Το πιπέρι είναι γνωστό από την αρχαιότητα. Κατάγεται από τα αειθαλή δάση της νότια Ινδίας και ανήκει στην οικογένεια των Πιπεριδών.

 

Γνωστό με την επιστημονική ονομασία Piper nigrum, αποτελεί τον «βασιλιά» των μπαχαρικών και όχι άδικα, αφού μπορεί κυριολεκτικά να μεταμορφώσει ένα πιάτο.

Έχει έντονο χαρακτηριστικό άρωμα, λόγω των ελαίων που περιέχει όπως η πιπερίνη. Είναι σημαντικό να αγοράζετε ολόκληρο το πιπέρι και όχι τριμμένο, καθώς τα έλαια και τα αρώματά του εξατμίζονται πολύ γρήγορα.

Εκτός από τη συνεισφορά του στη μαγειρική, έχει και μια σειρά άλλων ιδιοτήτων που το καθιστούν πολύτιμο σύμμαχο της υγείας.

Advertisement

Είναι πηγή μετάλλων και ιχνοστοιχείων, όπως σιδήρου, χαλκού, μαγγανίου, μαγνησίου, ασβεστίου, καλίου, φωσφόρου και ψευδαργύρου. Περιέχει επίσης βιταμίνη Κ, βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, βιταμίνες Β και Α, φλαβονοειδή, καροτενοειδή και λυκοπένιο.

 


Δείτε αναλυτικά στις εικόνες που ακολουθούν τα οφέλη από την κατανάλωση πιπεριού:

 

 

Βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού και του εντέρου: Μελέτες έχουν δείξει ότι το μαύρο πιπέρι δρα στοχευμένα κατά των καρκινικών κυττάρων. Μελέτη του πανεπιστημίου του St. Louis διαπίστωσε ότι μπλοκάρει την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων του παχέος εντέρου. Άλλη μελέτη του πανεπιστημίου του Michigan έδειξε πως το πιπέρι ενδέχεται να λειτουργεί προληπτικά στον καρκίνο του μαστού, καθώς περιορίζει την ανάπτυξη των πρωτογενών κυττάρων που δημιουργούν όγκους.

 

 

Βοηθά στην απώλεια βάρους: Το μαύρο πιπέρι ενισχύει την σωστή απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών των τροφών. Επιπλέον, το εξωτερικό του στρώμα περιέχει φυτοθρεπτικά συστατικά που διεγείρουν τη διάσπαση των λιποκυττάρων. Αυτός είναι ο λόγος που τα περισσότερα βοηθήματα απώλειας βάρους περιέχουν μαύρο πιπέρι.

 

 

Καταπολεμά την ανάγκη για τσιγάρο: Μικρή μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of Alternative and Complementary Medicine διαπίστωσε πως όταν οι χρόνιοι καπνιστές μυρίζουν μαύρο πιπέρι για δύο λεπτά μειώνεται η επιθυμία για νικοτίνη.

 

 

Συμβάλλει στην αποκατάσταση εγκεφαλικών βλαβών: Έρευνα του McCormick Science Institute διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα μαύρου πιπεριού βελτίωσε τη λειτουργία κατάποσης σε ασθενείς που υπέστησαν εγκεφαλικό, ενεργοποιώντας συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου. Άλλη έρευνα, που δημοσιεύτηκε το 2012 από το Bioorganic & Medicinal Chemistry Letters βρήκε πως η ουσία πιπερίνη στο μαύρο πιπέρι σταματά τη δράση του ενζύμου που μειώνει τη ντοπαμίνη και ενδέχεται να είναι αποτελεσματική για την πρόληψη του Αλτσχάιμερ.

πηγή: onmed.gr

Views: 24