Πανεύκολη γρανίτα πεπόνι χωρίς προσθήκη ζάχαρης

Μια γρανίτα δροσίζει απολαυστικά το καλοκαίρι, και δεν χρειάζεται να βάλουμε ζάχαρη για να είναι γλυκιά. Αρκεί ένα ώριμο και ζουμερό πεπόνι!

Η ιστορία της γρανίτας ξεκινά από την αρχαία Κίνα, όπου οι αυτοκράτορες απολάμβαναν ένα μείγμα χιονιού και φρούτων για δροσιά. Από εκεί, η ιδέα μεταφέρθηκε στην Αραβία και στη συνέχεια στην Ευρώπη μέσω των Αράβων εμπόρων.

Advertisement

Οι Άραβες ανέπτυξαν την τεχνική προσθέτοντας σιρόπια και αρώματα στο χιόνι, δημιουργώντας τα πρώτα επιδόρπια που έμοιαζαν με γρανίτα.

Η διάδοση της γρανίτας στην Ευρώπη αποδίδεται στους Σικελούς, οι οποίοι τον 9ο αιώνα την έφεραν στην Ιταλία μετά την αραβική κατάκτηση της Σικελίας. Οι Σικελοί χρησιμοποιούσαν χιόνι από την Αίτνα και το ανακάτευαν με χυμούς φρούτων και ζάχαρη, δημιουργώντας μια μορφή της σημερινής γρανίτας. Αυτή η παράδοση συνεχίζεται μέχρι σήμερα στη Σικελία, όπου η γρανίτα είναι πολύ δημοφιλής.

Κατά την Αναγέννηση, η τέχνη της παρασκευής γρανίτας εξαπλώθηκε σε όλη την Ιταλία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Τον 16ο αιώνα, Ιταλοί ζαχαροπλάστες άρχισαν να δημιουργούν πιο εξελιγμένες συνταγές, εισάγοντας νέα υλικά και τεχνικές.

Σήμερα, η γρανίτα είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο, με πολλές διαφορετικές γεύσεις και παραλλαγές. Η παραδοσιακή σικελική γρανίτα παραμένει η πιο αυθεντική, παρασκευασμένη με φυσικά υλικά και την ίδια τεχνική που χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες. Από τις απλές συνταγές με λεμόνι και μέντα έως τις πιο σύγχρονες με εξωτικά φρούτα, η γρανίτα συνεχίζει να είναι ένα αγαπημένο δροσιστικό επιδόρπιο.

Παραδοσιακά η γρανίτα φτιάχνεται από πάγο και σιρόπι φρούτων με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Αν χρησιμοποιήσεις όμως ένα αρκετά ώριμο και γλυκό φρούτο, όπως το πεπόνι, δεν θα χρειαστεί να βάλεις ούτε κόκκο ζάχαρης.

Το πεπόνι είναι ένα φρούτο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και ιδανικό για την υγεία. Περιέχει υψηλή ποσότητα βιταμίνης C, που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και βιταμίνη Α, σημαντική για την υγεία των ματιών και του δέρματος. Το πεπόνι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, συμβάλλοντας στην ενυδάτωση του οργανισμού, ειδικά κατά τους μεγάλους και δυνατούς καύσωνες.

Advertisement
MEGA

Συνταγή για γρανίτα πεπόνι

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 5 λεπτά
  • Χρόνος Αναμονής: 3 ώρες
  • Μερίδες: 2
  • Vegan

Πανεύκολη γρανίτα πεπόνι χωρίς προσθήκη ζάχαρης

Υλικά

  • ½ πεπόνι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε το πεπόνι από σπόρια και φλούδα.

Το κόβουμε σε κομμάτια, περίπου 2 εκατοστών. Θέλουμε να είναι στο μέγεθος που έχουν τα οικιακά παγάκια.

Καλύπτουμε μια επιφάνεια κοπής με αντικολλητικό χαρτί και αραδιάζουμε εκεί τα κομμάτια πεπονιού. Θέλουμε να έχουν απόσταση μεταξύ τους για να μην κολλήσουν. Έπειτα, μεταφέρουμε στην κατάψυξη για 3 ώρες.

Βγάζουμε από την κατάψυξη και μεταφέρουμε στον κάδο του μπλέντερ. Χτυπάμε καλά, να αποκτήσει υφή σαν χιόνι.

Σερβίρουμε σε ποτήρια χυμού και απολαμβάνουμε με κουτάλι ή πίνοντας με καλαμάκι.

πηγή ow.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
“Γεφυρουδιανά”: Μία γιορτή ειρήνης και πολιτισμού που συμπληρώνει σχεδόν μισό αιώνα ζωής

06/08/25 2:45 μμ

“Γεφυρουδιανά”: Γιορτή ειρήνης και πολιτισμού που συμπληρώνει σχεδόν μισό αιώνα ζωής

Θεσσαλονίκη: Το Flyover από ψηλά - Πλάνα των εργασιών από Drone

06/08/25 2:37 μμ

Θεσσαλονίκη: Το Flyover από ψηλά – Πλάνα των εργασιών από Drone

Δείτε το βίντεο: Ανακαλύπτοντας τις ομορφιές των Σερρών!

06/08/25 2:17 μμ

Δείτε το βίντεο: Ανακαλύπτοντας τις ομορφιές των Σερρών!

Ένας νεκρός σε πυρκαγιά στη νότια Γαλλία - Κάηκαν 80.000 στρέμματα βλάστησης

06/08/25 12:48 μμ

Ένας νεκρός σε πυρκαγιά στη νότια Γαλλία – Κάηκαν 80.000 στρέμματα βλάστησης

Σέρρες- τώρα: Φωτιά σε διαμέρισμα στην 29ης Ιουνίου

06/08/25 2:46 μμ

Σέρρες- τώρα: Φωτιά σε διαμέρισμα στην 29ης Ιουνίου

Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος: Μια «γυναικεία» αυτοάνοση πάθηση

06/08/25 12:04 μμ

Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος: Μια «γυναικεία» αυτοάνοση πάθηση

Η Ελλάδα καταρρίπτει τους ισχυρισμούς της Λιβύης για τη μέση γραμμή - Η ρηματική διακοίνωση που κατατέθηκε στον ΟΗΕ

06/08/25 11:54 πμ

Η Ελλάδα καταρρίπτει τους ισχυρισμούς της Λιβύης για τη μέση γραμμή – Η ρηματική διακοίνωση που κατατέθηκε στον ΟΗΕ

Οι Περσείδες συναρπάζουν και φέτος: Τι είναι το φαινόμενο, από που προέρχονται; Tι λέει ο μύθος; Πότε θα κορυφωθεί;

06/08/25 11:47 πμ

Οι Περσείδες συναρπάζουν και φέτος: Τι είναι το φαινόμενο, από που προέρχονται; Tι λέει ο μύθος; Πότε θα κορυφωθεί;

Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε 28χρονο για παράνομη μεταφορά μεταναστών – Είχαν πληρώσει 3.000 ευρώ έκαστος σε κύκλωμα στην Τουρκία

06/08/25 11:27 πμ

Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε 28χρονο για παράνομη μεταφορά μεταναστών – Είχαν πληρώσει 3.000 ευρώ έκαστος σε κύκλωμα στην Τουρκία

06/08/25 11:22 πμ

Στα δικαστήρια οδηγήθηκε η 32χρονη Αλγερινή για να απολογηθεί για τη δολοφονία της 3χρονης κόρης της

Καβάλα: Εορτασμός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στα ΚΑΑΥ Ν. Περάμου

06/08/25 11:18 πμ

Καβάλα: Εορτασμός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στα ΚΑΑΥ Ν. Περάμου

Το πολιτικό κεφάλαιο Χατζηβασιλείου

06/08/25 11:34 πμ

Το πολιτικό κεφάλαιο Χατζηβασιλείου