Ακόμη και αν προσέχετε το τι τρώτε και μένετε πιστή στον στόχο σας για αδυνάτισμα, εξασφαλίζοντας καθημερινό θερμιδικό έλλειμμα, ίσως δείτε ότι τελικά δεν έχετε το αποτέλεσμα που περιμένατε.   ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Ακόμη και αν προσέχετε το τι τρώτε και μένετε πιστή στον στόχο σας για αδυνάτισμα, εξασφαλίζοντας καθημερινό θερμιδικό έλλειμμα, ίσως δείτε ότι τελικά δεν έχετε το αποτέλεσμα που περιμένατε.

 

 

Ένας από τους παράγοντες που πρέπει να δώσετε προσοχή δεν είναι μόνο το τι τρώτε αλλά και το πότε.

Μπείτε στον ρυθμό

 

Η κατανάλωση γευμάτων συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, συχνά θεωρείται μια στρατηγική που ενισχύει το αδυνάτισμα και τις αθλητικές επιδόσεις, μιας και έχει επίδραση στον κιρκάδιο ρυθμό.

Για να πιάσουμε τα πράγματα από την αρχή, ο κιρκάδιος ρυθμός είναι το εσωτερικό «ρολόι» του οργανισμού σας, το οποίο ρυθμίζει τον κύκλο του ύπνου και την όρεξη. Σκεφτείτε το σαν ένα 24ωρο ρολόι που τρέχει στο πίσω μέρος του εγκεφάλου σας και καθορίζει το πότε είστε ξύπνιοι, πότε κοιμάστε και πότε θέλετε να φάτε. Η απελευθέρωση ορμονών, τα σήματα πείνας, η πέψη, η νύστα και η θερμοκρασία του σώματος – όλα επηρεάζονται από τον ρυθμό αυτό. Το πεπτικό σύστημα έχει και αυτό τον δικό του κύκλο, ο οποίος όταν διαταραχθεί μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους, πεπτικές διαταραχές και λιγούρες για παχυντικά τρόφιμα.

Υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις ότι η κατανάλωση του τελευταίου γεύματος της ημέρας νωρίς το βράδυ και η αποχή από το φαγητό μέχρι νωρίς το πρωί μπορεί να ενισχύσει τον κιρκάδιο ρυθμό. Σε έρευνα (2018) που δημοσιεύτηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ, παρατηρήθηκε ότι οι συμμετέχοντες που προσλάμβαναν το μεγαλύτερο μέρος των θερμίδων τους πριν τις 3 μ.μ. είδαν βελτίωση στην ευαισθησία του οργανισμού τους στην ινσουλίνη και την αρτηριακή τους πίεση.

Στο πλαίσιο άλλης έρευνας που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Obesity, γυναίκες με μεταβολικό σύνδρομο κλήθηκαν να ακολουθήσουν μια δίαιτα 1.400 θερμίδων, με το ένα γκρουπ να προσλαμβάνει τις περισσότερες θερμίδες μέχρι και το μεσηριανό γεύμα και το άλλο γκρουπ να προσλαμβάνει τουλάχιστον 700 θερμίδες κατά το βραδινό γεύμα. Μετά από τρεις μήνες, οι γυναίκες του πρώτου γκρουπ είχαν χάσει κατά μέσο όρο 9.5 κιλά, ενώ η απώλεια βάρους στο δεύτερο γκρουπ περιοριζόταν στα 4 κιλά, παρά το γεγονός ότι προσλάμβαναν τον ίδιο αριθμό θερμίδων.

Καθιερώστε μια ρουτίνα

 

Ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα για την ακριβή σχέση μεταξύ της ώρας κατανάλωσης τροφών και κιρκάδιου ρυθμού, ωστόσο μπορεί να σας φανεί βοηθητικό το να ρυθμίσετε τις ώρες των γευμάτων σας και να παρατηρήσετε το πώς και αν αυτή η αλλαγή επηρεάζει το βάρος σας. Τρώγοντας τα γεύματά σας συγκεκριμένη ώρα κάθε ημέρα θα είστε σε θέση να συμβαδίσετε με τον κιρκάδιο ρυθμό σας. Συνδυάζοντας αυτή τη στρατηγική με ένα επίσης συγκεκριμένο πρόγραμμα ύπνου, μπορείτε να έχετε ακόμη πιο σημαντικά αποτελέσματα.

Advertisement
MEGA

Δεν ισχύει πράγματι η αντίληψη πως ό,τι τρώτε μετά τις 8 το βράδυ αποθηκεύεται ως λίπος, ωστόσο ο οργανισμός μας αγαπάει το πρόγραμμα και μια ρουτίνα στην κατανάλωση γευμάτων φαίνεται ότι μπορεί να ενισχύσει την απώλεια βάρους.

Η στρατηγική που ενισχύει το αδυνάτισμα

 

Η κατανάλωση γευμάτων συγκεκριμένες ώρες δεν μπορεί από μόνη της να εξασφαλίσει απώλεια βάρους. Αλλάζοντας απλά τις ώρες που τρώτε ή ακολουθώντας μια διαλειμματική δίαιτα δεν πρόκειται να δείτε τεράστια αλλαγή στο σώμα σας, αν δεν επιλέγετε παράλληλα θρεπτικές τροφές με λίγες θερμίδες. Ωστόσο, η καθιέρωση μιας ρουτίνας σις ώρες που τρώτε μπορεί να βοηθήσει το αδυνάτισμά σας, όπως ο περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ και η γυμναστική.

Όπως μπορεί να κρατάτε σημειώσεις με το τι τρώτε, δοκιμάστε να σημειώσετε και το πώς επηρεάζει τον οργανισμό σας η καθιέρωση μιας ρουτίνας στις ώρες των γευμάτων σας. Παρατηρήστε πώς επηρεάζεται η ποιότητα του ύπνου σας, τα επίπεδα ενέργειάς σας και η διάθεσή σας. Ο αποδιοργανωμένος κιρκάδιος ρυθμός έχει συνδεθεί με αυξημένη κατανάλωση θερμίδων κατά τη διάρκεια της ημέρας, προβλήματα ύπνου και κατ’ επέκταση προβλήματα υγείας και συγκέντρωσης.

Πηγή vita.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αίτημα για κήρυξη της Λήμνου σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης - Εκτεταμένες καταστροφές λόγω των πλημμυρικών φαινομένων

22/02/26 1:04 μμ

Αίτημα για κήρυξη της Λήμνου σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης – Εκτεταμένες καταστροφές λόγω των πλημμυρικών φαινομένων

«Η αρχαιολογία έχει κοινωνική αποστολή», λέει ο ακαδημαϊκός Μ. Κοσμόπουλος, με αφορμή την εκδήλωση για τα 100 χρόνια της Ακαδημίας Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής στις 27/2

22/02/26 12:54 μμ

«Η αρχαιολογία έχει κοινωνική αποστολή», λέει ο ακαδημαϊκός Μ. Κοσμόπουλος, με αφορμή την εκδήλωση για τα 100 χρόνια της Ακαδημίας Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής στις 27/2

Δωρεάν μαθήματα νοηματικής γλώσσας στο ΠΑΜΑΚ

22/02/26 12:49 μμ

Δωρεάν μαθήματα νοηματικής γλώσσας στο ΠΑΜΑΚ

Χάσμα ανάμεσα στις αντιλήψεις για την ισότητα των φύλων και τα μη συνειδητά στερεότυπα, διαπιστώνει έρευνα

22/02/26 12:47 μμ

Έρευνα: Χάσμα ανάμεσα στις αντιλήψεις για την ισότητα των φύλων και τα μη συνειδητά στερεότυπα

Γιατί τρώμε λαγάνα και χαλβά τη Καθαρά Δευτέρα;

22/02/26 12:31 μμ

Γιατί τρώμε λαγάνα και χαλβά τη Καθαρά Δευτέρα;

Κυρ. Μητσοτάκης: Οι συμφωνίες με τη Chevron αναδεικνύουν τη γεωπολιτική μας θέση στην ευρύτερη περιοχή

22/02/26 11:38 πμ

Κυρ. Μητσοτάκης: Οι συμφωνίες με τη Chevron αναδεικνύουν τη γεωπολιτική μας θέση στην ευρύτερη περιοχή

Πάτρα: Τροχαίο δυστύχημα με μία 45χρονη νεκρή και δύο τραυματίες

22/02/26 11:30 πμ

Πάτρα: Τροχαίο δυστύχημα με μία 45χρονη νεκρή και δύο τραυματίες

Πάτρα: Με τη παρέλαση αρμάτων και 50.000 καρναβαλιστών κορυφώνονται οι εκδηλώσεις του καρναβαλιού

22/02/26 11:21 πμ

Πάτρα: Με τη παρέλαση αρμάτων και 50.000 καρναβαλιστών κορυφώνονται οι εκδηλώσεις του καρναβαλιού

Σ.Παπασταύρου: Έμπρακτη άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων - Οι 10 γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες που θα γίνουν στην Ελλάδα μέχρι το 2032

22/02/26 9:59 πμ

Σ.Παπασταύρου: Έμπρακτη άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων – Οι 10 γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες που θα γίνουν στην Ελλάδα μέχρι το 2032

Πτολεμαΐδα: Σοβαρός τραυματισμός 17χρονου από κροτίδα – Κινδυνεύει με ακρωτηριασμό

22/02/26 9:40 πμ

Πτολεμαΐδα: Σοβαρός τραυματισμός 17χρονου από κροτίδα – Κινδυνεύει με ακρωτηριασμό

Σέρρες: Σήμερα η αποκριάτικη παρέλαση και το κάψιμο του Καρνάβαλου

22/02/26 9:27 πμ

Σέρρες: Σήμερα η αποκριάτικη παρέλαση και το κάψιμο του Καρνάβαλου

ΔΥΠΑ: Πλήρης κάλυψη εισφορών για μακροχρόνια ανέργους - «Γέφυρα» προς τη σύνταξη έως 5 έτη

22/02/26 9:19 πμ

ΔΥΠΑ: Πλήρης κάλυψη εισφορών για μακροχρόνια ανέργους – «Γέφυρα» προς τη σύνταξη έως 5 έτη