Το κουνουπίδι είναι ένα λαχανικό τόσο ωφέλιμο όσο και παρεξηγημένο. Αλλά ο συνδυασμός κουνουπίδι με πατάτες στον φούρνο θα σε κάνει να το εκτιμήσεις. Το κουνουπίδι με πατάτες στο φούρνο ... Περισσότερα

Το κουνουπίδι αποκτά άλλη διάσταση με πατάτες στο φούρνο

Epilogestv

Epilogestv

Το κουνουπίδι είναι ένα λαχανικό τόσο ωφέλιμο όσο και παρεξηγημένο. Αλλά ο συνδυασμός κουνουπίδι με πατάτες στον φούρνο θα σε κάνει να το εκτιμήσεις.

Advertisement
 

Το κουνουπίδι με πατάτες στο φούρνο ανήκει στις vegan συνταγές, αλλά δεν είναι μόνο για αυτούς που ακολουθούν αυστηρά μια vegan διατροφή. Γενικά, τέτοιου τύπου συνταγές είναι ένας τρόπος να μειώσουμε το κρέας που καταναλώνουμε κάθε βδομάδα και να μάθουμε να τρώμε πιο ισορροπημένα, χρησιμοποιώντας λαχανικά, φρούτα, όσπρια και ξηρούς καρπούς με τρόπους νέους και γεμάτους φαντασία!

Το κουνουπίδι τα τελευταία χρόνια έχει πάρει πρωταγωνιστικό ρόλο σε χορτοφαγικές και gluten-free συνταγές. Αν και έχει σημαντικά οφέλη για τον οργανισμό, πολλοί το θεωρούσαν ένα λαχανικό βαρετό, που γίνεται μόνο βραστό κι έχει δυσάρεστη οσμή και υφή. Ξαφνικά όμως έχουν αποκαλυφθεί αμέτρητοι τρόποι χρήσης του και βλέπουμε πόσο διαφορετικό μπορεί να γίνει ανάλογα με το πώς το διαχειριζόμαστε.

Στο παρακάτω βίντεο βλέπουμε, για παράδειγμα, πώς μπορούμε να το διαχειριστούμε σαν κους κους, ενώ έχουμε κάνει κι άλλες δημιουργικές συνταγές, όπως η σούπα με κουνουπίδι και κρουτόν μουστάρδας.

Εδώ κάνουμε μια απλή συνταγή, με λίγα και οικονομικά υλικά. Συνδυάζουμε κουνουπίδι με πατάτες, τα οποία ψήνουμε στον φούρνο με μια ωραία σάλτσα μουστάρδας. Είναι ένα πιάτο που μπορούμε να το απολαύσουμε είτε ως κυρίως γεύμα, μόνο του ή συνοδεία πράσινης σαλάτας, είτε να το σερβίρουμε ως συνοδευτικό. Από άλλα vegan πιάτα, ταιριάζει πολύ με burger με μανιτάρια πορτομπέλο.

Ετοιμάζουμε μια ωραία σάλτσα με ελαιόλαδο, λεμόνι, μουστάρδα και σιρόπι σφενδάμου, και φτιάχνουμε ένα μείγμα με τριμμένη φρυγανιά και μπαχαρικά, το οποίο δίνει ωραία τραγανή υφή και επιπλέον γεύση.

Συνταγή για κουνουπίδι με πατάτες στον φούρνο

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 1 ½ ώρα
  • Vegan

Το κουνουπίδι αποκτά άλλη διάσταση με πατάτες στο φούρνο
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για 4-6 μερίδες

  • 1,5 κιλό πατάτες μικρές γαλλικές
  • 1 κουνουπίδι μεσαίο
  • 150 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι σε νιφάδες
  • 40 γρ. μουστάρδα
  • 50 ml χυμός λεμόνι
  • 1 σκελίδα σκόρδου
  • 1 ½ κ.σ. σιρόπι σφενδάμου
  • 100 ml χλιαρό νερό

Για το μείγμα με τη φρυγανιά

  • 2 κ.γ. σιναπόσπορος
  • 30 γρ. φρυγανιά τριμμένη
  • 1 κ.γ. σκόνη κάρi
  • 1 ½ κ.γ. σκόρδο σε σκόνη
  • 1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση

Σε ένα μικρό μπολ ετοιμάζουμε το μείγμα με τη φρυγανιά, ανακατεύοντας με το σιναπόσπορο, το κάρι, τη σκόνη σκόρδου και λίγο αλάτι.

Πλένουμε καλά τις πατάτες και τις κόβουμε στη μέση.

Το κουνουπίδι αποκτά άλλη διάσταση με πατάτες στο φούρνο
Καρολίνα Δωρίτη

Βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα νερό (λίγο πάνω από τη μέση) και ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.

Μόλις πάρει βράση, προσθέτουμε λίγο αλάτι και τις πατάτες. Βράζουμε για 20 λεπτά.

Στο μεταξύ, πλένουμε το κουνουπίδι και το κόβουμε σε φουντίτσες.

Το κουνουπίδι αποκτά άλλη διάσταση με πατάτες στο φούρνο
Καρολίνα Δωρίτη

Σε ένα μπλέντερ ρίχνουμε 100 ml από το λάδι, το λεμόνι, το σιρόπι σφενδάμου, τη μουστάρδα, το σκόρδο και το νερό, και χτυπάμε να γίνει το μείγμα λείο. Το αφήνουμε στην άκρη.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C.

Μόλις γίνουν οι πατάτες, τις μεταφέρουμε με τρυπητή κουτάλα σε ένα μεγάλο πυρέξ ή βαθύ ταψί.

Advertisement
MEGA
Το κουνουπίδι αποκτά άλλη διάσταση με πατάτες στο φούρνο
Καρολίνα Δωρίτη

Στο ίδιο νερό που κοχλάζει βράζουμε το κουνουπίδι για 10 λεπτά.

Το στραγγίζουμε και το προσθέτουμε στο πυρέξ με τις πατάτες.

Περιχύνουμε με τη σάλτσα που ετοιμάσαμε και προσθέτουμε νιφάδες αλατιού κατά βούληση.

Το κουνουπίδι αποκτά άλλη διάσταση με πατάτες στο φούρνο
Καρολίνα Δωρίτη

Ανακατεύουμε απαλά και απλώνουμε τα λαχανικά ομοιόμορφα στο ταψί. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι και πασπαλίζουμε με το μείγμα της φρυγανιάς.

Το κουνουπίδι αποκτά άλλη διάσταση με πατάτες στο φούρνο
Καρολίνα Δωρίτη

Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για περίπου 40-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

πηγή ow.gr

φωτο: Καρολίνα Δωρίτη


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σύλληψη 59χρονου για διαρρήξεις σε αποθήκες σπιτιών και επιχειρήσεων στη Θέρμη

17/12/25 12:07 μμ

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη 59χρονου για διαρρήξεις σε αποθήκες σπιτιών και επιχειρήσεων στη Θέρμη

Εκλογές ΛΑΜΣ: Ο Πασχάλης Θεοχαράκης νέος πρόεδρος - video

17/12/25 12:03 μμ

Εκλογές ΛΑΜΣ: Ο Πασχάλης Θεοχαράκης νέος πρόεδρος – video

Σφυροκόπημα από τα funds: Επιθετικοί πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας - "Τα ψυχοφάρμακα πάνε σύννεφο"

17/12/25 12:02 μμ

Σφυροκόπημα από τα funds: Επιθετικοί πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας – “Τα ψυχοφάρμακα πάνε σύννεφο”

17/12/25 12:02 μμ

Πιλοτική 24ωρη λειτουργία έξι λεωφορειακών γραμμών κατά τις εορτές αποφάσισε ο ΟΣΕΘ

Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ: Ενημέρωση από τον ΑΝΤ1 για ρεπορτάζ που αφορά τον Γ. Ξυλούρη ζητά η ΝΔ

17/12/25 11:58 πμ

Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ: Ενημέρωση από τον ΑΝΤ1 για ρεπορτάζ που αφορά τον Γ. Ξυλούρη ζητά η ΝΔ

Ενημερωτική διάλεξη για το gov.gr στον Δήμο Σερρών

17/12/25 11:25 πμ

Ενημερωτική διάλεξη για το gov.gr στον Δήμο Σερρών

Σέρρες: Χωρίς νερό σήμερα πολλοί δρόμοι λόγω βλάβης

17/12/25 11:15 πμ

Σέρρες: Χωρίς νερό σήμερα πολλοί δρόμοι λόγω βλάβης

Το σπίτι της ταινίας «Home Alone» θα ανακαινισθεί στην αισθητική της δεκαετίας του '90

17/12/25 10:42 πμ

Το σπίτι της ταινίας «Home Alone» θα ανακαινισθεί στην αισθητική της δεκαετίας του ’90

Ξυλούρης: Η απάντησή του για τον λόγο που επικαλέστηκε το δικαίωμα της σιωπής στην Εξεταστική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

17/12/25 9:46 πμ

Ξυλούρης: Η απάντησή του για τον λόγο που επικαλέστηκε το δικαίωμα της σιωπής στην Εξεταστική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Έως το μεσημέρι οι πληρωμές της Βασικής και της Αναδιανεμητικής Ενίσχυσης

17/12/25 9:39 πμ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Έως το μεσημέρι οι πληρωμές της Βασικής και της Αναδιανεμητικής Ενίσχυσης

Σταθερά στα αγροτοκτηνοτροφικά μπλόκα που έχουν στήσει στα τελωνεία των Ευζώνων και της Νίκης, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βόρεια Μακεδονία, καθώς και στον Προμαχώνα και την Εξοχή, στα σύνορα με τη Βουλγαρία, παραμένουν οι παραγωγοί, προχωρώντας και σήμερα σε πολύωρους αποκλεισμούς, τόσο στο ρεύμα εισόδου όσο και στο ρεύμα εξόδου. Ειδικότερα, οι παραγωγοί στο τελωνείο του Προμαχώνα προχωρούν και σήμερα σε πολύωρο αποκλεισμό του σημείου από τις 12 το μεσημέρι και για οκτώ ώρες, με την κινητοποίηση να αφορά αποκλειστικά τα φορτηγά διεθνών μεταφορών. Η διέλευση των Ι.Χ. αυτοκινήτων και των λεωφορείων παραμένει ελεύθερη. Στο σημείο βρίσκονται οδηγοί φορτηγών, ενώ το μπλόκο ενισχύεται και από εκπροσώπους άλλων εργατικών σωματείων, οι οποίοι έχουν προγραμματίσει να δώσουν στις 11:30 σήμερα το πρωί το «παρών» στο σημείο. Την ίδια ώρα, σε πλήρη συντονισμό με τους συναδέλφους τους στον Προμαχώνα, αγρότες και κτηνοτρόφοι από το Νευροκόπι Δράμας προχωρούν επίσης σε αποκλεισμό οκτώ ωρών κατά το ίδιο χρονικό διάστημα (12:00-20:00). Κατά τη διάρκεια του αποκλεισμού απαγορεύεται η είσοδος και η έξοδος φορτηγών παντός τύπου, ενώ η κυκλοφορία των επιβατικών οχημάτων και των τουριστικών λεωφορείων διεξάγεται μέσω παρακαμπτηρίων οδών. Οι παραγωγοί στο τελωνείο των Ευζώνων αποφάσισαν σε νέα τους γενική συνέλευση, να προχωρήσουν σε αποκλεισμό του σημείου από τις 18:00 και για τέσσερις ώρες. Ο αποκλεισμός αφορούν τόσο την είσοδο όσο και την έξοδο από τη χώρα και ισχύει για όλα τα οχήματα, φορτηγά και Ι.Χ., ενώ θα επιτρέπεται η διέλευση μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις. Σε αποκλεισμό του τελωνείου της Νίκης από τις 19:00 έως τις 23:00 αποφάσισαν να προχωρήσουν και σήμερα οι παραγωγοί που βρίσκονται στο σημείο, με την κινητοποίηση να αφορά όλα τα φορτηγά. Οι επόμενες κινήσεις των παραγωγών που βρίσκονται στα μπλόκα αναμένεται να καθοριστούν στη νέα σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων, αύριο, στις 14.00, στις Σέρρες.

17/12/25 9:34 πμ

Πολύωροι αποκλεισμοί και σήμερα στα τελωνεία Ευζώνων, Νίκης, Προμαχώνα και Εξοχής

Υγεία: Η ουλίτιδα μπορεί να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο σοβαρών καρδιαγγειακών επεισοδίων

17/12/25 8:56 πμ

Υγεία: Η ουλίτιδα μπορεί να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο σοβαρών καρδιαγγειακών επεισοδίων