Εναλλακτική και πεντανόστιμη συνταγή για νηστίσιμη πίτσα από τον Άκη, που θα ανανεώσει τις γεύσεις σας και γίνεται έυκολα & γρήγορα! Συστατικά Για το τυρί 50 γρ. κάσιους 250 γρ. ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Εναλλακτική και πεντανόστιμη συνταγή για νηστίσιμη πίτσα από τον Άκη, που θα ανανεώσει τις γεύσεις σας και γίνεται έυκολα & γρήγορα!

Συστατικά

Για το τυρί

50 γρ. κάσιους
250 γρ. νερό
25 γρ. κορν φλάουρ
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1-2 κ.σ. ελαιόλαδο
1-2 σκ. σκόρδο
αλάτι
χυμό λεμονιού

Για τη ζύμη

10 γρ. μαγιά ξηρή
250 γρ. νερό, χλιαρό
1 κ.γ. μέλι
300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
150 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
1 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι

Για τη σάλτσα

1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένη
400 γρ. ντομάτα κονκασέ
1/2 κ.γ. θυμάρι, ξερό
1/2 κ.γ. ρίγανη, ξερή
1/2 κ.γ. βασιλικό, ξερό
1 κ.γ. μέλι
αλάτι
πιπέρι

Για την πίτσα

1-2 ντομάτες, κομμένες σε φέτες
ρίγανη, φρέσκα φύλλα, για σερβίρισμα

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Μουλιάζουμε τα κάσιους σε ένα μπολάκι με αρκετό νερό για 2-3 ώρες.
  • Τα σουρώνουμε καλά και τα βάζουμε στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια, προσθέτοντας και όλα τα υπόλοιπα υλικά για το τυρί και χτυπάμε για 1-2 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά.
  • Ρίχνουμε αυτό το μείγμα σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα για 2-3 λεπτά συνεχόμενα. Το μείγμα θα φαίνεται σαν κομμένο.
  • Μειώνουμε τη φωτιά στο χαμηλό και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να γίνει πολύ πηκτό και η υφή του να είναι σαν λιωμένο τυρί ανακατεύοντας συνέχεια να μην κολλήσει.
  • Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
  • Μόλις κρυώσει καλά το σπάμε με τα χέρια σε κομμάτια.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε τη μαγιά, το νερό, το μέλι, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε στην άκρη να ενεργοποιηθεί η μαγιά .
  • Μετά από 5 λεπτά προσθέτουμε τα δύο αλεύρια, το ελαιόλαδο και το αλάτι.
  • Χτυπάμε στο μίξερ με το γάντζο σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να δέσει η ζύμη και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα για 5-8 λεπτά.
  • Τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα μπολάκι το οποίο έχουμε λαδώσει σκεπάζουμε με μια πετσέτα ή μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει και να διπλασιαστεί για 1 ώρα τουλάχιστον.
  • Τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  • Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο για 1-2 λεπτά.
  • Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και σιγοβράζουμε για 5-7 λεπτά.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C στον αέρα.
  • Βγάζουμε το ζυμάρι από το μπολάκι αφού έχει φουσκώσει.
  • Ζυμώνουμε ελαφρά, το χωρίζουμε στα 2 και ανοίγουμε με το πλάστη και λίγο αλεύρι σε διάμετρο 25-30 εκ. Το ζυμάρι βγάζει μία μεγάλη ή δύο κανονικές πίτσες.

 

  • Αφού έχουμε ανοίξει το ζυμάρι στο μέγεθος που θέλουμε το πιέζουμε με τα δάκτυλα και κάνουμε λακκάκια στη ζύμη ενώ αφήνουμε ανέπαφη τη περιφέρεια της πίτσας (το γύρο γύρο).
  • Απλώνουμε τη σάλτσα τομάτας στο ζυμάρι, από πάνω τις φέτες ντομάτας και τα κομμάτια από τυρί κάσιους. Μεταφέρουμε πολύ προσεκτικά την πίτσα σε ταψί.
  • Βάζουμε στον φούρνο και ψήνουμε για 20-25 λεπτά.
  • Σερβίρουμε με φρέσκα φύλλα ρίγανης ή βασιλικού.


πηγή: akispetritzikis.com


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γιώργος Μαζωνάκης: Ετοιμάζει συνεργασία με τον Φοίβο Δεληβοριά – Η κοινή φωτογράφηση και τα πράσινα μαλλιά

16/09/25 12:17 πμ

Γιώργος Μαζωνάκης: Ετοιμάζει συνεργασία με τον Φοίβο Δεληβοριά – Η κοινή φωτογράφηση και τα πράσινα μαλλιά

Άλεξ Αντετοκούνμπο: Είμαι περήφανος για τα αδέλφια μου, οι δύσκολες στιγμές μάς έκαναν δυνατούς

16/09/25 12:12 πμ

Άλεξ Αντετοκούνμπο: Είμαι περήφανος για τα αδέλφια μου, οι δύσκολες στιγμές μάς έκαναν δυνατούς

Παγκόσμιος πρωταθλητής Ανδρών στα 79κ. της πάλης ο Γιώργος Κουγιουμτσίδης και έγραψε ιστορία

16/09/25 12:04 πμ

Παγκόσμιος πρωταθλητής Ανδρών στα 79κ. της πάλης ο Γιώργος Κουγιουμτσίδης και έγραψε ιστορία

Δεύτερη σορός άντρα εντοπίστηκε μέσα σε λίγες ώρες στο Θερμαϊκό Κόλπο

15/09/25 11:56 μμ

Δεύτερη σορός άντρα εντοπίστηκε μέσα σε λίγες ώρες στο Θερμαϊκό Κόλπο

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 16 Σεπτεμβρίου

15/09/25 10:21 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 16 Σεπτεμβρίου

Στην ανάγκη συντονισμού των δράσεων για την αντιμετώπιση εξάπλωσης της ευλογιάς των αιγοπροβάτων συμφώνησε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τους περιφερειάρχες της χώρας, στην μεταξύ τους σύσκεψη. Όπως δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Τσιάρας, ορίστηκαν ομόφωνα οι άξονες κινητοποίησης για τον περιορισμό της ζωονόσου, οι οποίες θα εφαρμοστούν για τις επόμενες δέκα ημέρες. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η δημιουργία σταθμών απολύμανσης σε κεντρικές οδούς και βασικές διόδους μετακίνησης ζώντων ζώων, ζωοτροφών και γάλακτος, καθώς και η εντατικοποίηση των ελέγχων από τους κτηνιάτρους σε περιοχές που είχαν κρούσματα. Μάλιστα, κάθε διαδικασία θα συνοδεύεται από την έκδοση πιστοποιητικού απολύμανσης, ώστε να διασφαλίζεται η ιχνηλασιμότητα και η τήρηση των κανόνων βιοασφάλειας. Επίσης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν μέτρα, όπως η καραντίνα σε ζώα εισαγωγής και ενίσχυση με απολυμαντικά μέσα στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. «Νομίζω ότι είμαστε σε ένα θετικό δρόμο και με τη συνεργασία όλων των περιφερειαρχών, ώστε να κάνουμε ένα πραγματικά μεγάλο βήμα και να αντιμετωπίσουμε μια ζωονόσο που έχει πραγματικά μεγάλες δυσκολίες και ιδιαιτερότητες» δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, είπε ότι πρόκειται για ένα «μοντέλο που είχε εφαρμοστεί για την πανώλη πέρυσι και το οποίο πέτυχε» προσθέτοντας ότι «γίνεται πόλεμος και στον πόλεμο είμαστε όλοι μαζί». Επιπλέον, ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «μέσα το επόμενο διάστημα πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να ελέγξουμε την ευλογιά». «Εμείς είμαστε από μια περιοχή που δεν έχει ευλογιά σήμερα, αλλά πρέπει να φυλάξουμε και την περιοχή μας και όσους κτηνοτρόφους θα μετακινηθούν από τα ορεινά προς τα πεδινά. Η συζήτηση που έγινε ήτανε πάρα πολύ καλή και το ότι συμφωνήσαμε όλοι σε αυτή την έκτακτη περίοδο που διανύουμε είναι πολύ θετικό» τόνισε ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι υφυπουργοί Χρήστος Κέλλας και Γιάννης Ανδριανός, οι γενικοί γραμματείς Σπύρος Πρωτοψάλτης και Αντώνης Φιλιππής, οι περιφερειάρχες Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, Κρήτης Σταύρος Αρνατουτάκης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χριστόδουλος Τοψίδης, Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, οι αντιπεριφερειάρχες Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργος Κεφάλας, Στερεάς Ελλάδας Κώστας Αποστολόπουλος, Ηπείρου Πρόδρομος Γαϊτανίδης, Δυτικής Ελλάδας Ανδρέας Φίλιας, Νοτίου Αιγαίου Φιλήμων Ζαννετίδης, η γενική διευθύντρια Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ Αικατερίνη Μαρίνου και υπηρεσιακοί παράγοντες. Μέσω τηλεδιάσκεψης συμμετείχαν, επίσης, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Αμανατίδης και οι αντιπεριφερειάρχες: Κρήτης Σταύρος Τζεδάκης, Βορείου Αιγαίου Αναστασία Αντωνέλη και Ιονίων Νήσων Κωνσταντίνος Τσιριγώτης.

15/09/25 10:20 μμ

Σχέδιο 10 ημερών για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων, συμφώνησαν ΥΠΑΑΤ – περιφερειάρχες

SEREXPO 2025: Κάθε ημέρα με μία μοναδική συναυλία - Δείτε το πρόγραμμα

15/09/25 10:10 μμ

SEREXPO 2025: Κάθε ημέρα με μία μοναδική συναυλία – Δείτε το πρόγραμμα

Τουρίστρια κατήγγειλε ότι το παιδί της δέχθηκε επίθεση από λύκο σε παραλία της Χαλκιδικής

15/09/25 9:47 μμ

Τουρίστρια κατήγγειλε ότι το παιδί της δέχθηκε επίθεση από λύκο σε παραλία της Χαλκιδικής

Σέρρες: Χάνονται οι σχολές ηλεκτρολόγων και τεχνικών υπολογιστών αν δεν συμπληρωθούν οι εγγραφές - Με στέγαση, σίτιση, ένσημα και 600 ευρώ/μήνα

15/09/25 9:05 μμ

Σέρρες: Χάνονται οι σχολές ηλεκτρολόγων και τεχνικών υπολογιστών αν δεν συμπληρωθούν οι εγγραφές – Με στέγαση, σίτιση, ένσημα και 600 ευρώ/μήνα

Δίκη Novartis: Φυλάκιση 25 μηνών στον «Μ. Σαράφη» και 33 μηνών στην «Αικ. Κελέση»

15/09/25 8:55 μμ

Δίκη Novartis: Φυλάκιση 25 μηνών στον «Μ. Σαράφη» και 33 μηνών στην «Αικ. Κελέση»

Κυρ. Μητσοτάκης: Υπουργείο για την έρευνα και την ανάπτυξη σε βάθος διετίας

15/09/25 8:49 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης: Υπουργείο για την έρευνα και την ανάπτυξη σε βάθος διετίας

Ασημένιο μετάλλιο στο επί κοντώ ο Καραλής

15/09/25 8:44 μμ

Ασημένιο μετάλλιο στο επί κοντώ ο Καραλής