεννιάτικος κουραμπιές -“πρωταγωνιστής” της Ν. Καρβάλης

Date:

Ο Πρόδρομος Ιωσηφίδης, ένας από τους πρώτους αρτοποιούς που έφεραν τον κουραμπιέ στην Ελλάδα, ανατρέχει στο παρελθόν και μιλά για το διάσημο γλυκό της Καβάλας

Μεσημέρι της προτελευταίας ημέρας του χρόνου. Στη Νέα Καρβάλη της Καβάλας, στο εργοστάσιο κουραμπιέ του Πρόδρομου Ιωσηφίδη, οι μηχανές δουλεύουν στο φουλ για τις τελευταίες φουρνιές. Τα τεράστια μίξερ διακοσίων κιλών ζυμώνουν τα υλικά, η ζύμη μεταφέρεται στον πάγκο κοπής, όπου μπαίνει το αμύγδαλο, και τα κουραμπιεδάκια αρχίζουν να παίρνουν σχήμα και μορφή για να τοποθετηθούν σε λαμαρίνες και να μπουν για ψήσιμο. Τελευταία «πινελιά», προτού πάρουν τον δρόμο για τον …ουρανίσκο των καταναλωτών, είναι η πλούσια ποσότητα άχνης που μπαίνει πάνω από το πιο «χιονισμένο» γλυκό των ημερών.

Ο Πρόδρομος Ιωσηφίδης, ένας εκ των πρώτων αρτοποιών που έφεραν στη χώρα μας το γλυκό των εορτών, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», ανοίγει τον φάκελο «κουραμπιές», κάνοντας ένα ταξίδι βαθιά πίσω στο χρόνο.

«Είμαι ο πιο παλιός παραγωγός κουραμπιέ στην περιοχή, αξιοποιώντας τη συνταγή της γιαγιάς μου που ήρθε από την Καππαδοκία. Ως αρτοποιός, κράτησα την πολύτιμη αυτή συνταγή ως βάση και τροποποιώντάς την, έφτιαξα μια δική μου», λέει ο κ. Ιωσηφίδης.

Ο 73χρόνος, συνταξιούχος σήμερα, αποκαλύπτει πως για να φτάσει στο τελικό αποτέλεσμα δούλευε μέρα-νύχτα επί έναν ολόκληρο χρόνο κι έκανε εκατοντάδες δοκιμές αυξομειώνοντας τις ποσότητες του βουτύρου. Πρόσθεσε αμύγδαλα για να εξελίξει τη συνταγή, μέχρι που πέτυχε το τέλειο, όπως τονίζει, αποτέλεσμα. Από τότε, δεν έχει πειράξει καθόλου τα συστατικά.

«Βγάζουμε από το 1976 αυτόν τον κουραμπιέ, που με το πέρασμα του χρόνου καταφέραμε και τον κάναμε γνωστό σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο, καθώς δίνουμε κουραμπιέδες στην Ιταλία και στη Γερμανία, όπου μένουν πολλοί Έλληνες και δεν θέλουν να λείπει από το τραπέζι τους», επισημαίνει ο κ. Ιωσηφίδης στο «Πρακτορείο FM».





Ο Δεκέμβριος, όπως εξηγεί, είναι ο πιο παραγωγικός μήνας για το εργοστάσιο, με την ποσότητα των κουραμπιέδων που ψήνονται να μπορούν να σχηματίσουν βουνά. «Από την αρχή του μήνα μέχρι και αυτή την ώρα έχουμε βγάλει γύρω στους πενήντα τόνους κουραμπιέδες, αν και φέτος μειώθηκε λίγο η ζήτηση λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών», εξηγεί.

«Κουβαλώντας» στην πλάτη του 40 χρόνια εμπειρίας στον χώρο, δεν αλλάζει το παραμικρό στην συνταγή του και αποκαλύπτει πως το μεγάλα μυστικά είναι τα αγνά, καλά υλικά και το σωστό ψήσιμο, ενώ για τον κουραμπιέ, ακόμη και το παραμικρό λάθος μπορεί να αποβεί μοιραίο και να χαλάσει τη συνταγή.

Πάντως, τα συστατικά και ο τρόπος παρασκευής παραμένει επτασφράγιστο οικονομικό μυστικό που γνωρίζουν μόνο ο ίδιος, η σύζυγός του, οι δυο κόρες και οι γαμπροί του και, όπως λέει, είναι βέβαιος ότι δεν θα υπάρξει ποτέ …διαρροή.

Πηγή makthes.gr

ΜαγειρικήΟ χριστουγεννιάτικος κουραμπιές -"πρωταγωνιστής" της Ν. Καρβάλης

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Με μόνο 3 υλικά φτιάχνεις πουτίγκα σοκολάτας

Ψάχνεις το τέλειο σνακ για μετά την προπόνηση; Φτιάξε...

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ;

Σε πολλούς είναι αγαπητά, σε άλλους μισητά λόγω της...

Μελωμένες μπουκιές κοτόπουλου με σουσάμι

Το πιάτο αυτό, είναι ανάμεσα στα best seller στα...

Μαλακά gingerbread cookies, τα καλύτερα για την εποχή

Μόλις φανεί ο πρώτος στολισμός για τη γιορτινή περίοδο,...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα