Ποιος μπορεί να αντισταθεί στις πατάτες; Από τις φημισμένες της Κύπρου, της Νάξου ή του Νευροκοπίου μέχρι τις «ανώνυμες» πατάτες που χρησιμοποιούμε καθημερινά στα μαγειρέματά μας και τις γλυκοπατάτες που μπήκαν τα τελευταία χρόνια στη ζωή μας για να την κάνουν πιο γλυκιά, η πατάτα είναι διαχρονικός πρωταγωνιστής του τραπεζιού και αγαπιέται από μικρούς και μεγάλους.
Προετοιμασία: 25 λεπτά Μαγείρεμα: 50 λεπτά
Σύνολο: 1 ώρα 15 λεπτά Μερίδες: 6
Υλικά Συνταγής
- 3 πατάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες σε φέτες ή κομμάτια
- 2 γλυκοπατάτες ξεφλουδισμένε και κομμένες σε φέτες ή κομμάτια
- 1 φλιτζάνι γάλα
- 1 φλιτζάνι κασέρι τριμμένο
- 1 φλιτζάνι ρεγκάτο τριμμένο
- 1 φλιτζάνι μετσοβόνε τριμμένο
- 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
- 2 κουταλάκια του γλυκού αλεύρι
- 2 πράσα κομμένα σε λεπτές φέτες
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 καρότο ψιλοκομμένο
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Σοτάρετε τα πράσα, το καρότο και το κρεμμύδι σε 1 κουταλιά βούτυρο μέχρι να μαραθούν. Ανακατεύετε όλα τα τυριά μαζί.
- Σε μεγάλη κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά λιώνετε το υπόλοιπο βούτυρο και προσθέτετε αλάτι και πιπέρι. Ρίχνετε και το αλεύρι και ανακατεύετε συνεχώς. Προσθέτετε σιγά σιγά το χλιαρό γάλα ανακατεύοντας πάντα μέχρι να αρχίσει να πήζει το μείγμα.
- Όταν η κρέμα πήξει, προσθέτετε το τυρί χούφτα χούφτα, καθώς θα λιώνει και θα αφομοιώνεται (κρατώντας μισό φλιτζάνι για το τέλος). Κατεβάζετε την τυρένια σάλτσα από τη φωτιά.
- Τοποθετείτε μια στρώση από πατάτες και γλυκοπατάτες σε σκεύος περίπου 20 εκ. Χ20 εκ. , πασπαλίζετε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι, λίγο αλάτι και λίγο από το μείγμα πράσων-κρεμμυδιού. Περιχύνετε με λίγη σάλτσα τυριού τις πατάτες.
- Επαναλάβετε τις στρώσεις (πατάτες, αλάτι, πιπέρι, πράσα-κρεμμύδια και τυρένια σάλτσα) άλλες δύο φορές ή μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
- Πασπαλίζετε την επιφάνεια με το τυρί που κρατήσατε, και ψήνετε για 50′ λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. Αφήνετε το φαγητό 5′-10′ πρν το σερβίρετε.
πηγή icookgreek.com













