Σέρρες: Ολοκληρώθηκε το ετήσιο αφιέρωμα στον μεγάλο φιλόσοφο Κορνήλιο Καστοριάδη

Την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019 στο Αμφιθέατρο «Γεώργιος Καφταντζής» της Δ. Κ. Βιβλιοθήκης Σερρών ολοκληρώθηκε το ετήσιο αφιέρωμα στον μεγάλο φιλόσοφο Κορνήλιο Καστοριάδη, η θεωρητική σκέψη του οποίου συνενώνει τη φιλοσοφία, την πολιτική και την ψυχανάλυση.

 

 

Με την πρωτοβουλία τριών φορέων, της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, του Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Σερρών, του Συλλόγου Ελληνογαλλικής Φιλίας «Σέρρες – Fosses», και σε συνεργασία με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών, το αφιέρωμα περιέλαβε δύο εκδηλώσεις:

 

 Η πρώτη πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018 με τίτλο: «Ας σκεφτούμε..».

 

Το κοινό της πόλης είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει αρχικά την εισήγηση της κ. Χριστίνας Παπαδημητρίου, διδάκτορα Ελληνικής Φιλολογίας, η οποία ανέδειξε τη σημασία και το εύρος της φιλοσοφικής σκέψης του Κ. Καστοριάδη.

 

Η εισήγηση εκτεινόταν σε τρεις ενότητες: κριτική στη μέχρι σήμερα αντιμετώπιση του έργου του μεγάλου διανοητή∙ τα χαρακτηριστικά που κάνουν το έργο του Καστοριάδη προδρομικό, ρηξικέλευθο, επίκαιρο και σημαντικό∙ το εύρος των διανοητικών αναζητήσεων και οι βασικές αρχές του φιλοσοφικού του στοχασμού.

 

 

 

Στη συνέχεια προβλήθηκε επεισόδιο της εκπομπής «Παρασκήνιο» – ΕΡΤ (1991) με τίτλο: «Διανοούμενοι, Πολιτική, Δημιουργία» – Κορνήλιος Καστοριάδης» σε σκηνοθεσία του σερραϊκής καταγωγής σκηνοθέτη, Τάκη Χατζόπουλου, ο οποίος παρίστατο στην εκδήλωση. Τέλος, το αφιέρωμα ολοκληρώθηκε με συζήτηση που συντόνισε ο εικαστικός Βασίλης Βαφειάδης.

 

Η δεύτερη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019 με τίτλο «Συνομιλώντας με
τον Καστοριάδη: από το πρόταγμα της αυτονομίας στις πολιτικές του βίου».

 

Εκλεκτός καλεσμένος και εισηγητής του θέματος ήταν ο καθηγητής Σύγχρονης Φιλοσοφίας στο Alpen-Adria Universität και μελετητής του Καστοριάδη, κ. Θεοφάνης Τάσης.

 

Αφήστε κάποιο σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *