36.9 C
Serres

Σέρρες: Το μεγαλύτερο εργοστάσιο αφύγρανσης μηδικής με θερμική ενέργεια ξεκίνησε να λειτουργεί

Date:

Το μεγαλύτερο εργοστάσιο στην Ελλάδα αφύγρανσης μηδικής (πολυετές τριφύλλι) με τη βοήθεια της θερμικής ενέργειας, ξεκίνησε να λειτουργεί πριν από λίγες μέρες στις Σέρρες. Πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο ξηραντήριο που μεγιστοποιεί τη θρεπτική αξία της μηδικής και μειώνει στο ελάχιστο την εξάρτηση από τις καιρικές συνθήκες, αυξάνοντας σημαντικά την παραγωγικότητα και την κερδοφορία.

Εξοικονομούνται φυσικοί πόροι και προστατεύεται το περιβάλλον

Η θερμική ενέργεια που απαιτείται για την αφύγρανση προέρχεται από την τηλεθέρμανση Σερρών, σε μορφή ζεστού νερού. Με τον τρόπο αυτό εξοικονομούνται φυσικοί πόροι και προστατεύεται το περιβάλλον. Το τελικό προϊόν διαμορφώνεται σε χορτοδέματα υψηλής συμπίεσης, που διευκολύνουν την αποθήκευση και τη μεταφορά, ενώ αποτελεί ένα αγροτικό προϊόν, μια ζωοτροφή με υψηλή θρεπτική αξία.

Η επένδυση της Μηδικής Σερρών Α.Ε. υλοποιήθηκε από τον όμιλο ΙΤΑ που τα τελευταία χρόνια εξειδικεύεται σε επενδύσεις με καθαρά ενεργειακό προσανατολισμό και είναι η εταιρεία που λειτουργεί τη Θέρμη Σερρών Α.Ε., που κατασκεύασε και λειτουργεί την τηλεθέρμανση στην πόλη των Σερρών.

Η ετήσια δυνητικότητα του ξηραντηρίου ξεπερνά τους 27.000 τόνους. Η µηδική θα καλλιεργείται σε μια έκταση 20.000 στρεμμάτων και σε ακτίνα 20 χλμ. γύρω από τις εγκαταστάσεις της, από έµπειρους παραγωγούς του κάµπου των Σερρών, στο πλαίσιο της συµβολαιακής γεωργίας με την καθοδήγηση επιστημονικού προσωπικού της εταιρείας.

“Οι παραγωγοί διασφαλίζουν εγγυημένο εισόδημα”

Τα οφέλη της νέας επένδυσης τόσο για τους παραγωγούς όσο και για την τοπική οικονομία των Σερρών αναμένεται να είναι πολλά και σημαντικά. Όπως εξηγεί, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του ομίλου ΙΤΑ Αντώνης Γερασίμου, «η λειτουργία της Μηδικής Σερρών Α.Ε. προσδίδει προστιθέμενη αξία στο αγροτικό κεφάλαιο του νομού. Οι παραγωγοί διασφαλίζουν εγγυημένο εισόδημα μέσω συμβολαιακής γεωργίας, με έγκαιρη πληρωμή. Επιπλέον, όλες οι εργασίες από την κοπή στο χωράφι μέχρι τη μεταφορά, την επεξεργασία και τη διάθεση στην αγορά γίνονται από την εταιρεία. Έτσι, οι αγρότες επικεντρώνονται στο κομμάτι της καλλιέργειας και με την επιστημονική υποστήριξη της Μηδικής Σερρών Α.Ε., βελτιστοποιείται ποιοτικά και ποσοτικά το προϊόν τους. Για τον νομό Σερρών δημιουργούμε θέσεις εργασίας -άμεσα και έμμεσα- παράγοντας ένα εξαιρετικό προϊόν που μπορεί να στηρίξει την κτηνοτροφία. Κι όλα αυτά, με μια επένδυση που βασίζεται στην εταιρική κοινωνική ευθύνη και στοχεύει στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και της ποιότητας ζωής της τοπικής κοινωνίας».Καινοτομία για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα

Η νέα επένδυση του ομίλου ΙΤΑ υλοποιήθηκε μέσα σε μια δύσκολη περίοδο λόγω των υγειονομικών συνθηκών αλλά και της οικονομικής κρίσης που προηγήθηκε. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Γερασίμου, «ως όμιλος ακολουθούμε ένα πλάνο που στηρίζεται σε αυτό που ξέρουμε και δουλεύουμε 33 χρόνια τώρα. Καινοτόμες, φιλοπεριβαλλοντικές δράσεις με εξοικονόμηση πόρων και πολλαπλά οφέλη για την κοινωνία. Βασικός πυλώνας στη φιλοσοφία μας είναι ακριβώς αυτή η εξοικονόμηση πόρων σε όλα τα επίπεδα, τόσο στις πρώτες ύλες όσο και στην ενέργεια».

Η εξοικονόμηση φυσικών πόρων και η ελαχιστοποίηση του κόστους παραγωγής και μεταφοράς αποτέλεσαν βασική προτεραιότητα και για τη νέα επένδυση του ομίλου ΙΤΑ, τη Μηδική Σερρών ΑΕ. Καθώς πρόκειται για μια επένδυση απόλυτα φιλική προς το περιβάλλον αφού δεν υπάρχουν αέρια ή στερεά απόβλητα παρά μόνο ατμός από την αφυδάτωση της μηδικής, αξιοποιώντας την ενέργεια του Σταθμού Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας που λειτουργεί στις Σέρρες παρέχοντας όλα τα οφέλη της τηλεθέρμανσης.

“Εξασφαλίζουμε ένα σταθερό, εγγυημένο εισόδημα στους αγρότες”

Έμφαση δίνεται στη στήριξη του πρωτογενούς τομέα ευρύτερα και ειδικότερα στον κάμπο των Σερρών. «Ο πρωτογενής τομέας», υπογραμμίζει ο κ. Γερασίμου, «μπορεί και πρέπει να στηριχθεί σε πολλά επίπεδα. Εμείς, στη Μηδική Σερρών, μαζί με τους αγρότες, βελτιώνουμε το προϊόν τους και τους εξασφαλίζουμε ένα σταθερό, εγγυημένο εισόδημα, στη λογική της ποιότητας. Επιπλέον, η καθιέρωση μακροπρόθεσμων σχέσεων εμπιστοσύνης με τον αγροτικό κόσμο μέσω των πρακτικών της συμβολαιακής γεωργίας θα διαμορφώσει το νέο παραγωγικό παράδειγμα για πολλές από τις επενδύσεις εταιρειών και φορέων του αγροδιατροφικού και ενεργειακού κλάδου που θα ακολουθήσουν μέσα στα επόμενα χρόνια, όχι μόνο στην περιοχή ανάπτυξης του έργου της Μηδικής, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα».

ΣέρρεςΣέρρες: Το μεγαλύτερο εργοστάσιο αφύγρανσης μηδικής με θερμική ενέργεια ξεκίνησε να λειτουργεί

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Σέρρες: Κλείνει το 4ο Δημοτικό σχολείο- Ο έλεγχος έφερε δυσάρεστα αποτελέσματα

Δυσάρεστα είναι τα νέα για το 4ο Δημοτικό σχολείο...

Δύο κουρές μοναχών στην Ιερά Μητρόπολη Σιδηροκάστρου

Σε κλίμα ευλάβειας και κατάνυξης,ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ....

Περιπατητικός τουρισμός στις Σέρρες: Το φαράγγι με τα 8 πέτρινα γεφύρια και το εγκαταλειμμένο χωριό Λάκος- video

Ο περιπατητικός τουρισμός αποτελεί μορφή ενεργούς κινητικά εναλλακτικού τουρισμού...

Μοίρασε τη δημοσίευση:


Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα