Τροφές που καταναλώνουμε με λάθος τρόπο (εικόνες)

 

 

Advertisement

Το μαγείρεμα ή το ξαναζέσταμα του φαγητού υποβαθμίζει την θρεπτική αξία των τροφών, γιατί καταστρέφονται ορισμένες βιταμίνες.

Είναι λοιπόν καταρχάς βασικό να ελαχιστοποιήσετε τον χρόνο μαγειρέματος.

Ορισμένα θρεπτικά συστατικά επηρεάζονται περισσότερο από το μαγείρεμα, από άλλα. Το ασβέστιο, για παράδειγμα, είναι αρκετά σταθερό, ενώ η βιταμίνη C, το φολικό οξύ, και το κάλιο είναι πιο ευαίσθητα. Διαφορετικές μέθοδοι μαγειρέματος επηρεάζουν διαφορετικά τα θρεπτικά συστατικά.

 

Δείτε πώς πρέπει να προετοιμάζετε τα λαχανικά, τις φράουλες, το κρασί, τις τομάτες ώστε να επωφεληθείτε από τα θρεπτικά συστατικά τους:

 

 

Τα λαχανικά στον ατμό και όχι βραστά: Το μαγείρεμα στον ατμό βοηθά ώστε το μπρόκολο να διατηρήσει τα θρεπτικά συστατικά που μας προστατεύουν από τον καρκίνο, υποστηρίζουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόι. Η σουλφοραφάνη, το φυτικό συστατικό με την αντικαρκινική δράση, βρίσκεται σε λαχανικά όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι, η λαχανίδα και τα λαχανάκια Βρυξελλών. Ένα ένζυμο που ονομάζεται μυροσινάση είναι απαραίτητο για την απελευθέρωση της σουλφοραφάνης και όταν μαγειρεύουμε τα λαχανικά στην κατσαρόλα ή το φούρνο μικροκυμάτων η μυροσινάση καταστρέφεται. Όταν όμως μαγειρεύουμε στον ατμό, η θερμότητα δεν είναι τόσο ισχυρή ώστε να καταστραφεί το ένζυμο.

 

Advertisement

 

Δεν πρέπει να κόβουμε τις φράουλες: Μια ολόκληρη φράουλα περιέχει 8-12% περισσότερη βιταμίνη C, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Βραζιλία. Αυτό συμβαίνει επειδή η βιταμίνη C διασπάται όταν έρχεται σε επαφή με το φως και το οξυγόνο. Οι ερευνητές τονίζουν επίσης πως πρέπει να διατηρούμε τις φράουλες στο ψυγείο, καθώς η χαμηλή θερμοκρασία επιτρέπει την συντήρηση της βιταμίνης στο φρούτο.

 

 

Δεν πρέπει να αφήνουμε το κρασί να «αναπνέει»: Όταν το κόκκινο κρασί έρχεται σε επαφή με τον αέρα για πολλή ώρα, τα ωφέλιμα οργανικά οξέα και οι πολυφαινόλες που περιέχει αρχίζουν να εξασθενούν.

Ντομάτες μαγειρεμένες αντί για ωμές: Η κατανάλωση ντομάτας συνδέεται με το χαμηλό κίνδυνο εγκεφαλικού στους άνδρες, ενώ προστατεύει από τον καρκίνο του προστάτη και θωρακίζει τον εγκέφαλο ενάντια στη φθορά του χρόνου. Όταν μαγειρεύουμε την τομάτα αυξάνονται τα επίπεδα λυκοπενίου. Αυτό το θρεπτικό συστατικό έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Πρέπει να μαγειρεύουμε την ντομάτα σε ελαιόλαδο, καθώς το λυκοπένιο είναι λιποδιαλυτό. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε τα λίπη ώστε το σώμα μας να το απορροφήσει σωστά.

 

πηγή: onmed.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γιατί ανήμερα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ευλογούνται τα σταφύλια

05/08/25 8:55 πμ

Γιατί ανήμερα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ευλογούνται τα σταφύλια

Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος: Πότε έγινε και γιατί την γιορτάζουμε 06 Αυγούστου

05/08/25 8:51 πμ

Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος: Πότε έγινε και γιατί την γιορτάζουμε 6 Αυγούστου

Βιολογικά προϊόντα: Εξάμηνη αναστολή σε εταιρία πιστοποίησης

05/08/25 8:46 πμ

Βιολογικά προϊόντα: Εξάμηνη αναστολή σε εταιρία πιστοποίησης

8 φυτά που επιβιώνουν με ελάχιστο πότισμα

05/08/25 8:37 πμ

8 φυτά που επιβιώνουν με ελάχιστο πότισμα

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Οκτώ χρήσιμες οδηγίες για την αντιμετώπιση τσιμπήματος από μωβ μέδουσα

05/08/25 8:33 πμ

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Οκτώ χρήσιμες οδηγίες για την αντιμετώπιση τσιμπήματος από μωβ μέδουσα

Άνοιξε και πάλι για πεζούς και οχήματα η παλαιά γέφυρα της Χαλκίδας

05/08/25 8:25 πμ

Άνοιξε και πάλι για πεζούς και οχήματα η παλαιά γέφυρα Χαλκίδας

ΥΠΑΑΤ: Στήριξη 63 εκατ. ευρώ στους κτηνοτρόφους, λόγω εγκλεισμού και ζωονόσων

05/08/25 8:25 πμ

ΥΠΑΑΤ: Στήριξη 63 εκατ. ευρώ στους κτηνοτρόφους, λόγω εγκλεισμού και ζωονόσων

ΗΠΑ: Ανεξέλεγκτη μαίνεται επί έναν μήνα η πυρκαγιά στο Γκραντ Κάνιον

05/08/25 8:12 πμ

ΗΠΑ: Ανεξέλεγκτη μαίνεται επί έναν μήνα η πυρκαγιά στο Γκραντ Κάνιον

ΡΑΑΕΥ: Έρχονται τα “κόκκινα” τιμολόγια ρεύματος – Όσα πρέπει να ξέρετε

05/08/25 9:49 πμ

ΡΑΑΕΥ: Έρχονται τα κόκκινα τιμολόγια ρεύματος – Όσα πρέπει να ξέρετε

Σεισμός 3,7 βαθμών στο Άγιον Όρος

05/08/25 7:57 πμ

Σεισμός 3,7 βαθμών στο Άγιον Όρος

04/08/25 10:54 μμ

Τα Κάτω Πορόια Σερρών μετατρέπονται σε ντεκόρ κινηματογραφικής ταινίας

Κυρ. Μητσοτάκης: Οι επενδύσεις στην άμυνα και την ασφάλεια έχουν καταστεί ευρωπαϊκή προτεραιότητα

04/08/25 10:39 μμ

Επίσκεψη Μητσοτάκη στην εταιρεία δορυφόρων ICEYE- Τα σχεδιά της για την Ελλάδα